2 / 5

Profit intr-un borcan de gem

In localitatea Lupeni, situata la 65 de kilometri de Miercurea Ciuc, majoritatea locuitorilor au ca activitati de baza agricultura, horticultura, prelucrarea lemnului. Turismul castiga si el teren de aproximativ zece ani.

De aproximativ doi ani, locuitorii din Lupeni primesc turisti din Ungaria, Franta, Italia, Spania, Germania pe care ii servesc mai nou cu produse traditionale din propria livada – gem, siropuri si sucuri de mere, pere, paducel, porumbar, macere, mure, afine.

“Daca veneati acum doi ani puteati vedea diferenta. Erau livezi lasate in paragina. Acum oamenii se preocupa, curata pomii. Pensionarii, oamenii cu salarii mici nu prea aveau cum sa valorifice fructele, insa acum au o oportunitate. Fructele reprezinta viitorul acestei comunitati”, explica Orban Arpad, director al Fundatiei Civitas Odorheiu Secuiesc.

In 2009 Lupeni a fost ales pentru constructia unui centru de procesare a fructelor, proiect cofinantat de Societatea Regala Norvegiana pentru Dezvoltare, valoarea totala a proiectului fiind de 886.500 euro. Promotorul proiectului este Fundatia Civitas.

Pentru centrul de procesare a fructelor investitia se ridica la aproximativ 150.000 euro.

In cadrul proiectului au fost vizitate, pentru inceput, 35 de comunitati unde au fost colectate informatii despre soiurile de fructe cultivate, despre metodele de conservare traditionale folosite, au fost organizate traininguri pentru 28 de fermieri.

Anul trecut 350 de fermieri si-au procesat fructele in unitatea de la Lupeni, potrivit lui Istvan Mar, coordonatorul proiectului. Au fost obtinute 7.000 de borcane de gem, 120.000 litri de suc de pere si 80.000 de litri de suc de mere.

“In doua luni am putea ramane fara stocuri. Vindem produsele in Lupeni, in hotelurile din regiune, in reteaua Cora si purtam negocieri in prezent si cu alti retaileri. Nu vrem sa exportam pentru moment, vrem sa vindem pe plan local si sa atragem turistii aici”, mai spune Mar.

Ce profit poti obtine din 300 de kg de macese? “Din 300 kilograme de macese doi fermieri au obtinut 1.000 de borcane de gem. Au investit 600 de lei si au obtinut in final un profit net de 2.000 de lei”, explica Istvan Mar.

Fermierii interesati de acest proiect au nevoie de un aviz eliberat de Sanepid, vize medicale, fructe traditionale si o capacitate minima de 100 kg. fructe, spune Mar.

“Am intampinat probleme la inceput. Fermierii sunt ca un zid, a trebuit sa trecem de acest zid. Nu au crezut in succesul proiectului. La inceput erau suspiciosi, nu stiau daca se pot increde in altcineva decat familia lor. Lucrurile s-au schimbat intre timp. Ne-a ajutat si criza financiara, a atras atentia asupra resurselor locale. Oamenii nu ar fi fost interesati de aceste eforturi intr-o economie care bubuia”, adauga coordonatorul proiectului.

Planurile pentru acest an vizeaza deschiderea unei noi unitati de procesare in satul Forteni, in urma unei investitii de 115.000 euro.

"M-a ajutat enorm de mult acest centru de procesare. Inainte vindeam mere cu 20 de banuti, acum obtin pe aceeasi cantitate 2,5 lei. Fac munca asta de 20 de ani. Nu mai trebuie sa stau in fata portii si sa vand", spune un fermier din Lupeni.

Citeste in urmatorul slide de ce in Romania exista un singur container subteran de colectare selectiva a deseurilor

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri