De ce aleg strainii sa munceasca in Romania

De ce aleg strainii sa munceasca in RomaniaUn numar de 13.329 de cetateni straini erau inregistrati in Registrul General de Evidenta a Salariatilor la sfarsitul lunii ianuarie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Social.

Domeniile in care sunt inregistrati cei mai multi salariati sunt comertul cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete (2.832 de persoane), comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului autovehiculelor si motociclelor (1.069 persoane), restaurante si alte activitati de servicii de alimentative (621 angajati) si industria alimentara (517 angajati).

De ce aleg strainii sa munceasca in Romania

Consideram ca fluctuatiile de personal au inceput sa se amplifice odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana cand s-a flexibilizat accesul pe piata muncii. "In ceea ce priveste avantajele pietei de munca din Romania cu privire la angajarea cetatenilor care nu sunt romani, trebuie notat faptul ca legislatia din Romania din domeniul dreptului muncii este una in favoarea angajatilor, drepturile acestora in relatiile cu angajatorul fiind extrem de protejate de lege”, a declarat pentru Wall-Street.ro Madalina Soare, senior lawyer la Fine Law – Patrascanu si Asociatii.

Potrivit acesteia, cetatenii straini care obtin un permis de munca temporar sau permanent se bucura de numeroase beneficii pe piata muncii din Romania, ca de exemplu: acces la toate formele de invatamant si pregatire profesionala, securitate sociala, asistenta si protectie sociala, echivalarea studiilor ºi recunoasterea diplomelor, asistenta de sanatate publica, libertatea de asociere, afiliere si apartenenta la o organizatie sindicala sau profesionala.

In acelasi timp, Oana Datki, general manager al companiei de resurse umane Consulteam, crede ca munca in Romania poate sa reprezinte si o posibilitate de avansare in cariera pentru straini.

“In general, avantajele pe care le urmareste oricine, in momentul in care decide sa lucreze in alta tara, sunt legate ori de posibilitatile de avansare in cariera, ori de pachetul financiar si respectiv nivelul de trai. Din experienta noastra de colaborare cu organizatii multinationale, in general sunt prezenti cetateni straini in functii de conducere sau in functii extrem de specializate. (…) Pentru ei ca indivizi, avantajul este acela ca in general venirea in Romania inseamna ori o avansare in cariera ori o rampa necesara avansarii – sunt multe companii care conditioneaza promovarea de criterii si pasi necesari care nu pot fi realizati decat prin mobilitate”, spune Datki.

Ce avantaje au companiile care angajeaza cetateni straini?

Pentru o companie procesul de angajare a unui cetatean din afara Uniunii Europene este unul anevoios care implica in primul rand obtinerea permisului de munca pentru viitorul salariat, sustin specialistii Fine Law.

Mai mult, o serie de conditii trebuie indeplinite pentru a angaja un cetatean strain printre care trebuie facuta dovada faptului ca respectivul loc de munca vacant nu poate fi ocupat de un cetatean roman sau alt cetatean dintr-un stat membru al Uniunii Europene, cetateanul strain indeplineste conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare, se incadreaza in contingentul anual aprobat prin hotarare a Guvernului, angajatorii au achitate la zi obligatiile catre bugetul de stat, angajatorul isi desfasoara efectiv activitatea pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca.

„In unele cazuri insa, un avantaj il poate constitui faptul ca pretul cu care se plateste forta de munca din Romania este de multe ori mai mic fata de cel platit de alte tari din sau din afara Uniunii Europene. Acest aspect poate fi privit insa diferit intrucat in alte situatii, munca prestata in Romania este remunerata mai bine decat cea din alte tari, astfel incat din acest punct de vedere acest aspect trebuie diferentiat in functie de tara de origine a persoanei care solicita angajarea”, explica specialistul Fine Law.
.

Know-how-ul strainilor, necesar pentru Romania

“Avantajul pentru companii este acela manageri si specialistii straini care muncesc in Romania vor replica un model de succes, foarte rapid si cu aceleasi caracteristici ca in restul subsidiarelor companiei respective. Acestia vin cu un model de business deja invatat, cu know-how important si vor putea sa le aplice si in Romania si sa creeze o cultura organizational unitara. Pe de alta parte, companiile isi asuma un cost total mai mare, deoarece in afara de remunerare, vorbim si despre alte costuri substantiale pe care le acopera (cazare, familie, educatie etc.). Oricum in ultima perioada, a fost redus numarul directorilor expati, acolo unde era posibil din punct de vedere al resurselor locale pregatite si, evident, pentru a optimiza costurile", considera Oana Datki.

In ceea ce priveste distributia acestora in functie de tipul de contract, majoritatea lucreaza cu contract individual de munca, pe perioada nedeterminata, potrivit datelor disponibile la sfarsitul lunii ianuarie.

Distributia strainilor in functie de tipul de contract









Astfel, cu rare exceptii strainii care activeaza pe piata muncii din Romania lucreaza cu contracte de munca pe termen nedeterminat.

„O explicatie poate fi aceea ca pentru obtinerea autorizatiei de munca pentru angajarea unui cetatean strain, o societate trebuie sa incheie cu viitorul sau salariat un contract de munca a carei perioada sa fie de cel putin 12 luni. In acest sens, in ideea evitarii prelungirii contractului de munca cu o noua perioada, neputand exista mai multe de 3 astfel de prelungiri, angajatorii decid sa nu intre in conflict cu dispozitiile legale din codul muncii referitoare la contractele succesive si sa incheie astfel contracte de munca pe perioada nedeterminata”, spune Madalina Soare.

Cum a evoluat numarul cetatenilor straini care lucreaza in Romania de la declansarea crizei

Evolutie numar salariati activi care nu au cetatenie romana

Muncitorii straini, semnal de alarma pentru romani?

„Da, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, accesul pe piata muncii s-a liberalizat semnificativ, astfel incat angajarea cetatenilor comunitari nu mai reprezinta un proces greoi pentru un angajator. Cetatenii comunitari nu mai sunt considerati straini, astfel incat acestia pot fi incadrati potrivit reglementarilor Uniunii Europene la care Romania s-a alaturat, bucurandu-se de regimul national aplicabil cetatenilor roman”, considera Madalina Soare.

Vezi in slide-urile urmatoare topul tarilor din care provin strainii care muncesc in Romania.


Bulgari

BulgariNumar salariati activi in Romania : 349

Greci

Greci
Numar salariati activi in Romania : 382


Filipinezi

FilipineziNumar salariati activi in Romania: 385


Francezi

FranceziNumar salariati activi in Romania : 456


Germani

GermaniNumar salariati activi in Romania : 512

Unguri

UnguriNumar salariati activi in Romania : 761

Moldoveni

MoldoveniNumar salariati activi in Romania : 854

Italieni

ItalieniNumar salariati activi in Romania : 884

Chinezi

ChineziNumar salariati activi in Romania : 1.660


Turci

TurciNumar salariati activi in Romania : 2.505