Adrian Florea: Liderul nu-si lasa echipa sa se ascunda in spatele justificarilor

Adrian Florea: Liderul nu-si lasa echipa sa se ascunda in spatele justificarilorOamenii dezvolta in special din perioada scolii o serie de "harti mentale", adica o serie de cai rapide prin care stiu sau cred ca stiu cum se fac lucrurile, a declarat Adrian Florea, managing partnet al firmei de training Trend Consult, in cadrul evenimentului Leadership Summit 2013.

Potrivit acestuia, in realitatea actuala toti oamenii isi doresc succesul sub diverse forme, in cariera, in familie sau in orice alt domeniu, iar sursa acestui succes este un rezervor de vise, de sperante, care trebuie continuate cu actiuni in vederea indeplinirii lor.

"Visul nu se transforma in succes daca nu te apuci sa si faci ceva in acest sens, iar visul are rol de a alimenta motorul actiunii care te duce catre succes. Hartile mentale insa se pun uneori in fata motorului care alimenteaza actiunea ce poate duce la implinirea visul", a explicat el.

Florea a dat exemplu oamenilor aflati in jurul varstei de 40 de ani, care "ajung sa nu mai faca nimic pentru ca au o justificare sa nu o faca".

"De ce sa intru in antreprenoriat? Cine imi garanteaza succesul? Mai bine raman la locul meu de munca, iar din salariu cel putin imi pot plati ratele", exemplifica Adrian Florea gandirea celor in care hartile mentale sunt prezente in luarea deciziilor.

El spune ca aici intervine rolul liderului, cel care care trebuie sa se asigure ca oamenii nu doar viseaza, ci se ridica de pe scaun si actioneaza.

"Liderul este cel care nu lasa oamenii sa se ascunda in spatele justificarilor si nu ii lasa sa renunte la vise. Liderul poate sa puna in functiune «pompa» ce porneste motorul, cel care scoate oamenii din inertie si ii readuce in zona de dorinte si planuri pentru ca mai apoi sa si actioneze in acest sens", a explicat Adrian Florea.

Andy Szekely: Plasam leadershipul prea sus, putem invata de la oricine

Andy Szekely: Plasam leadershipul prea sus, putem invata de la oricineAndy Szekely, managing partner in cadrul grupului de firme AS si trainer cu peste 11 ani de experienta, subliniaza ca sunt momente in viata in care suntem lideri, iar uneori suntem "follow-eri" si, in ciuda faptului ca punem leadershipul undeva sus, pe o scara ridicata, trebuie sa constientizam ca putem invata de la oricine ne inconjoara.

"De multe ori, pentru a ne simti intr-o zona de confort ne indreptam spre oamenii pe care ii gasim a fi «in aceeasi liga cu noi». Indiferent de situatie, ideal este sa gasim in oamenii din jurul nostru cu valori inspirationale, oameni de la care putem invata ceva. Noi trebuie sa gasim zona de competenta superioara noua si sa invatam din asta", spune Szekely.

Astfel, el a adaugat ca oricine poate transforma un moment de incompententa, acela in care simte inferior celor din jurul sau intr-un moment de leadeship.

"Intr-un context in care ma simteam inconjurat de oameni superiori mie m-am indreptat catre un tanar care parea mai lipsit de experienta. Ulterior, am invatat de la el notiuni de fotoreading, iar viteza mea de citire s-a imbunatativ in mai putin de cinci zile", a exemplificat Szekely.

Silviu Hotaran: Liderii trebuie sa aiba viziune

Silviu Hotaran: Liderii trebuie sa aiba viziuneSilviu Hotaran, devenit ”antreprenor in educatie” la inceputul anului 2009, dupa 12 ani de conducere a companiei Microsoft la nivelul Romaniei si Europei de Sud Est, sustine ca viziunea unui lider este extrem de importanta in atingerea succesului.

"Succesul in viata este o chestiune voluntara, care ni se intampla doar daca noi vrem. Liderii trebuie sa aiba viziuni", a spus Silviu Hotaran.

El a dat exemplul unui mare vizionar, Bill Gates, care acum mai bine de 30 de ani, la infiintarea companiei de software Microsoft, visa sa existe "un computer in fiecare birou din fiecare casa", gand caruia la acea vreme nimeni nu i-ar fi acordat credit.

Dupa 30 ani, Bill Gates declara "este minunat sa vad ca mare parte din acel vis a devenit realitate si a influentat atat de multe vieti. Nu mi-am imaginat ce companie importanta si incredibila se va naste de la acele idei originale"

Sursa foto: www.coaching-vision.ro

Sorina Bradea: Liderul inspirational trebuie sa aiba viziune, sa puna pasiune si sa comunice cu echipa

Sorina Bradea: Liderul inspirational trebuie sa aiba viziune, sa puna pasiune si sa comunice cu echipaSorina Bradea, trainer cu 21 de ani experienta in domeniul resurselor umane, senior consultant in cadrul firmei RoMarketing, crede in liderii inspirationali, cei care reusesc sa ii faca sa se simta bine in preajma carora se afla si care stiu sa-i indrepte pe ceilalti pe "drumul viziunii sale".

"Un lider poate sa inspire doar daca are viziune si daca stie sa le explice celor din jur de ce trebuie sa se indrepte pe drumul viziunii sale. Trebuie sa aiba pasiune cand ii inspira pe ceilalti, pentru ca doar atunci cand oamenii simt ca faci lucrurile cu pasiune te urmeaza", spune Sorina Bradea.

Mai mult, ea a adaugat ca un lider inspirational este cel care comunica cu echipa sa, asa incat sa creeze idei, si este cel care ii asigura pe oameni ca pot sa isi depaseasca limitele pe care ei cred ca le au si le deschide calea spre realizari.

Amalia Sterescu: Mostenirile lasate de un lider, valori care rezista testului timpului

Amalia Sterescu: Mostenirile lasate de un lider, valori care rezista testului timpuluiLiderii sunt acele persoane care au o influenta pozitiva asupra oamenilor din jurul lor si cu totii vor sa lase mai departe o mostenire, asa incat sa isi aminteasca de ei.

Unele valori, precum banii, faima si puterea, sunt la prima vedere extrem de importante, insa ele se pierd in timp.

Intre mostenirile cu adevarat valoroase, pe care le pot lasa liderii si care trec testul timpului se numara ideile si principiile de leadeship, "care vor creea mai multi lideri si mai putini follow-eri", a declarat Amalia Sterescu, executiv in cadrul companiei de software Oracle si consultant outsourcing.