Calculele de la stat si banii din portofel

Calculele de la stat si banii din portofelSindicatele si patronatele au semnat vineri noul CCMN, valabil in perioada 2011 – 2014, potrivit caruia salariul minim brut va fi de 700 de lei, cu 100 de lei peste valoarea actuala.

Totusi, niciunul din reprezentantii sindicatelor sau ai patronatelor nu a precizat oficial cati romani vor beneficia de lefuri mai mari de la 1 ianuarie 2011, ca urmare a modificarii CCMN.

Contactat de Wall-Street.ro, Cezar Coraci, presedintele organizatiei patronale Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) 1903, a declarat ca 900.000 de muncitori necalificati, la care se adauga inca 200.000 – 300.000 de muncitori calificati din diverse industrii vor castiga mai mult din 2011.

La nivel national sunt circa 900.000 de muncitori necalificati platiti cu salariul minim. La acestia se adauga inca 200.000 – 300.000 de muncitori calificati cu salarii foarte mici, din industrii cum ar fi productia de mobila sau sticlarie. Toti acestia vor inregistra o crestere usoara a veniturilor in 2011”, spune Coraci.

Noul CCMN prevede ca salariul minimum brut al muncitorilor calificati sa fie calculat la un coeficient de 1,1 (fata de 1,2 pana in prezent) astfel ca ei vor avea un salariu de 770 de lei, pana acum avand 720 de lei.

Cea mai mare crestere va fi pentru maistri, care vor avea un coeficient de 1,3 (la fel ca in prezent), ceea ce inseamna o crestere de la 780 la 910 lei. Cei cu studii superioare vor ramane la valoarea de 1.200 de lei a salariului minim, scazandu-le coeficientul de la 2 la 1,72.

Actualul contract colectiv de munca este valabil in perioada 2011-2014, dar va fi negociat in fiecare an de sindicate si patronate.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, considera ca majorarea salariului minim brut la 700 de lei ar putea sa puna o presiune pe bugetele de salarizare ale companiilor.

“Politica salariala a companiilor va fi influentata in mod direct de cresterea salariului minim, in sensul ca vor cere ce si alti angajati sa li se mareasca salariile. Presiunea va veni insa din partea celor care vor avea salarii apropiate ca valoare de acei 700 de lei, sa spunem undeva pana la 800 de lei”, subliniaza Chideschiuc, care mentioneaza ca nu stie cati angajati vor beneficia de pe urma majorarii salariale, adaugand insa ca ar trebui luate in calcul datele pe care Institutul National de Statistica (INS) le raporteaza pentru luna octombrie a fiecarui an.

Ancheta asupra salariilor in luna octombrie se realizeaza anual de catre INS, ca o cercetare statistica selectiva in intreprinderi avand ca perioada de referinta luna octombrie.

Ultima statistica de acest gen, publicata in aprilie 2010, pentru luna octombrie 2009, arata ca la acea data 5,4% din totalul salariatilor din economie, respectiv 4,46 de milioane de oameni, erau platiti cu cel mult 600 de lei, adica salariul minim pe economie.

Ceea ce inseamna ca aproape 241.000 de salariati din economie castigau maximum echivalentul salariului minim la nivelul lunii octombrie.

Daca se adauga si cei 11.500 de muncitori necalificati, rezulta ca circa 252.000 de salariati vor avea de castigat de pe urma cresterii salariului minim la 700 de lei si nu 1,1 – 1,2 milioane de angajati, asa cum estimeaza Coraci.

Companiile nu se sperie de crestere

Companiile nu se sperie de crestereAngajatorii din mediul privat nu se tem de impactul pe care il va avea in organizatia proprie cresterea salariului minim brut la 700 de lei.

Majorarea salariului minim reprezinta o masura care nu va avea efect direct decat asupra organizatiilor care dispun de un numar mare de angajati incadrati cu un astfel de salariu. Acestea vor trebui ca, incepand cu 1 Ianuarie 2011, sa majoreze corespunzator salariile angajatilor aflate in aceasta situatie. Pentru restul salariatilor, companiile vor trebui sa ia o decizie: fie majoreaza corespunzator salariile tuturor celorlalti angajati, in conformitate cu cresterea adusa de noua valoarea minima, fie nu le majoreaza si pur si simplu nu le vor creste decat celor direct afectati de aceasta masura”, afirma Sorin Faur, membru in HR Club, organizatia specialistilor de resurse umane din Romania, si director consultanta resurse umane si coordonator regional la BDO Balkans, pozitie din care coordoneaza activitatile de RU are firmei de audit si consultanta din sapte tari.

