1 / 7

Online: Firmele mici se lupta sa isi revina

Micii intreprinzatori din online isi pastreaza optimismul dupa un 2010 foarte greu, care i-a fortat pe multi sa isi reduca operatiunile. Spre exemplu, o firma de talie redusa care ofera servicii de programare si web-design se plange de procedurile birocratice greoaie, care le-au afectat activitatea, pe langa efectele crizei economice.

“Au aparut probleme legate de cash flow si de termenele de plata, iar in unele cazuri, chiar am pierdut contracte mari care nu au mai putut fi sustinute. Pana la sfarsitul lui 2010 vanzarile au scazut considerabil. Am fost atunci nevoiti sa ne restructuram complet, pentru a evita falimentul. In primele luni din 2011 rezultatele au fost mult mai bune si suntem optimisti ca pana la sfarsitul lui 2011 ne vom reveni complet”, spune Alexandru-Emil David – manager de proiect si proprietar al Best Web Image din Bucuresti.

Cu o cifra de afaceri de 15.000 euro in 2010 si doar cativa angajati, firma ofera servicii de web design si consultanta pentru crearea de site-uri. „Vrem sa accesam fonduri europene pentru mai multe proiecte. Speram ca acestea sa nu mai fie blocate in diferite proceduri guvernamentale, asa cum s-a intamplat in 2010 cu fondurile pentru un proiect pe care il aveam in desfasurare. Ca o opinie generala, credem ca abia anul 2012 va aduce revenirea economiei la nivelul din 2007”, a precizat David.

In timp ce micile companii din online se lupta sa isi revina dupa criza si sa demareze investitii pentru dezvoltare, granzii din domeniu o duc mult mai bine. Astfel, de la inceputul anului, industria online din Romania a adus extinderea deloc surprinzatoare a retelelor de socializare plus sicane intre jucatorii majori din publicitatea online.

Pe de alta parte, majoritatea jucatorilor din publicitatea online au cazut de acord ca primul trimestru a fost sub asteptari si nu spera la o crestere spectaculoasa a pietei in urmatoarele luni.

Ce parere aveti despre situatia IMM-urilor din Romania? Cu ce probleme credeti ca se confrunta micii intreprinzatori, din experienta dumneavoastra? Comentati aici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri