Pro si contra

Pro si contraSase ore pe zi de studiu. Doua ore la biblioteca. Venituri lunare de cateva sute de lei. Cele trei caracteristici zugravesc imaginea cotidiana pe care o are studentul roman preocupat doar de studiu.

De cealalta parte a baricadei il vedem pe studentul angajat, care ajunge la cursuri dupa cum se intelege cu angajatorul, pentru care munceste 4-8 ore zilnic. Veniturile lunare nete depasesc adesea 1.000 de lei.

Wall-Street.ro a consultat specialisti in resurse umane, angajatori si reprezentanti ai mediului educational pentru a vedea in ce masura studentii ar trebui sa lucreze inca din timpul facultatii.


George Butunoiu, unul din cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata locala, a postat pe blogul personal, un text prin care respinge categoric ideea ca tinerii sa lucreze in timpul facultatii si ii incurajeaza pe acestia sa invete. “Cat mai mult si cat mai bine, pentru a deveni oameni inteligenti, civilizati si cultivati. Si sa se ocupe de lucrurile studentesti. Daca pierd ocazia sa o faca in scoala, slabe sperante sa o mai faca vreodata! Multi raman toata viata doar <<isteti>> si <<descurcareti>>, si pentru ei cultura e acelasi lucru cu cultura organizationala”, scrie Butunoiu, pe propriul blog.

El adauga ca studentii care lucreaza inca din timpul facultatii si nu se dedica exclusiv studiului ar putea sa aiba de suferit peste ani, cand vor dori sa se angajeze pe functii de conducere in cadrul anumitor companii. Butunoiu admite insa ca studentii trebuie sa participe la diverse stagii de practica sau internship-uri pentru a acumula si experienta practica, nu doar cunostinte teoretice.

Octavian Badescu (foto)
, 35 de ani, unul dintre antreprenorii tineri de pe piata locala, fost director general companiei de curierat Alo Curier, care a lansat afacerile Sameday (servicii de livrare in aceeasi zi), Field Expert (marketing direct) si Retail Plus Eastern Europe Europe (cercetare de piata), apreciaza ca studentii ar trebui sa se angajeze inca din timpul facultatii sau, cel putin, sa ia parte la programe de practica.

“Cred ca este bine ca studentii sa aiba un job inca din timpul facultatii, pentru ca le lipseste contactul cu lumea reala. In facultate, ei se raporteaza doar la familie, profesori si la prieteni care, de regula, sunt de aceeasi varsta si au o experienta limitata. Personal, prefer sa angajez tineri cu ceva experienta pe piata fortei de munca”, mentioneaza antreprenorul.

Badescu, care a absolvit Academia de Studii Economice din Capitala in 1999, nu a lucrat in timpul facultatii.

“Daca as face facultatea din nou, cu siguranta ca m-as angaja inca din timpul scolii, pentru a mai castiga vreo 2-3 ani in cariera. Probabil ca m-as fi angajat cu program full-time inca de la inceput, dar cu o oarecare flexibilitate. Dar nu as fi lucrat din primul an de facultate. Cu siguranta insa ca tinerii nu trebuie sa ignore facultatea”, sustine Badescu.

In schimb, Bryan Jardine, managing partner al biroului de la Bucuresti al firmei austriece de avocatura Wolf Theiss, considera ca fiecare tanar ar trebui sa decida cum isi abordeaza cariera si cand incepe sa lucreze.

Americanul a fost nevoit sa aiba un job inca din timpul colegiului pe care l-a urmat in California. Dupa finalizarea colegiului a lucrat pentru o perioada de trei ani, inainte de a se incrie la facultatea de drept. Ca student, a ales sa nu lucreze.

Jardine mentioneaza ca deciziile pe care le-a luat au fost cele mai bune pentru el, dar ii sfatuieste pe tinerii studenti sa participe la practica, pentru a obtine o experienta de munca.

Se poate spune insa ca absenta tanarului de la cursuri pe durata studentiei, ori notele mai slabe i-ar putea influenta o viitoare cariera de manager/executiv, precum si o decizie a angajatorilor de a-l recruta sau nu?

"Depinde foarte mult de specificul jobului, de procedurile companiei, de competentele dezvoltate in timp de respectivul candidat, de personalitatea lui, motivarea catre un job sau altul, catre o companie sau alta, cumulul experientelor, chimia dintre el si ceilalti membrii ai echipei, potentialul de dezvoltare in timp etc. Nu este o situatie in alb si negru negru, ori , ori, ci mai degraba un <<match>> perfect intre ce se cere si ce se ofera. Competentele si personalitatile fiind diferite, responsabilitatile si indicatorii de performanta sunt chestiuni de la companie la companie", spune Loreda Dragomir, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul Kienbaum, ultimul jucator intrat pe piata de executive search.








Cei trei factori de stres

Cei trei factori de stresStudentii sunt supusi la o presiune constanta in timpul facultatii, care se datoreaza unui cumul de factori, in care se regasesc profesorii, angajatorii si viata sociala.