El adauga ca deciziile pe care vor trebui sa le ia angajatorii nu vor fi unele usoare, deoarce multe companii dispun de sisteme salariale construite ierahic sub forma unor grile salariale dependente de anumiti factori de multiplicare, astfel incat majorarea unei trepte salariale impune majorarea celorlalte, pentru a se pastra echitatea interna si echilibrul valorizarii unor posturi in raport cu altele.

“Problema se pune cu totul altfel pentru companiile in care marea majoritate sau chiar toti angajatii au peste salariul minim pe economie. In ceea ce priveste aceste companii, ele nu vor reactiona direct, dar in masura in care masura de majorare a salariului minim va conduce la cresterea proportionala a salariilor in piata, chiar si companiile din aceasta categorie vor trebui in timp sa ofere salarii mai mari, pentru a se alinia pietei. Va mai dura insa cateva luni de la aplicare pana cand aceasta masura va incepe sa produca efecte in randul companiilor care nu au angajati cu salariul minim pe economie”, mentioneaza Faur.

Chiar daca salariile vor creste in anumite situatii, avansul castigurilor un trebuie sa fie singurul element motivational al angajatilor.

“Desigur, pachetul salarial constituie baza, dar factorii motivationali sunt multipli. Trebuie doar sa fim mai creativi. Printre acestia se numara si recunoasterea profesionala. Salariatul trebuie sa stie ca performanta lui este masurata drept, este recunoscuta si apreciata, chiar numai prin feed-back pozitiv. Desigur, multe companii au redus salariile angajatilor”, apreciaza si Greta Chetreanu, HR director in cadrul furnizorului de software si servicii IT Vector Business Consulting si membru HR Club

Majorarea salariului minim ar putea determina un avans al productivitatii salariatilor. Potrivit datelor INS, productivitatea muncii a continuat sa creasca si in trimestrul al treilea, avansul fata de cele trei luni anterioare fiind de 1,9%.

Productivitatea muncii a crescut pentru prima data in 2010 in trimestrul al doilea, cu 1,6%.

Aceasta masura singura nu va avea ca impact nici imbunatatirea competentelor, nici cresterea productivitatii in sectorul public, daca nu va fi insotita si de alte masuri aplicate simultan: implementarea unor sisteme de evaluare a performantelor individuale, programe de dezvoltare a anumitor abilitati/competente necesare indeplinirii sarcinilor de serviciu, dotarea cu echipamente/aplicatii tehnologice performante si instruirea in vederea utilizarii acestora, orientarea spre rezolvarea problemelor de serviciu si spre obtinerea rezultatelor, cat mai eficient”, spune Nevenca Doca, director executiv de resurse umane in cadrul Bancii Transilvania, si membru in HR Club.

Incepand cu primul trimestru al anului 2009 productivitatea muncii s-a diminuat constant, atingand cel mai abrupt nivel de scadere in trimestrul trei al anului trecut, de 6,2%

Care sunt cele mai mari mici salarii din Europa

Care sunt cele mai mari mici salarii din EuropaSalariul minim pe care il obtin angajatii romani se situeaza in prezent la 141,63 de euro, cu doar 18,92 de euro mai mare decat cea mai mica remuneratie pe care o primesc bulgarii, care ocupa ultimul loc din Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste salariul minim, arata datele Eurostat, biroul de statistica al Comunitatii Europene (CE). Eurostat a publicat date pentru 21 din cele 27 de state ale Uniunii.

Cel mai ridicat salariu minim din UE se inregistreaza in Luxemburg – 1.682,76 de euro, in crestere cu 112,48 de euro fata de 2008, anul care a dat startul recesiunii mondiale. Incepand cu 1999, anul de la care Eurostat a facut o statistica a salariilor minime, remuneratia angajatilor din Luxemburg a crescut constant, cu exceptia lui 2008, cand s-a pastrat la acelasi nivel ca anul precedent.

Pe locul al doilea in topul tarilor UE cu cele mai ridicate salarii minime se afla Irlanda, tara care trece printr-o puternica perioada de recesiune, cu 1.461,85 de euro, urmata de Olanda, cu 1.407,6 euro, Belgia – 1.387,5 de euro si Franta – 1.343,77 de euro.

La polul opus, cele mai mici salarii minime din UE sunt, in afara Bulgariei si Romaniei, in Lituania – 231,7 de euro, Letonia – 253,77 de euro si Ungaria – 271,8.

Comparativ, in Statele Unite ale Americii, cea mai puternica economie din lume, salariul minim se ridica la 872, 32 de euro.

Topul celor mai mari salarii minime din Uniunea Europeana:




Sursa tabel: Eurostat