Fady Chreih, Regina Maria: Piata medicala privata se va consolida in 2013

Fady Chreih, Regina Maria: Piata medicala privata se va consolida in 2013Fady Chreih, directorul executiv al retelei private de sanatate Regina Maria, se asteapta la o evolutie in beneficiul pacientilor a pietei de servicii medicale, in sensul oferirii de servicii mai bune si insotite de servicii aditionale.

Acesta vede o dinamica buna in zona interventiilor chirurgicale, care a beneficiat de investitii majore.

„Piata medicala privata probabil se va consolida. Sunt mult prea multi jucatori in piata la ora actuala pe anumite zone (laboratoare medicale, clinici mici si medii, etc) si prea putini specialisti de nisa. Maturitatea pietei este data si de nevoile si exigentele pacientilor si cred ca sunt zone neacoperite momentan si altele in care unii jucatori nu vor mai rezista si in 2013. Ca orice alt sector economic, si industria medicala va depinde de indicatorii macroeconomici. O crestere de 2-3% este importanta fata de o stagnare a pietei”, a declarat Fady Chreih pentru Wall-Street.ro.

Acesta nu vede amenintari in aceasta piata, dar provocarile vor fi date de legislatia in domeniul sanatatii si cum va evolua aceasta, de cursul valutar si de numarul de medici activi in Romania.

„Anul acesta am observat o scadere a numarului de medici care au plecat din tara si a fost si un an in care am recrutat medici romani plecati in Franta sau Germania si care au ales sa revina in spitalele noastre. Sper sa reusim in 2013 sa aducem si mai multi medici din strainatate. Pentru Regina Maria, focusul ramane in consolidarea investitiilor realizate in 2011 si 2012 si oferirea de servicii cu inalt grad de complexitate medicala”, a mai spus Chreih.

Mihai Marcu, MedLife: Evolutia sistemului medical privat depinde de noua lege a sanatatii

Mihai Marcu, MedLife: Evolutia sistemului medical privat depinde de noua lege a sanatatiiPresedintele MedLife, Mihai Marcu, este de parere ca evolutia sistemului medical privat va depinde considerabil de noua lege a sanatatii si ce va presupune aceasta.

„Discutam acum de o piata care a ajuns la o valoare de 500 milioane Euro si se estimeaza ca aceasta va inregistra in continuare o crestere. Pe de alta parte insa, piata corporate este in scadere, iar sumele cheltuite de pacienti in clinicile private au scazut cu 10-15%. Chiar daca numarul pacientilor a crescut in ultimii ani, acestia au cheltuit mai putini bani in sistemul medical privat”, a declarat Marcu pentru Wall-Street.ro.

Totusi, investitiile in sectorul medical privat sunt inca atractive, avand in vedere faptul ca 30% dintre romani ar semna o polita de asigurare privata de sanatate doar in conditiile in care in Romania ar avea o infrastructura solida de spitale private.

„Nu cred ca vor fi surprise anul viitor, operatorii medicali privati mari au investit substantial in noi spitale si clinici iar anul viitor este o unul de consolidare pentru multi care acum stau in expectativa, asteptand noua lege a sanatatii si consecintele acesteia. Pentru companiile mici va fi foarte greu sa supravietuiasca intr-un sistem care depinde si de conditiile economice globale”, a explicat Marcu.

Insa, sistemul medical privat depinde si de vointa politica. In Romania, desi sanatatea este un domeniu vital, are alocat cel mai mic procent din PIB la nivel European. In 2012 s-a acordat sanatatii 3,7% din PIB, in timp ce in 2009 avea 5,6%. Media europeana este cam 9,9%.

„Marea provocare a anului viitor este bineinteles noua lege a sanatatii. Reforma ar trebui sa se faca de o maniera extrem de clara, iar legea ar trebui sa fie detaliata de asa maniera incat lucrurile sa se poata implementa fara probleme. Cel mai important este sa avem stipulate niste lucruri care sa nu mai lase loc de interpretari”, a mai spus Marcu.

Vassilis Chaniotis, Medsana: Sistemul medical sufera de lipsa de finantare

Vassilis Chaniotis, Medsana: Sistemul medical sufera de lipsa de finantareSistemul medical romanesc sufera din cauza lipsei acute de finantare atat in ceea ce priveste unitatile medicale publice cat si cele private, considera Vassilis Chaniotis, Director General Centrul Medical Medsana. In opinia sa, acest lucru va fi resimtit si in anul 2013 pentru ca, desi se prognozeaza ca acesta va fi anul in care va fi aprobata reforma sanatatii, efectele acesteia se vor vedea abia spre finalul anului.

“Cel mai probabil anul 2013 nu va aduce o crestere semnificativa a puterii de cumparare a populatiei si tocmai din acesta perspectiva, estimez ca piata de servicii medicale private va avea o crestere de aproximativ 5-10% in anul 2013 fata de anul 2012. Anul viitor nu va aduce investitii masive in acest sector, cred mai degraba in deschiderea de unitati medicale supra-specializate care sa ofere servicii complete ambulatorii intr-o arie selectata de specialitati medicale. Vad de asemenea posibila o consolidare a pietei prin preluari si achizitii atat in Bucuresti cat si in tara din partea marilor operatori de servicii medicale cu scopul de a-si diversifica oferta de servicii medicale”, a declarat Chaniotis pentru Wall-Street.ro.

In opinia sa, reforma sanatatii va fi cea mai mare provocare pentru sistem, avand implicatii majore si necesitand asumarea politica a deciziilor.

“In cazul in care textul de lege si normele de aplicare va tine cont de interesele tuturor actorilor din aceasta ecuatie (unitati sanitare de stat, mediul privat, asiguratori si pacienti), pe termen lung efectele vor fi pozitive. Reforma in sanatate si introducerea asigurarilor obligatorii si facultative va determina o crestere a volumului si a calitatii serviciilor medicale private in beneficiul asiguratilor”, explica seful Medsana.

Mai mult, sectorul medical privat a demonstrat ca poate sa furnizeze servicii de cea mai inalta calitate, sa aiba o oferta cat mai completa, echipe medicale competente si dotari complexe, sa ofere cele mai bune solutii atat din punct de vedere al abordului medical, cat si din punct de vedere financiar pentru fiecare caz in parte. „In plus, introducerea asigurarilor private de sanatate va repozitiona sistemul privat in raport cu cel public, centrele medicale private urmand sa actioneze complementar unitatilor sanitare de stat”, a explicat acesta.

Directorul general al Medsana vede 4 amenintari majore pentru piata serviciilor medicale:

• scaderea indicatorilor macro-economici la nivelul intregii tari
• scaderea puterii de cumparare
• neimplementarea corespunzatoare a reformei sanatatii
• lipsa de perspective de dezvoltare pentru investitori