Radu Florescu - SAT in State

Radu Florescu - SAT in StateRadu Florescu, managing director si CEO Centrade Saatchi & Saatchi, a absolvit liceul Cohasset (scoala publica) de langa Boston - orasul in care s-a nascut si a petrecut cea mai mare parte a copilariei. El si-a luat examenele SAT in 1979, in acelasi an in care a absolvit liceul.

Examenele de la finalul liceului au variat de la matematica la istorie. Au fost examene normale de final de an, nu SAT, si s-a pregatit ca pentru orice examen.

In opinia lui Radu Florescu, rezultatele slabe din Romania sunt ingrijoratoare. “Nu poti sa nu te gandesti la impactul pe care media, retelele de socializare, privitul la TV, il au asupra timpului dedicat de tineri studiului. Este un fenomen pe care il experimentez cu fiii mei. Mai multe posibilitati de distractie inseamna mai putin timp petrecut studiind. Nu cred ca e o problema legata strict de Romania, e un fenomen universal”.

Radu Florescu crede ca sistemul romanesc de invatamant este similar cu cel francez. Este rigid, orientat spre disciplina si foarte teoretic, ceea ce reprezinta o slabiciune a celui american. “In ceea ce priveste invatamantul universitar, lucrurile stau invers - sistemul american este mai bun. O programa scolara bazata pe rigoare si disciplina este potrivita pentru elevii care invata. Necesita concentrare si multa munca pentru a reusi”, afirma Radu Florescu.

La ce scoli studiaza copiii lui Radu Florescu si dupa ce criterii le-au ales? Fiul cel mai mare studiaza la Universitatea Vermont. Are doua specializari: istorie si studii internationale. Fiul cel mijlociu invata la un internat din Marea Britanie- din nou cu un program rigid si disciplinat, iar cel de-al treilea fiu invata la Scoala Internationala din Paris.

In ceea ce priveste criteriile de selectie, Universitatea din Vermont este cea mai buna universitate publica din Statele Unite, cunoscuta pentru studii de mediu. “Celelalte scoli au fost usor de ales: m-am uitat pe lista universitatilor la care au fost admisi elevii dupa absolvire. Cunosc sistemul universitar bine (tatal meu a fost profesor universitar) si stiu ce scoli sunt bune si care nu”.






Ben Binns - GCSE in Anglia

Ben Binns - GCSE in AngliaBen Binns (foto), fost asociat al companiei de consultanta imobiliara King Sturge, in prezent director de dezvoltare al Jones Lang LaSalle (n.r: cele doua companii au fuzionat recent), a studiat in Anglia. La varsta de 16 ani, el a sustinut examenul denumit General Certificate of Secondary Education (GCSE), alcatuit din 11 subiecte. Doi ani mai tarziu, a urmat un alt examen, numit A-level, care cuprindea patru subiecte, dupa care urma colegiul.

“Examenul GCSE a acoperit subiecte din trei materii: matematica, engleaza si geografie. A-level a cuprins subiecte din geografie, cultura generala si limba germana. Examenele sunt, de obicei, doar scrise, insa in unele cazuri poate fi un mixt intre oral si scris”, povesteste Ben Binns.

Acest sistem de evaluare este standard in Anglia, iar A-level conteaza la admiterea la facultate, unde se foloseste un sistem de rating de la A la F. Universitate si absolvirea depind de cursurile urmate, care sunt evaluate cu ajutorul unui sistem de puncte. In functie de cursurile pe care cineva vrea sa le urmeze, i se pot cere si examene din anumite materii, mai spune consultantul imobiliar.

“Examenele sunt un amestec de parte teoretica si scenarii de tip eseu, care variaza in functie de subiectul ales. Deseori, pentru anumite materii, in special cele pentru A-level, trebuie sustinute mai multe evaluari, de pana la cinci-sase examene separate, care sunt destul de riguroase. Examenele se desfasoara pe durata a patru-sase saptamani, la diferite intervale de timp”, mai spune Ben Binns.