Multi candidati aflati la inceput de drum pe piata fortei de munca aleg sa se angajeze pentru ca sunt nemultumiti de nivelul scazut al actului de predare din universitati sau din cauza presiunii actuale a angajatorilor, care afirma tot mai des si mai puternic in ultimii ani ca au joburi doar pentru cei cu experienta.

De asemenea, castigurile ridicate pe care le obtin prietenii sau anumite cunostinte, au ca efect, in unele cazuri, o frustrare sociala datorata lipsei banilor.

“Cred ca jumatate din studentii nostri lucreaza inca din timpul facultatii. Ca profesori, nu prea avem cum sa luptam cu aceasta situatie. Totusi, incercam sa le explicam ca atata vreme cat sunt la scoala, prioritatea lor ar trebui sa fie studiul si nu jobul”, afirma un profesor din cadrul unei universitati de top de top din Bucuresti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Corina Diaconu, managing director la ABC Human Capital, furnizor de solutii de selectie si recrutare de personal, considera ca tinerii care vor un job din studentie trebuie sa aiba in vedere atat argumentele de natura financiara, cat si non-materiale.

“Argumentele pentru care tinerii pot opta pentru un job inca din timpul facultatii ar trebui sa intruneasca ambele puncte de motivatie: pe de o parte, acumuleaza experienta, punand bazele unei cariere inca din timpul facultatii, iar pe de alta parte, au constiinta primelor castiguri financiare, exclusiv datorita efortului lor”
, spune Diaconu.

In schimb, companiile aleg sa angajeze studenti din considerente care tin in primul rand de usurinta cu care pot fi modelati si formati tinerii fara experienta si ca urmare a pretentiilor salariale modeste ale acestora.

“Evident, acceptarea unui student implica intelegerea faptului ca acesta va trebui sa-si urmeaze in continuare studiile, cu tot ceea ce implica acest fapt: invoiri in zilele de examen, concedii de odihna sau fara plata in sesiune etc. Aceste perioade inseamna <<scoaterea temporara din functiune>> a acelei persoane, fapt ce poate atrage dupa sine o reticenta din partea anumitor angajatori in a selecta si angaja studenti", sustine Diaconu.

Tinerii trebuie sa constienteze insa ca un job in timpul facultatii ar putea duce la o diminuare a timpului fizic alocat atat studiului, cat si vietii sociale.

Singurul risc pe care il vad consta in faptul ca unii studenti pot fi tentati sa renunte, gandindu-se ca nu merita efortul de a-ti continua studiile de vreme ce au deja un job. Acest lucru depinde foarte mult de motivatia pe care persoana respectiva o are”, declara Florentina Greger, HR manager in cadrul producatorul de software Zitec.

Ea adauga ca angajatorii sunt singurii care decid daca aleg sa recruteze studenti, in functie de industria, structura organizatiei, strategia de business, precum si deschiderea catre flexibilitate.

“Faptul ca unii membrii ai echipei noastre isi continua studiile in paralel cu jobul nu reprezinta un dezavantaj, atata timp cat obtin performanta pe postul pe care il ocupa. In acelasi timp, consideram ca cel mai important lucru este sa-i convingem daca este nevoie, ca este necesar sa-si finalizeze studiile. Chiar daca aparent in unele domenii studiile nu mai sunt considerate la fel de importante ca acum ceva vreme, noi avem convingerea ca si educatia formala are rolul ei in dezvoltarea angajatului”, explica Greger.

Vocea studentilor

Vocea studentilorMaria P. este la master in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti. S-a angajat din ultimul an de facultate, pentru ca si-a dorit un salariu mai mare in raport cu valoarea burselor obtinute in primii doi ani de facultate.

“Am fost un student foarte necajit in timpul primilor doi ani de facultate, deoarece sunt din provincie, iar parintii imi trimiteau lunar foarte putini bani, din cauza posibilitatilor financiare scazute. In plus, bursa de cateva sute de lei pe care am primit-o in primii doi ani se ducea pe diverse abonamente si carti, foarte necesare, de altfel”, spune tanara.

Lucreaza intr-o mica agentie de publicitate si acum se felicita pentru decizia pe care a luat-o.

“Cred ca a fost bine ca am luat aceasta decizie, pentru ca am gasit suficienta intelegere in interiorul firmei pentru a merge la cursurile importante si pentru a-mi sustine examenele de evaluare, in perioadele de sesiune. Mai mult, licenta am luat-o cu nota foarte mare, ceea ce ma face sa cred ca am facut alegerea potrivita. Probabil ca daca as fi din nou studenta, as urma acelasi drum: primii doi ani m-as dedica studiului, pentru a obtine o bursa, iar in al treilea mi-as cauta un job”, mai spune Maria P.

Alexandru F. a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti in vara anului trecut. A avut bursa in toti cei trei ani de studii, a mers pentru o scurta perioada sa invete si in strainatate, iar acum incearca sa-si gaseasca un loc de munca.

