"Unii nu accepta concurenta din alte surse"

"Unii nu accepta concurenta din alte surse"

"Unii nu accepta concurenta din alte surse. Poate fi ridicata si aceasta problema. Nu cred ca ar fi o surpriza sa aflam ca protestul poate fi finantat de Rusia, care are interese legate de resursele din Romania. Dar, acestea fiind spuse, exista mai multe interese economice. (...) Nu stiu asta. Doar sugeram ca... Si noi avem proteste legate de protectia mediului. Nu stiu daca oamenii au fost platiti sau nu de catre cineva. Dar informatiile de la care au pornit nu sunt intotdeauna fundamentate pe date stiintifice", a declarat John Engler, presedintele Business Roundtable, la emisiunea "Dupa 20 de ani".

John Engler este fost senator si fost guvernator al statului Michigan. El a admis ca in societati deschise astfel de proteste sunt permise, fiind de parere ca provocarea este, daca te afli de cealalta parte a baricadei, sa explici cu atentie si cu multe detalii de ce crezi ca este o decizie potrivita. In opinia lui, provocarea este ca oamenii sa inteleaga care este baza protestelor lor, daca se bazeaza pe date stiintifice sau daca la mijloc sunt interesele concurentei.

Cat priveste Statele Unite, Engler sustine ca SUA pot atinge un nivel maxim de independenta energetica datorita exploatarii gazelor de sist. In ce priveste influenta Rusiei, presedintele BRT crede ca "toata lumea este de acord ca unele tari, precum Romania, au fost trase inapoi considerabil de influenta semnificativa a Rusiei".

Despre gazele de sist

Despre gazele de sist

Gazele de sist au reprezentat una dintre temele abordate, John Engler fiind de parere, potrivit Mediafax, ca interesul Romaniei in domeniul gazelor de sist ar trebui sa ia in considerare avantajul competitiv in ceea ce priveste pretul energiei. "Si in SUA au fost dezbateri asupra exploatarii gazelor de sist si despre modalitatile de refacere a mediului. Datele stiintifice sunt favorabile. E un sistem sigur, daca este aplicat asa cum trebuie", crede el, motivand ca operatiunile se desfasoara la mare adancime.

Presedintele BRT este de parere ca astfel nu este amenintata panza freatica si ca "riscul de afectare a mediului nu este mare". Pe de alta parte, el a admis ca mai multe state americane, intre care New York, interzic explorarea gazelor de sist. "Nu toate statele americane sustin explorarea gazelor de sist", fostul senator precizand ca, in timp ce Pennsylvania si Ohio "promoveaza agresiv folosirea gazelor de sist", statul New York interzice explorarea gazelor de sist.

SUA ar trebui sa faca mai mult pentru redresarea globala

SUA ar trebui sa faca mai mult pentru redresarea globala

In opinia lui, este nevoie de politici guvernamentale stabile si previzibile, atat in Statele Unite ale Americii, cat si in intreaga lume, pentru a stimula o crestere a cererii, fiind de parere ca SUA ar trebui sa faca mai multe pentru redresarea globala, in special in domeniul energetic.

Statistici publicate de McKinsey asupra situatiei globale arata ca intre 2013 si 2025 vor exista peste 400 de zone de dezvoltare in economii emergente care vor genera peste jumatate din cresterea mondiala. Totusi, presedintele Business Roundtable (BRT) a exemplificat ca reticentele investitorilor in ce priveste economiile emergente sunt legate de problemele legate de infrastructura si de reglementarile comerciale.

Despre eliminarea vizelor pentru romani

Despre eliminarea vizelor pentru romani

In ce priveste eliminarea vizelor pentru Romania, presedintele BRT spune ca asociatia pe care o reprezinta sustine o reforma a imigratiei.

"Probabil va fi nevoie de o noua lege. Roundtable sustine acest lucru. Sustinem o reforma comprehensibila a imigratiei. Purtam aceasta dezbatere de multi ani. Stim ca Senatul a inclus Romania pe lista tarilor ce nu au nevoie de vize, iar asta ar facilita calatoriile din si inspre Romania. Ar fi un lucru foarte bun. N-ar trebui sa constituie obiectul unui schimb", a declarat John Engler.

Despre IT: M-a frapat numarul mare de romani talentati care au plecat in alte tari

Presedintele BRT a declarat ca a ramas surprins ca multi dintre romani din IT pleaca din tara. "Stiam ca romanii au o prezenta puternica in aria serviciilor globale IT. Multi ingineri romani, foarte talentati, programeaza si fac design de software. Oracle sau HP au fost atrase sa vina aici si sa deschida filiale mari. Ce m-a frapat este numarul de romani talentati care au plecat in alte tari, in care oportunitatile erau mai mari", a aratat reprezentantul firmelor americane.

Business Roundtable (BRT) este o asociatie a executivilor celor mai importante companii americane, intre care Motorola, IBM, ExxonMobil si Chevron, cu venituri anuale de 7,4 trilioane de dolari si peste 16 milioane de angajati. Peste 30 dintre companiile menbere ale BRT au o prezenta semnificativa in Romania.