Notele de trecere sunt, de cele mai multe ori, de tipul A*, A, B, C sau D, mai rar fiind sub forma de admis sau respins, insa depinde de la scoala la scoala si de la materie la materie. “Pentru subiectele traditionale, de tipul stiintelor, matematica sau literatura britanica, este foarte greu sa obtii un calificativ bun, precum A* sau A”, incheie Binns.



Greg Konieczny - Examenul final in Polonia

Greg Konieczny - Examenul final in PoloniaGreg Konieczny, vicepresedinte executiv la Franklin Templeton Emrging Markets si managerul Fondului Proprietatea, isi aminteste ca examenul de final de liceu a constat intr-o proba la limba poloneza, a doua la matematica si a treia la o limba moderna.

Proba la limba materna solicita scrierea unui eseu pe un anumit subiect, fiind urmat de alte teste pe diverse abilitati de limba si comunicare. „Intre timp, s-a schimbat, a devenit mai usor, iar acum se dau doar texte foarte scurte si alte probe”, a explicat Konieczny.

Examenul la matematica este destul de dificil. De exemplu, anul acesta in Polonia au picat 25% dintre elevi la bacalaureat, majoritatea din cauza testului de matematica.

„Cred ca examenul acesta de final de liceu este destul de usor in Polona, dar cu toate acestea, multi l-au picat”, sustine Konieczny.

Elevii polonezi au doar trei materii obligatorii la bacalaureat: limba materna, matematica si o limba moderna. Pentru a trece, un elev trebuie sa obtina cel putin 30% din punctajul total al fiecarui subiect.

In opinia lui Konieczny, rezultatele de la Bacalaureat 2011, din Romania, sunt socante, dar au legatura cu dificultatea testelor, si nu reflecta neaparat nivelul societatii romanesti.

„Noi am angajat multi tineri romani, proaspeti absolventi, si suntem foarte multumiti de gradul de cultura si al educatiei. Cred ca acesta este un punct forte al romanilor. Deci, nu cred ca nivelul educational s-a schimbat radical de la un an la altul, ci inteleg doar ca inainte se putea copia mai usor”, explica managerul FP.

In opinia sa, gradul de dificultate al testelor a fost prea ridicat si elevii nu au fost suficient de bine pregatiti pentru acest nivel.

Patrick Espasa, bac-ul in Franta

Patrick Espasa, bac-ul in FrantaPatrick Espasa, seful Auchan Romania, a dat un bacalaureat in domeniul economic. “Tin minte ca a fost un examen foarte greu, pentru care m-am stresat mult. Acum cred ca este mai simplu. Nu stiu cum este in Romania, dar stiu ca romanii care invata in Franta sunt foarte buni”.

El a intrat apoi la Facultatea de Drept, voia sa devina avocat, iar in timpul verii s-a angajat la Auchan. “Am lucrat la raionul alimentar, apoi la receptie si am avans pana la functia de sef de raion video-informatica, in 1983. Intre timp, am renuntat la Facultatea de Drept pentru ca stiam ca imi doresc o cariera in domeniul comertului”, afirma francezul.

Dupa 14 ani a devenit seful magazinului Auchan din Nice, apoi a fost director la Annecy, si pe urma director regional la Lyon. In 1999 a fost numit director general al Auchan in Italia, iar de doi ani lucreaza in Romania.

Patrick Espasa, cu o experienta de 32 de ani in cadrul Auchan, este director general al filialei din Romania de la 1 aprilie 2009. Francezii de la Auchan au intrat pe piata locala in 2006, cand au deschis in cartierul Titan din Bucuresti primul hipermarket, cu o suprafata de 16.000 de metri patrati. In prezent, alte sase hipermarketuri Auchan functioneaza, la Pitesti, Targu Mures, Cluj-Napoca, Suceava, Timisoara si in Bucuresti, in cartierul Militari.