Nu stiu daca este bine sau nu sa lucrezi din timpul facultatii, pentru ca atunci este probabil, ultima perioada importanta de acumulare de informatii academice din timpul vietii. Totusi, cred ca situatia din Romania te impinge sa faci acest lucru, avand in vedere ca angajatorii cer experienta si nu neaparat diplome. Chiar daca in timpul facultatii am fost la diverse stagii de practica, nu sunt suficient de interesant pentru companiile din Romania pentru a primi un job”, afirma Alexandru F.

El adauga ca, in cazul in care nu-si va gasi un serviciu in urmatoarele luni, este hotarat sa urmeze un master intr-o tara ca Franta, Marea Britanie sau Germania si, ulterior, sa ramana sa lucreze acolo.

Bogdan Gabriel Stelian, seful departamentului financiar-educational din cadrul Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR), federatie apolitica ce are ca scop reprezentarea intereselor socio-profesionale ale studentilor de pe piata locala, recunoaste ca principalul motiv pentru care aleg sa se angajeze studentii este reprezentat de bani.

“Multi studenti, mai ales cei care sunt cazati in camin, au foarte putini bani, care abia le ajung sa-si plateasca locuinta. De aceea au nevoie sa lucreze. Eu sustin ca studentii care vor sa munceasca sa se angajeze abia in anul al treilea sau al patrulea. Este indicat insa ca toti studenti sa participe la trainguri sau internship-uri, pentru a acumula experienta”, spune Stelian.

In opinia sa, principala dificultate pe care o intampina studentii care vor sa lucreze este subestimarea manifestata de anumiti angajatori, din cauza absolventilor pe care ii scot facultatile particulare.

“Astfel, multi sunt nevoiti sa se angajeze pe joburi prost platite sau care nu tin de domeniul in care studiaza”, evidentiaza Stelian.

Daca pana de curand companiile Vest, angajatorii nu vadeau cu ochi buni munca in timpul studiilor, deoarece afecteaza calitatea pregatirii viitorilor absolventi, situatia a inceput sa se schimbe radical in ultimii ani.

“In tarile dezvoltate, foarte multi dintre studenti muncesc sau fac voluntariat. Lipsa unor astfel de experiente ridica semne de intrebare asupra motivatiei personale a individului evaluat si asupra ambitiei sale de a se imbunatati”, subliniaza Alexandru Ghita (foto), presedintele Educativa, organizatorul targurilor cu oferte educationale din strainatate RIUF si RIMME.


Cat castiga tinerii

Cat castiga tineriiSalariile pe care le pot obtine tinerii studenti aflati la primul job pornesc, adesea, de la cateva sute de lei, in cazul celor care completeaza interviuri pentru companiile care intreprind certatari de piata si pot depasi 400 de euro, pentru joburi pentru cei cu specializare tehnica.

"Pretentiile salariale ale studentilor au scazut usor incepand cu anul 2009, astfel incat, in acest moment, salariul mediu asteptat de tineri se cifreaza in jurul a 200-300 de euro", spune Corina Diaconu, de la ABC Human Capital.

O certare realizata recent de catre site-ul de recrutare Myjob asupra pietei fortei de munca in perioada 2008 - 2009 arata ca aproape jumatate dintre joburile disponibile in companii in 2010 au fost pentru candidatii fara experienta, iar 30% pentru candidatii cu experienta de 1-3 ani. De asemenea, numarul ofertelor pentru candidatii fara experienta a crescut cu circa 4% fata de 2009.

“Daca in 2008 cea mai mare sansa de angajare sau mobilitate in campul muncii o aveau juniorii – cei cu experienta de pana in trei ani, in 2009 preferintele angajatorilor s-au indreptat in mod evident catre nivele middle si senior, cererea pentru specialisti fiind in crestere. Totodata, se remarca tendinta companiilor de a recruta tineri fara experienta – cea mai mare oferta pentru acestia s-a inregistrat in 2010”, afirma Adela Rapeanu, expert in comunicare pentru Myjob.

Un salariu corect pentru un student la o facultate tehnica ar fi de 400 de euro net, sustine si reprezentantul UNSR.

"Daca urmeaza o facultate cu profil tehnic, consider ca un salariu de 400 de euro net reprezinta un salariu corect pentru un student. Acest lucru se datoreaza faptului ca facultatile tehnice sunt mult mai dificil de absolvit in raport cu altele", crede Stelian.

Sansele pe care le are un tanar pentru a obtine job conform pregatirii din timpul facultatii depind de specializarea urmata, arata analiza "Absolventii recenti de invatamant superior si integrarea lor pe piata muncii", coordonata de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor, parte consultativa a Ministerului Educatiei.

Pe primele locuri se situeaza absolventii de IT, matematica, medicina veterinara si constructii civele, 60% dintre acestia lucrand pe pozitii corelate cu pregatirea acumulata in facultate.


Asteptarile salariale ale multora dintre tineri sunt in continuare nerealiste, ei asteptandu-se la cel putin 1.500 de lei net. Datele din analiza arata insa ca venitul lunar mediu net al absolventilor de studii superioare din ultimii cinci ani este de 1.087 de lei. Cele mai mari venituri medii

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 5.500 de absolventi recenti si 4.000 de angajatori.