Hidroelectrica

HidroelectricaHidroelectrica este cap de lista in asa-zisul top al „celor mai importante cazuri de coruptie politica si institutionalizata”, potrivit premierului Victor Ponta.

Compania de stat a fost grav prejudiciata in ultimii ani de contractele neprofitabile de vanzare de energie pe care le-a semnat cu diverse societati. Pe cat de reale sunt acuzele lui Ponta, premierul uita totusi sa mentioneze ca o parte din contracte, precum cel cu binecunoscuta firma Energy Holding, au fost semnate si la inceputul lui 2004, cand Guvernul era condus de liderul PSD Adrian Nastase.

Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu „baietii destepti” au insumat 1,1 mld. euro in perioada 2006-2012, potrivit estimarilor facute de administratorul judiciar Remus Borza.

Anul trecut Guvernul Ponta a trimis Hidroelectrica in insolventa, mai multe contracte semnate cu „baietii destepti”, printre care chiar si cel cu Energy Holding, fiind denuntate de catre administratorul judiciar.

Si Traian Oprea, fostul sef al Hidroelectrica in timpul mandatului caruia a fost semnat contractul cu Enegry Holding, este judecat intr-un dosar penal. Oprea este acuzat de subminarea economiei nationale, in dosarul baietilor destepti de la Hidroelectrica.

Romgaz

RomgazRomgaz este cel mai recent caz in care o companie de stat este implicata intr-un scandal de coruptie.

Agentia Nationala de Integritate a anuntat saptamana trecuta ca seful Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, a fost in conflict de interese, existand si indicii privind comiterea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, dupa ce ar fi incheiat contracte cu o firma la care a fost administrator si care a obtinut beneficii de peste 66 milioane de lei.

Potrivit ANI, Pitieu, in exercitarea atributiilor de serviciu in calitate de reprezentant legal al SNGN Romgaz SA Medias, "a participat la luarea deciziilor si a indeplinit acte in procesul de atribuire a contractelor de achizitii publice, prin aprobarea de referate de necesitate, documentatii de atribuire, rapoarte si hotarari privind desemnarea ofertelor castigatoare si prin incheierea de contracte comerciale cu SC APROV SA Medias", societate la care a detinut, in perioada 2001 - 2005, calitatea de administrator, beneficiul patrimonial obtinut de firma fiind de 66,4 mil. lei (15,2 mil. de euro).

ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre Marcel Adrian Piteiu a infractiunii de conflict de interese, precum si a infractiunilor asimilate celor de coruptie.

Electrica-Banat

Electrica-BanatAncheta de la Electrica-Banat este una dintre putinele in care s-a ajuns si la condamnari pentru fapte de coruptie la o companie de stat.

In cadrul dosarului fostii directori ai societatii au fost acuzati ca au primit bani si masini pentru a cumpara produse contrafacute la pret de echipamente de firma de la afaceristul Vasile Croitoru. Acesta a fost condamnat la opt ani de inchisoare la inceputul anului trecut.

De asemenea, fostul director general al Electrica Banat, Ioan Livius Milea, a fost condamnat la sase ani de inchisoare, in vreme ce Erimescu Gheorghe, fost director comercial SISE Electrica si Crudu Iulia Anca, fost sef Serviciu Aprovizionare la SISEE, au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu.

Posta Romana

Posta RomanaO alta companie de stat unde fostii directori au fost trimisi la inchisoare este Posta Romana. Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), a fost condamnat anul trecut in dosarul privind terenul atribuit Postei.

In cadrul aceluiasi dosar a mai fost condamnat si Andrei Marinescu, care a primit cinci ani si jumatate de inchisoare, in vreme ce Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR a fost condamnat la cinci ani de detentie.

Potrivit DNA, in perioada 2005 - 2007, reprezentantii Postei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developments SA, demers in care au fost implicati si fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a clarifica situatia juridica a terenului si a favoriza astfel societatea.

Prejudiciul cauzat statului prin instrainarea in mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8,6 mil. euro.

Tudor Chiuariu a fost achitat, in timp ce Zsolt Naghi a primit 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare.

Oltchim Ramnicu Valcea

Oltchim Ramnicu ValceaAnul trecut, in timpul primului mandat al premierului Victor Ponta, ministrul Economiei Daniel Chitoiu a sesizat Parchetul si ANAF in legatura cu suspiciuni de coruptie si prejudicii de 6 milioane de euro aduse la Oltchim Ramnicu-Valcea.

De la acel moment nu a mai fost facut public niciun detaliu cu privire la desfasurarea investigatiei. In aceste conditii este posibil ca totul sa fi fost doar o miscare politica, Chitoiu facand acest anunt intr-un moment in care presedintele PDL, Vasile Blaga, ii ceruse lui Ponta sa se deplaseze din studiourile TV la Combinatul Oltchim" si sa-l demita "pe asa-zisul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu".

"Am dezvaluit toate nenorocirile care au avut loc acolo in ultimii trei ani si cred ca toata Romania a inteles ce s-a intamplat la Oltchim. ARD se afla acum in situatia in care «Hotul striga hotii!», in incercarea de a ascunde sub pres mizeria facuta la Oltchim. Nu l-am auzit pe domnul Blaga sau pe vreun alt membru al PDL sa-si asume nici macar 1% din responsabilitate in ce priveste situatia Oltchim", declara la acel moment Daniel Chitoiu.

Si Constantin Roibu, seful din ultimul deceniu al Oltchim, demis in 2012, a fost suspectat de coruptie in repetate randuri, printre nemultumiti aflandu-se actionarii minoritari de la PCC.

Roibu a fost cercetat de catre DNA sub acuzatia ca s-ar fi folosit de functia pe care o detine si ar fi favorizat efectuarea unor operatiuni comerciale si financiare in scopul obtinerii de beneficii personale. Pana la aceasta data nu a fost luata nicio masura oficiala impotriva fostului sef al Oltchim.