1 / 4

1.000 de lei vs. 2.000 de euro

Peste 2.000 de medici si asistenti au trecut pragul Targului International de Cariere Medicale si Farmaceutice, care s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in Capitala, in speranta ca vor pune mana pe unul din cele peste 4.000 de joburi oferite in tari ca Marea Britanie, Irlanda, Norvegia sau Elvetia, precum si pe salarii lunare nete de peste 10.000 de euro.

“Romanii aleg sa plece in strainatate pentru ca salariile sunt de peste zece ori mai mari decat cele de pe piata locala. Totodata, pentru ce sa stea in Romania si sa aiba grija de un numar foarte mare de pacienti, cand pot fi mult mai relaxati in strainatate? Mai mult, clinicile si spitalele de acolo ofera tot felul de avantaje, cum ar fi plata dubla a turelor de noapte”, declara Simona Oprea, PR manager la Houston NPA, firma care promoveaza evenimentul pe piata din Romania

De cele mai multe ori, medicii romani aleg sa plece in strainatate pentru ca veniturile pe care le pot obtine in tara sunt incomparabil mai mici fata de cele pe care le pot incasa peste hotare.

Castigul salarial mediu net din sistemul sanitar romanesc se ridica la 1.037 de lei (circa 250 de euro), arata datele Institutului National de Statistica (INS) aferente lunii septembrie, in vreme ce intr-o tara din Europa Occidentala, salariul minim lunar net pe care il poate obtine un medic rezident depaseste 2.000 de euro, adica de doua ori mai mult decat salariul unui chirurg experimentat de pe piata locala.

Doar clinicile si spitalele private din Romania pot sa concureze, intr-o oarecare masura, cu salariile oferite in alte tari vestice. Astfel, anumiti medici foarte specializati, care lucreaza la privat, pot castiga chiar si 10.000 – 12.000 de euro si in Romania.

Din cauza salariilor foarte mici de pe plan local, foarte multi medici romani au ales sa plece inca din ’90 in alte state, printre destinatiile favorite fiind Canada, Franta sau Germania.

Autoritatile din Romania nu au date despre numarul medicilor/asistentilor romani care lucreaza peste hotare, dar cifrele neoficiale spun ca ar fi vorba de cateva zeci de mii de oameni.

“Avem date doar despre medicii romani care au plecat in ultimii ani in strainatate. In prima jumatate a acestui an au solicitat certificate de conformitate (document care atesta dreptul medicilor/asistentilor romani de a profesa in alte tari – n.red.) pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate un numar de 1.000 de medici. In 1009 au plecat 1.400 medici, iar in 2008, 1.200 de medici”, spune Luminita Valcea, responsabil de comunicare pentru Colegiului Medicilor din Romania.

Romania are 368.500 de angajati in sanatate si asistenta sociala, potrivit datelor INS, in scadere cu 18.300 fata de numarul consemnat in aceeasi luna a anului trecut.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri