Anul acesta, panelul a inclus in special venture capitalists (VCs), oameni recunoscuti in Silicon Valley – seful Accel Partners, cofondator LinkedIn sau presedintele Clarium Capital – vezi aici lista completa.

1. Globalizarea social commerce-ului

1. Globalizarea social commerce-uluiKevin Efrusy, general partner la Accel Partners considera ca toate companiile vor trebui sa gandeasca la nivel global, altfel vor esua in spatele celor ce aleg aceasta strategie. Pentru generatia anterioara acest lucru nu era valabil, in urma cu zece ani putand discuta doar de o minoritate distincta a proiectelor online ce targetau clienti la nivel global.

Parerile intre speakeri au fost impartite, unii dintre ei considerand ca, desi adevarat, ar putea dura ceva mai mult pana cand vom putea vorbi de o “globalizare generala”. Pe de alta parte, toti au cazut de acord ca este bine ca inca din start sa gandesti strategia pentru a targeta cat mai multe state.

2. Integrarea tehnologiei in educatie

2. Integrarea tehnologiei in educatieSistemul educational public pare sa se adapteze greu noilor tendinte in domeniul tehnologic. Bing Gordon, investment partner la Kleiner Perkins Caufield & Byers, considera ca sistemul public de invatamant nu este “foarte productiv”. In prezent, cu ajutorul tehnologiei, poti preda o lectie in mod eficient unui numar de 150.000 de studenti, simultan, nu doar catre 150. “Oamenii care s-au nascut in mediu digital nu apreciaza statul intr-o sala si sa asculte, impasibili, cum cineva le dicteaza ce sa invete si ce sa scrie”.

Toti invitatii au fost de acord cu afirmatiile lui Gordon.

3. Senzorii informatici ne vor urmari, strangand date

3. Senzorii informatici ne vor urmari, strangand dateReid Hoffman, partner la Greylock si executive chairman si cofondator al LinkedIn considera ca Internetul va fi plin de “senzori” care ne vor urmari fiecare miscare strangand date impresionante despre noi, de la obiceiuri de consum la stare de sanatate.

Speakerii din panel au fost in general de acord cu acest trend, subliniind insa ca va fi foarte important ca acele informatii sa fie cu adevarat utile si nu doar stranse “de dragul de a exista”. De asemenea, trebuie puse la punct sisteme eficiente si neintruzive.

4. Toate vehiculele vor fi electrice

4. Toate vehiculele vor fi electriceSteve Jurvetson, managing director la Draper Fisher Jurvetson, subliniaza ca, in timp, strazile vor abunda de masini electrice, in detrimentul modelelor “traditionale”. Este insa de acord ca acest lucru nu se va intampla intr-un orizont de doar 5 ani. In prezent, in China, sunt peste 200 de milioane de vehicule electrice in uz, majoritatea scutere.

Panelul nu a fost insa de acord. Vorbitorii subliniaza ca bateriile sunt, in mod fundamental, depasite, bazate pe o chimie vetusta. Masinile electrice ar trebui incarcate prea des si sa fie inlocuite la fel. Ei spun ca bateriile rezista doar 30.000 de km, nu 200.000 cat pretinde Jurvetson.

5. Schimbare spre tehnocratie

5. Schimbare spre tehnocratieA face mai mult, cu mai putine resurse. Peter Thiel, technology entrepreneur, investitor si filantrop, presedinte Clarium Capital considera ca tehnologia poate sprijini organismele guvernamentale pentru a oferi servicii mai eficiente asa ca aceasta este o zona in care antreprenorii ar trebui sa acorde mai multa atentie.

Panelul a fost impartit – unii cred ca acest lucru este posibil, altii cred ca va dura mai mult de cinci ani. Gordon considera ca ideea lui Thiel suna mai mult a slogan.

6. Noii lideri au acum 7-12 ani

6. Noii lideri au acum 7-12 ani“Norocul” proiectelor din Silicon Valley urmeaza un ciclu de 14-16 ani, separat de macroeconomie. Efrusy considera deci ca viitorii lideri au acum 7-12 ani (atentie deci cum te porti cu nepotii!). De ce 14-16 ani? Pentru ca aceasta inseamna o generatie. Noile platforme vor fi deci inventate de cei care sunt acum copii.

Hoffman considera ca ciclurile se vor micsora intrucat tehnologia evolueaza foarte repede. Vom vedea lideri din ce in ce mai tineri.

7. Gamificarea a absolut orice

Batalia pentru engagement va impinge mecanica jocului in domeniul tehnologic, spune Gordon, om cu experienta de lunga durata in companii precum EA si Kleiner. Odata intrat intr-un sistem cu bunuri virtuale, proiectul se poate auto-sustine. Hoffman se intreaba chiar cat de departe va merge acest sistem si, glumind, nu neaga complet posibilitatea de a fi inclus chiar si in toalete. “Tot ceea ce implica interactiune cu consumatorii. Pariez ca in cinci ani ar putea aparea primele toalete cu jocuri incluse, poate in Japonia, titluri precum «Everybody Poops»”.

8. Noul hardware: segmente din atomi

8. Noul hardware: segmente din atomiHardware open source, design colectiv, printare 3D. Hoffman spune ca vom asista la revolutii in designul produselor – la un moment dat, intr-un viitor indepartat, vom putea printa inimi noi. De asemenea, vom asista la medicina genetica personalizata.

Un singur “stegulet rosu”, ridicat de Gordon, care considera ca oamenii “de hardware” si cei specializati in software nu prea se inteleg intre ei asa ca va dura ceva timp pana cand aceste supozitii vor deveni realitate.

9. Legea lui Moore accelereaza

9. Legea lui Moore accelereazaCostul computerelor va scadea in mod accelerat. Jurvetson arata o pancarta pe care este schitata Legea lui Moore pe urmatorii 110 ani, subliniind accelerarea trendului. Vom asista la sisteme cu noi componente, arhitecturi construite diferit, chiar organic, pentru ca puterea de calcul sa poata sa creasca, in spatii din ce in ce mai mici, chiar si la nivel molecular.

Unii parteneri de discutie sunt sceptici, intrucat nu vad miscari palpabile din piata in acest sens.

10. Start pentru bioinformatica

10. Start pentru bioinformaticaThiel considera ca metoda testarii a milioane de medicamente (drugs – in original) mai mult sau mai putin aleator va lua sfarsit. Ai nevoie de un model complet diferit daca vom dori sa vorbim de biotehnologie – trebuie sa devina un sistem mult mai stiintific. Cercetarea genomului uman a fost mult prea mediatizata pentru rezultatele concrete pe care s-a dovedit ca (nu) le-a aplicat umanitatea, dar exista totusi un numar de institutii care continua cercetarile.

Panelul este total de acord cu aceasta afirmatie. Jurvetson considera ca, intr-adevar, suntem pe cale de a descoperi noi sisteme biologice. In cat timp vom vedea insa produse comerciale, rezultat al cercetarilor? Thiel considera ca, in functie de cat de bine vor functiona, nu ar fi exclus ca primele rezultate sa se vada in piata in urmatorii cinci ani.