1 / 4

Beneficii pe termen lung

In Vest se cheama long-term incentives (LTI), adica beneficii pe termen lung, parte a unui plan de bonusare pe minimum trei ani. Bonusul consta in actiuni, obligatiuni sau optiuni de actiuni/obligatiuni. De obicei, beneficiarii primesc o jumatate din actiuni sau din optiuni la semnarea contractului de munca, iar restul se acorda doar in momentul in care s-au atins tintele stabilite de comun acord intre angajat si angajator.

Cine sunt beneficiari? De obicei, angajatii cu functia de director executiv (CEO) si cei din top management.

Profilul managerului care beneficiaza de aceste planuri pe termen lung presupune un rol strategic in organizatie, o performanta sustinuta pe o perioada de 3 – 5 ani, cu atingerea obiectivelor stabilite, si acesta are in Romania o vechime medie de cinci pana la noua ani si o varsta cuprinsa intre 40 si 47 de ani”, spune Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul local al companiei de consultanta in resurse umane Mercer.

In Italia sau in Austria, de exemplu, vechimea medie in munca ajunge la aproximativ 15 ani, in vreme ce varsta medie este de 53 in Italia, respectiv 48-52 in Austria.

Nu doar profilul beneficiarilor difera foarte mult intre Romania, ci si cuantumul bonusurilor de tipul LTI.

“Valoarea beneficiilor de acest gen, raportata la intreg pachetul de beneficii, depinde foarte multe de complexitatea rolului ocupat de beneficiar in cadrul organizatiei si, bineinteles, de politica fiecarei companiei. Uneori, ponderea acestor beneficii poate ajunge pana la 50% din pachetul total anual”, spune Marius Precu (foto), senior client partner in cadrul biroului local al retelei de executive search Amrop.

Datele Mercer arata ca valoarea bonusurilor de tip LTI de pe piata locala pornesc de la cateva mii de euro si poate depasi chiar si pragul de 10.000 de euro intr-un an, in vreme ce in alte tari, recompensele pornesc de la zeci de mii de euro si se pot situa chiar si peste pragul de 50.000 de euro.

Cele mai mari recompense LTI acordate in strainatate pot ajunge la cateva milioane de euro. La sfarsitul lui ianuarie, Lloyd Blankfein, seful Goldman Sachs, a primit actiuni in valoare de 12,6 milioane de dolari (8,7 mil. euro), pentru performantele manageriale din 2010 si si-a triplat practic veniturile.

Acelasi CEO primea in 2007, ultimul an inainte de instalarea crizei economice globale, nu mai putin de 68 de milioane de dolari (69,3 mil. euro) sub forma de cash, optiuni si obligatiuni.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri