Sonia Artinian, Lafarge: Piata se afla inca sub nivelul inregistrat in prima jumatate a anului trecut, dar poate creste cu cel mult 4%

Sonia Artinian, Lafarge: Piata se afla inca sub nivelul inregistrat in prima jumatate a anului trecut, dar poate creste cu cel mult 4%Prima parte a anului, caracerizata prin conditii meteo nefavorabile, a influentat negativ industria producatorilor materialelor de constructii, in special in nordul tarii, sustin reprezentantii Lafarge Romania unul dintre cei mai mari producatori de ciment de pe plan local.

“Conditiile meteo nefavorabile din primul trimestru, în special din Nordul tarii, precum si fondurile reduse pentru infrastructura, au determinat un debut tarziu si dificil. Desi este adevarat ca sectorul materialelor de constructii este influentat de sezonalitate, nici cel de-al doilea trimestru nu a reusit sa indeplineasca asteptari mai optimiste, prin urmare, piata se afla inca sub nivelul inregistrat in prima jumatate a anului trecut”, a declarat Sonia Artinian (foto), CEO Lafarge Romania.

In anumite conditii, cum ar fi atragerea unui flux superior de fonduri UE pentru proiectele de infrastrucutra rutiera, reprezentantul Lafarge sustine ca ca piata are inca potentialul de a inregistra o evolutie pozitiva anul acesta, cu o crestere de 1% - 4%.

CEO-ul Lafarge a subliniat totodata ca evolutia industriei in care compania isi desfasoara activitatea este influentata, intr-o mare masura, de segmentul infrastructurii rutiere.

“Daca ar creste finantarile UE pentru acest sector si s-ar relua, astfel, o serie de proiecte care au fost amanate din lipsa de finantare, ar fi suficient pentru a genera cresteri in industrie”, a completat Artinian.

O problema cu care se confrunta jucatorii locali, mai sugereaza aceasta, este faptul ca acestia trebuie sa concureze cu produse mai ieftine, importate fara taxe din tari din afara UE care nu impun producatorilor sa faca investitii pentru a se conforma reglementarilor legate de protectia mediului si de emisiile de CO2, cum se intampla in tarile din Uniune.

Florian Aldea, CarpatCement: Piata de constructii din Romania se va relansa, de indata ce investitorii vor simti ca mediul socio-economic s-a stabilizat

Florian Aldea, CarpatCement: Piata de constructii din Romania se va relansa, de indata ce investitorii vor simti ca mediul socio-economic s-a stabilizatLucrarile de infrastructura ar trebui sa fie motorul care sa determine o evolutie pozitiva a pietei cimentului si a constructiilor in general, sustin reprezentantii CarpatCement, parte a grupului german Heidelberg Cement.

„Pentru ca lucrurile sa inceapa sa isi revina cu adevarat este insa nevoie in primul rand de predictibilitate, adica de acea stabilitate a mediului economic si politic solicitata de orice jucator din mediul de afaceri, indiferent de tara din lume in care activeaza. Piata de constructii din Romania se va relansa, de indata ce investitorii vor simti ca mediul socio-economic s-a stabilizat. Lucrarile sustinute cu fonduri europene, parteneriatele de tip public-privat si atragerea investitorilor straini sunt forme sigure pentru dezvoltarea industriei – cu atat mai mult cu cat nevoia de dezvoltare a pietei este intr-adevar crescuta”, a declarat Florian Aldea (foto), CEO-ul CarpatCement Holding.

El a subliniat ca sectorul industrial, reabilitari si amenajari rauri, cat si cel energetic sau constructia de locuinte constituie necesitati pentru dezvoltarea societatii romanesti si, totodata, modalitati pentru cresterea pietei cimentului.

„Speram intr-o reasezare a situatiei macroeconomice, corelata cu relansarea economica care sa permita reluarea trendului ascendent la nivelul pietei. Cu toate acestea, cu totii am constatat faptul ca proiectele demarate nu au fost la nivelul asteptarilor”, a completat reprezentantul companiei.

Conform estimarilor sefului CarpatCement, in primele sase luni ale anului, piata s-a aflat pe un usor trend descendent comparativ cu aceeasi perioada din 2012.

“Acest lucru a fost cauzat, in principal, de scaderea puterii de cumparare a populatiei, dar si de reducerea ritmului lucrarilor de infrastructura si a proiectelor rezidentiale”, a mai precizat Aldea la solicitarea Wall-Street.ro.

Daniel Bach, Holcim: Piata va stagna in acest an, la un nivel similar cu 2012

Daniel Bach, Holcim: Piata va stagna in acest an, la un nivel similar cu 2012Piata constructiilor a avut mult de suferit in anii de criza, atat in ceea ce priveste volumele cat si profitabilitatea, sustin reprezentantii Holcim.

Nu avem multe motive sa credem ca evolutia in 2013 va fi una foarte pozitiva, din cauza numarului tot mai mic de noi autorizatii de constructii in sectorul rezidential si nerezidential si semnelor mixte din sectorul infrastructurii. peram ca absorbtia fondurilor europene pentru proiectele de infrastructura se va accelera, ducand la cresterea cheltuielilor cu constructia infrastructurilor atat de necesare. In general, ne asteptam ca volumul pietei in 2013 sa fie similar celui din 2012, poate in usoara crestere, cu 1-2%”, a declarat Daniel Bach (foto), CEO al Holcim Romania.

Reprezentantul Holcim se asteapta ca si in continuare sa se confrunte cu presiunea majorarii costurilor de productie, cum este cazul electricitatii de exemplu.

“Factorii ce determina evolutia pietei vor decide daca vom reusi sa transferam aceste majorari ale costurilor de productie si sa recuperam astfel o parte din profitabilitatea pe care am pierdut-o de la inceputul crizei”, a completat Bach.