10. Jabbar Kanani

10. Jabbar KananiCu o avere estimata la 50-60 de milioane de euro, Jabbar Kanani detine 90% din grupul Agricover, care a raportat pentru anul trecut afaceri de peste un miliard de lei si care are in prezent circa 600 de angajati.

Principalele activitati ale grupului sunt comertul cu cereale si oleagionoase, respectiv distributia si vanzarea de seminte certificate, ingrasaminte, pesticide, motorina. In portofoliul grupului intra si doua ferme vegetale situate in judetele Ialomita si Arges, cu o suprafata totala de 3.000 de hectare.

Agricover mai detine peste 30 de silozuri si baze de depozitare, majoritatea situate in partea de sud a Romaniei cu o capacitate de stocare de peste 700.000 de tone.

In 2010, Agricover a lansat doua divizii noi de business - comertul cu animale vii si carne si serviciile de furnizare a motorinei.

9. Ioan Popa

9. Ioan PopaIoan Popa, cu o avere estimata la 80-90 mil. euro, a fondat in urma cu 19 ani Transavia, grup cu o cifra de afaceri de peste 110 mil. euro in 2011 si 1.700 de angajati.

Transavia dispune de un sistem integrat de productie, incepand de la culturi vegetale (exploateaza circa 6.000 de hectare de teren agricol), fabrica de nutreturi combinate, ferme de crestere a pasarilor, abatoare si o unitate de procesare a carnii. Compania produce anual peste 50.000 de tone de carne, din care peste 10% merge la export si peste 30 de milioane de oua.

Ioan Popa si-a extins in urma cu cativa ani afacerile si in agricultura, intentia fiind de a-si asigura din resurse proprii macar o parte din necesarul de cereale (porumb si grau) pentru fermele de crestere a pasarilor.

8. Marin Moraru

8. Marin MoraruMarin Moraru, 67 de ani, detine impreuna cu sotia sa, Elena, grupul Marex din Braila. Cu un rulaj anual de peste 150 mil. euro realizat din cresterea porcilor, procesarea carnii, agricultura, productie de alcool si bioetanol, Marin Moraru are o avere estimata la 80-90 mil. euro.

Omul de afaceri detine 2.500 de hectare de teren agricol, iar in fermele din localitatea Gropeni are un efectiv de 120.000 de porci. Cea mai mare parte a terenurilor agricole detinute de Moraru sunt cultivate cu orez, productia fiind destinata exportului.

In acest an, Marin Moraru va inaugura o uzina de biogaz si o centrala termica in cogenerare.

7. Fratii Martins

7. Fratii MartinsFratii Carlos si Jorge Martins controleaza grupul portughez Martifer, care exploateaza in Romania circa 25.000 de hectare de teren in estul tarii, dintre care 15.000 ha sunt in productie. Acestea asigura in mare parte materia prima pentru fabrica de ulei vegetal de la Lehliu, inaugurata in anul 2011.

Grupul Martifer mai are la nivel local activitati in constructii si productia de energie din surse regenerabile.

6. Mihai Anghel

6. Mihai AnghelMihai Anghel, cu o avere estimata la 90-100 mil. euro, este patronul Cerealcom Dolj. Omul de afaceri detine si o retea importanta de silozuri - capacitate de 450.000 de tone.

In 2012 seceta i-a afectat circa 10.000 de hectare de porumb si floarea soarelui care au fost calamitate in totalitate, ceea ce i-a adus pagube de circa 20 mil. euro.

Agricultorul doljean este prezent si pe piata vinurilor, Domeniul Coroanei Segarcea aducandu-i anual incasari de aproximativ 10 mil. euro. Investitiile in via de la Segarcea depasesc 30 mil. euro, pe rod fiind aproximativ 300 ha de vie.

5. Andreas von Bardeau

5. Andreas von BardeauGrupul de firme Bardeau, detinut de contele austriac Andreas von Bardeau, isi desfasoara activitatea in zona de vest a tarii, in judetele Arad, Timis si Caras Severin, in sectoare cum ar fi productia vegetala si cea zootehnica.

Holdingul are in proprietate 15.600 de hectare de teren agricol, alte 5.900 ha sunt concesionate de la ADS, iar 4.500 ha sunt arendate de la proprietari particulari.

Principalele culturi infiintate sunt cele de grau, orzoaica, rapita, floarea-soarelui, porumb si orez. Pe langa cultura mare, grupul Bardeau detine si ferme de animale (vaci si oi).

4. Jihad El-Khalil

4. Jihad El-KhalilJihad El-Khalil a venit pentru prima oara in Romania imediat dupa Revolutie, pentru afaceri cu berbecuti si taurine, dupa care s-a extins si la export de cereale.

Holdingul Maria Grup, al carui presedinte este El-Khalil, mai include ferme de pasari si porci de la Oltenita, dar si abatorul de la Drajna, judetul Ialomita. In plus, grupul detine si o retea de stocare a cerealelor in portul Constanta si in localitati situate de-a lungul Dunarii.

Planurile vizeaza extinderea suprafetelor de teren agricol lucrate la circa 80.000 de hectare.

3. Adrian Porumboiu

3. Adrian PorumboiuAdrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui, este cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Romania.

Grupul Racova administreaza 54.000 de hectare (jumatate in proprietate, jumatate in arenda), silozuri cu o capacitate de 300.000 de tone, o fabrica de ulei, una de biodisel, trei mori, noua fabrici de paine, doua ferme de vaci, o fabrica de procesare a laptelui si aproape 300 de magazine proprii.

2. Ioan Niculae

2. Ioan NiculaeCu o avere estimata la 180-200 mil. euro, Ioan Niculae detine grupul Interagro care lucreaza 55.000 de hectare de teren, cateva sute de hectare de livezi si vita-de-vie, ferme de vaci, capacitate in silozuri de 750.000 de tone, moara, brutarie, doua fabrici de ulei si una care produce bioetanol si furaje DDGS.

In prezent, Ioan Niculae este anchetat de DIICOT in dosarul Romgaz si trimis in judecata de DNA pentru finantarea campaniei electorale a lui Mircea Geoana.

1. Horia Culcescu

1. Horia CulcescuHoria Culcescu, 43 de ani, detine 230 de hectare de sere si 1.200 de hectare de vie. In urma cu trei ani, Culcescu a investit 15 mil. euro intr-un complex de sere incalzite, pe un amplasament de 13 hectare, in Pipera. Averea sa este estimata la 180-200 mil. euro.

De asemenea, omul de afaceri detine mai multe ferme de legume la Turnu-Magurele, Isalnita si Craiova.

O alta companie aflata in posesia lui Horia Culcescu este Leader International, producatoare de conserve din legume si fructe. Leader exploateaza terenuri agricole in Constanta, Teleorman, Olt si Bucuresti.

Domeniile viticole detinute de omul de afaceri insumeaza aproximativ 1.600 de hectare de teren, dintre care 1.200 ha sunt plantate cu vita-de-vie.