1 / 3

Fricile "noi" ale angajatilor

In ultima perioada, numarul persoanelor care sufera de depresie si se adreseaza specialistilor a crescut, potrivit Catalinei Dumitrescu, Psiholog Clinician Specialist, Psihoterapeut in psihoterapie cognitiv- comportamentala la MedLife. Dintre acestia insa, putini sunt cei care pot pune tulburarile depresive doar pe seama problemelor de la locul de munca, de obicei fiind vorba de mai multi factori, precum problemele in viata personala, insatisfactii, lipsa motivatiei, situatia sociala, lipsa de incredere in propriile forte.

“Fricile «noi» sunt micsorarea venitului lunar deoarece multi angajati sunt indatorati catre banci si au rate fixe lunare, ceea ce duce la scaderea considerabila si in unele cazuri dramatica a venitului lunar. Ar mai fi riscul pierderii locului de munca, ceea ce ar putea avea consecinte neplacute asupra persoanei in cauza si familiei acesteia, lucru care ar putea duce la modificarea intregii vieti a persoanei, a relatiilor pe care aceasta le dezvolta, e ca un efect de domino”, mai spune psihologul. “In aceste situatii persoana in cauza are nevoie de suport pentru a-si pastra echilibrul necesar ca sa depaseasca perioada respectiva si sa se reorienteze catre gasirea de solutii si nu sa se lase coplesit”.

Faptul ca romanii se situeaza pe primul loc in topul celor mai pesimisti europeni e cauzat in primul rand de situatia sociala, de micsorarea veniturilor si de situatiile in care oamenii nu isi mai pot asigura traiul zilnic.

Depresia la locul de munca e intalnita mai rar in cadrul multinationalelor
, care au metode de preventie si programe precum teambuildinguri, traininguri si alte oportunitati de a creste coeziunea echipelor, spune Catalina Dumitrescu. Mai degraba au parte de tulburari depresive cei care au activitati de rutina, angajatii din fabrici care fac aceleasi lucruri monotone in fiecare zi.

“Alta categorie care ar putea fi afectata este cea a factorilor decizionali. Acestia, avand rol de conducere, automat implica un numar crescut de responsabilitati, ceea ce duce la o presiune crescuta si la o detasare redusa de problemele de serviciu”, mai spune psihologul. “In cazul in care persoana in cauza gestioneaza un stres crescut zi de zi, exista riscul ca la un moment dat sa nu mai poata controla situatia, sa inceapa sa-si piarda interesul pentru lucrul care ii facea placere si incetul cu incetul sa apara mai multe manifestari care pot conduce la diagnosticul de tulburare depresiva”.

Printre simptomele depresiei se numara: aparitia unei stari de tristete accentuata, stare de oboseala, persoana se simte fara chef de viata, fara vlaga, fara energie, sufera de insomnii sau din contra doarme exagerat de mult, se retrage din activitatile cotidiene, are sentimente de vinovatie, de confuzie, uneori chiar de depersonalizare, plange facil, are ganduri de sinucidere, ii scade apetitul, pierde in greutate. Simptomele pot fi observate de cei din jur, spune psihologul, iar persoana in cauza are nevoie urgenta de tratament medicamentos recomandat de catre medicul psihiatru, asociat cu psihoterapie de catre un psihoterapeut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri