Retailerii sunt reticenti in a paria pe pret

Retailerii sunt reticenti in a paria pe pret„Variatia preturilor intre diferitele formate de retail din Romania este semnificativ mai mica decat in pietele mature din vestul Europei – Belgia, Franta, Italia, Spania, Germania si Marea Britanie. Jucatorii din piata sunt reticenti in a se diferentia activ pe baza politicilor de pret", potrivit Roland Berger Strategy Consultants, una dintre cele mai importante firme de consultanta la nivel mondial.

Cu exceptia magazinelor de convenienta (de cartier), variatia preturilor intre formate este mult mai mica decat cea observata pe pietele mature.

Luand ca etalon un cos standard de produse de baza de marca, indexul preturilor variaza intr-un interval de 5 puncte procentuale intre cel mai ieftin si cel mai scump format.

Pe pietele din vestul Europei, aceeasi variatie a preturilor intre formate poate ajunge pana la 15 puncte procentuale. Peisajul european este mult mai eterogen, cu diferente clare intre politicile de pret ale fiecarui format de retail. De exemplu, discounterii (magazinele cu preturi mici) si operatorii de magazine cash & carry (cu vanzare angro) au preturi considerabil mai mici fata de hipermarketuri, supermarketuri si magazinele de convenienta.

„Pe masura ce retailul modern isi va continua procesul de maturizare in Romania, diferitele formate de retail modern s-ar putea diferentia mai mult ca pret, asumandu-si o pozitionare mai clara", estimeaza consultantii.

Magazinele de convenienta au o amplasare oportunista

Magazinele de convenienta au o amplasare oportunistaSchema de organizare a magazinelor romanesti urmeaza, de obicei, modelul vest european, unul dintre motive fiind faptul ca toti jucatorii mari fac parte din lanturi internationale, conform studiului.

Spre deosebire de pietele mature, segmentul de cash & carry are o configuratie aparte, in special pentru ca jucatorii din acest segment au fost primii care au intrat pe piata din Romania. Magazinele de convenienta au o pozitionare geografica mai degraba oportunista decat strategica, spun consultantii.

(sursa foto: freedigitalphotos.net)

Retailerii se indreapta tot mai mult spre expansiunea multiformat

Retailerii se indreapta tot mai mult spre expansiunea multiformatDaca formatele mari au dominat expansiunea in anii de dinainte de criza (2003-2007), acum jucatorii din piata de retail se orienteaza spre formatele mai mici – magazine de proximitate, discounteri si supermarketuri. Mai exact, daca media suprafetelor de vanzare a magazinelor nou deschise era de 1.600 mp in 2007, in prima jumatate a anului curent aceasta s-a situat la sub 400 mp.

De fapt, este vorba despre o tendinta care se manifesta si pe piata europeana, in conditiile in care retailerii isi diversifica din ce in ce mai mult prezenta, atat din punct de vedere geografic, cat si ca formate.

„Aceasta tendinta a luat amploare si in Romania, chiar daca marile grupuri nu si-au dezvoltat inca local toate formatele incluse in portofoliul lor international", apreciaza consultantii Roland Berger.

Potrivit acestora, este de asteptat ca sectorul romanesc de retail sa isi continue dezvoltarea, cel putin pana in 2015, in special prin cresteri aduse de segmentul de retail modern (marile lanturi de magazine). Acest segment ar putea inseamna pana atunci aproximativ 57% din intreaga piata de retail, se arata in studiu.

(sursa foto: freedigitalphotos.net)

Marcile private nu s-au impus inca pe rafturile magazinelor

Marcile private nu s-au impus inca pe rafturile magazinelorConsultantii de la Roland Berger spun ca, momentan, doar o mica parte din jucatorii de pe piata de retail din Romania au un portofoliu variat de marci private.

„In majoritatea categoriilor de produse potentialul marcilor private nu a fost inca pe deplin dezvoltat - doar 50%-60% din cosul de produse de baza de marca au avut un echivalent marca privata in cele 128 de magazine vizitate", potrivit studiului.

Chiar daca un lant de magazine dispune in portofoliul sau de produse cu marci proprii pentru anumite categorii, de multe ori acestea nu sunt disponibile in toate magazinele din lant, au mai observat cei de la Roland Berger.

„Gradul de acoperire este mai mare pentru produse alimentare si mai redus pentru bauturi si produse de igiena", potrivit studiului.



Cine castiga?

Cine castiga?Consultantii Roland Berger au concluzionat ca desi nivelul de sofisticare al retailului din Romania este moderat, iar politicile de pret sunt rareori corelate cu caracteristicile formatului de magazin (de exemplu, cu localizarea), profitabilitatea lanturilor ramane strans legata de o serie de facturi strategici de baza.

„Per ansamblu, formatele mari sunt mai performante in functie de localizare, nivel de standardizare si gradul de optimizare a suprafetei de vanzari, in timp ce formatele mici par a deveni mai competitive pe masura ce reteaua se extinde", se mai arata in studiu.

Studiul realizat de Roland Berger a fost derulat in perioada iulie-august 2012, acoperind toti marii jucatori de retail FMCG (retail de produse de larg consum) din Romania, in comparatie cu actori din pietele mature din Europa de Vest (Belgia, Franta, Italia, Spania, Germania si Marea Britanie). Esantionul a cuprins 128 de magazine de retail modern din Bucuresti, Ilfov si Ploiesti.