1 / 4

Riscurile zgomotului

"Fiecare om reactioneaza diferit la diversi stimuli. Studiile europene au gasit o legatura intre capacitatea de invatare la copii si nivelul zgomotului ambiental. Totodata, zgomotul prelungit si permanent conduce la cresterea tensiunii arteriale, insomnii, chiar si la pneumotorax (consta in acumulare de aer intre plamani si peretele toracic – n.red.). In Europa, zgomotul este cea mai intalnita boala profesionala si este recunoscuta ca atare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii”, spune Bogdan Lazarovici (foto), directorul executiv al Enviro Consult, firma specializata in oferirea de servicii pentru masurarea zgomotului.

Zgomotul nu afecteaza pe termen scurt starea de sanatate a angajatului, ci doar dupa o anumita perioada in care salariatul a fost expus in mod repetat la surse de zgomot.

”Prezenta zgomotului la locul de munca mareste riscul de accidente”, afirma Florian Maduta, trainer specializat in securitate si sanatate in munca (SSM), la firma Work Management.

Legislatia in vigoare stabileste ca limita maxima de zgomot la care pot fi expusi angajatii este de 87 de decibeli (dB), pentru un program de lucru de opt ore. Cei 87 dB pot echivala cu zgomotul maxim pe care il poate produce un telefon mobil, de exemplu, in functie de amplasament.
Pentru spatiile de birouri, cel mai des intalnite surse de zgomot care le pot crea un disconfort important angajatilor sunt echipamentele electronice, cum ar fi imprimantele, copiatoarele, aparatele de aer conditionat sau unitatile centrale ale computerelor.

”Reglementarile legale fac o diferentiere intre nivelul de zgomot de la santiere si industrie si nivelul de zgomot din birouri, in functie de incarcarea psihica a fiecarui angajat”, precizeaza Lazarovici.

Pe langa zgomotul produse de diverse echipamente, exista posibilitatea ca modul si intensitatea comunicarii dintre angajati sa perturbe activitatea de lucru.

"Se recomanda verificarea periodica a echipamentelor de lucru, conform recomandarilor producatorului. Conform legislatiei actuale, eventualele surse care produc zgomot ambiental peste nivelul admis, ar trebui raportate superiorului de la locul de munca”, mentioneaza Maduta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri