Chevron, interesat de afaceri cu gaze de sist in Romania si Polonia

Chevron, interesat de afaceri cu gaze de sist in Romania si Polonia

In luna martie din 2011, publicatia americana The Wall Street Journal relata faptul ca gigantul energetic Chevron este interesat de afaceri in Romania si Polonia in domeniul gazelor de sist, o sursa neconventionala de gaze cu potential ridicat de dezvoltare. Chevron avea deja in Romania un perimetru de explorare / exploatare in Barlad, cumparat in toamna anului 2010 de la firma Regal Petroleum, cu 25 milioane dolari, fara taxe.

Companii precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy conduc campania de explorare a gazelor din roci de sist, din Polonia pana in Romania si Bulgaria. Gazele naturale astfel obtinute ar putea acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani si implicit reduce dependenta energetica fata de Rusia, potrivit EIA, o agentie guvernamentala americana.

Explorarea gazelor de sist este un procedeu controversat, ce presupune forarea a sute de puturi si fracturarea hidraulica a rocilor. Statul american New York a interzis temporar acest tip de explorare, pentru a dezvolta un set de reguli care sa previna contaminarea apelor cu chimicalele. Si Franta a amenintat ca va retrage permisele de explorare a gazelor de sist.

Campania mediatica ia startul: Rezervele de gaze mai ajung 15 ani

Campania mediatica ia startul: Rezervele de gaze mai ajung 15 ani

Rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei sunt estimate sa mai acopere consumul in urmatorii 15 ani, insa ar putea creste dupa ce companiile care detin concesiuni de explorare vor incepe lucrarile in Marea Neagra, declara fostul presedinte al ANRM, Alexandru Patruti, in luna octombrie 2011. Totodata, Patruti considera ca rezervele de gaze ale Romaniei vor creste prin viitoarele descoperiri de gaze neconventionale.

"Avem o estimare a resurselor nationale de gaze neconventionale, dar cercetarile sunt inca la inceput si asteptam desfasurarea lucrarilor de explorare care vor incepe cu Chevron pentru a vedea in ce masura pot fi confirmnate aceste estimari. O alta companie care cauta gaze neconventionale in Romania este MOL (Ungaria), in vestul tarii. De asemenea, si Sterling (Canada) si-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconventionale intr-un perimetru in Oltenia", spunea Patruti.

Unul dintre impedimentele explorarii gazelor neconventionale este reprezentat de impactul asupra mediului. Rezervele sigure de gaze naturale se ridica la 109,2 miliarde metri cubi, iar rezervele geologice sunt de 660,6 miliarde metri cubi. Romania produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale. Printre companiile care detin perimetre concesionate in Marea Neagra se numara OMV Petrom, Exxon, Lukoil, Sterling si MOL.

Ungureanu s-a intalnit cu oficialii Chevron

Ungureanu s-a intalnit cu oficialii Chevron

Fostul premier, Mihai Razvan Ungureanu, s-a intalnit in data de 6 martie 2012, la sediul Guvernului, cu oficialii Chevron pentru o discutie privind intentia grupului petrolier de a incepe in acel an forajul de gaze neconventionale in Romania, in contextul in care Bulgaria anulase recent o licenta a companiei americane. La discutie a asistat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

In acelasi timp, mai multe persoane protestau in fata Ministerului Economiei impotriva exploatarii gazelor de sist. La jumatatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anuntat ca a anulat licenta Chevron de explorare a zacamintelor gazelor de sist si ca pregateste o lege pentru interzicerea totala a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului. Executivul de la Sofia a decis totusi ca Chevron poate efectua prospectiuni pentru petrol si gaze in nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici conventionale de forare si nu a fracturarii hidraulice, care consta in injectarea de apa amestecata cu nisip si chimicale la mare presiune in formatiunile de sist.

Chevron l-a vizitat si pe Traian Basescu

Chevron l-a vizitat si pe Traian Basescu

Prima mentiune publica a sefului statului despre exploatarea gazelor de sist a fost facuta pe 11 martie 2012, dupa ce, potrivit fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, Basescu a fost vizitat de reprezentantii grupului petrolier american Chevron, liderul mondial in exploatarea gazelor de sist.

"In opinia mea, in momentul de fata, sunt foarte multe interese, nu spun ale politicului sau ale Guvernului, Doamne fereste, dar se manifesta interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic. Eu va cer sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romaniei de a-si creste consistent capacitatea de a produce energie atat nucleara, energie din Marea Neagra, cat si energie din gaze de sist, daca intr-adevar avem resurse", a spus presedintele, intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului.

Referindu-se la problema exploatarii gazelor de sist in Romania, fostul ministru al Mediului a afirmat ca, in prezent (martie 2012 - n.r.), compania Chevron este inca in faza de explorare, "de prospectiuni", la nivelul intregii Uniuni Europene.

Referendum pe tema exploatarii gazelor de sist

Referendum pe tema exploatarii gazelor de sist

Peste 5.000 de persoane au participat, pe 22 martie 2012, la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad, manifestantii solicitand blocarea unui proiect care prevede extragerea gazelor de sist in zona de sud a judetului Vaslui printr-o metoda pe care ei o considera periculoasa. La actiunile de protest au participat reprezentanti din toate categoriile sociale, de la elevi si preoti, pana la angajati din fabrici si reprezentanti ai administratiei publice locale.

De asemenea, in 15 martie 2012, presedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, anunta ca a initiat organizarea unui referendum in Barlad si in 30 de comune vasluiene, pe tema proiectului privind exploatarea gazelor de sist. De atunci si pana in prezent, despre referendum nu s-a mai auzit nimic.

Ungureanu solicita Chevron desecretizarea contractelor

Ungureanu solicita Chevron desecretizarea contractelor

Guvernul a aprobat pe 28 martie 2012 acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, avizul fiind emis dupa intalnirea premierului Ungureanu cu grupul american. Anexa care continea principalele prevederi ale celor trei acorduri incheiate intre ANRM si Chevron fusese insa clasificata.

Ulterior, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a spus ca la inceputul lunii aprilie a transmis conducerii Chevron o scrisoare in care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane in Romania, pentru aceasta procedura fiind nevoie de acordul ambelor parti. La 26 aprilie, compania americana Chevron ofera publicitatii contractele aferente exploatarilor perimetrelor din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Perimetrul Barlad a fost concesionat fara consultare cu orasul

Perimetrul Barlad a fost concesionat fara consultare cu orasul

La numai o zi dupa desecretizarea contractelor Chevron din Marea Neagra, premierul Ungureanu a afirmat totodata ca perimetrul Barlad a fost concesionat de Guvernul Nastase pe finalul mandatului, fara consultare cu locuitorii orasului, catre o firma de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea, iar acordul cu grupul american a fost semnat de fostul sef PSD al ANRM.

"Citez din motiunea pentru care ati iscalit: «In cazul reactoarelor nucleare de la Cernavoda s-a cerut acceptul locuitorilor orasului si a existat permanent un program de asistenta finantat de stat pentru cetatenii din Cernavoda». Doamnelor si domnilor de la PSD, ce consultari au avut loc cu cetatenii din Barlad sau cu cei de pe litoral?", a mai spus Ungureanu.

Potrivit unui comunicat din 2 aprilie 2012 al Chevron, compania a derulat in acel an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 a vizat realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora cu o sonda de explorare standard.

Consiliile locale din Vaslui au interzis gazele de sist

Consiliile locale din Vaslui au interzis gazele de sist

Mai multe consilii locale din Vaslui au interzis, pe 18 februarie 2013, prin hotarari adoptate in plen, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective, dupa ce o companie petroliera obtinuse certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din judet.

La solicitarea populatiei de teama poluarii mediului, 14 consilii locale, printre care cele din Iana, Tutova si Pochidia au luat hotararea de a interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective. Deciziile luate de catre autoritatile locale din cele trei comunitati vin la scurt timp dupa ce Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie si ianuarie, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Ulterior Prefectura Vaslui a declarat hotararile celor 14 consilii locale din judetul Vaslui de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist drept ilegale si a transmis autoritatilor din comunitatile respective sa anuleze actele adoptate. In actul transmis in teritoriu, Prefectura Vaslui le explica autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.

Protest fata de exploatarea gazelor de sist la Barlad

Protest fata de exploatarea gazelor de sist la Barlad

Peste 8.000 de persoane din mai multe judete ale tarii, intre care preoti, dar si oameni politici, au protestat, pe 27 februarie 2013, la Barlad, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania, mitingul de protest incheindu-se cu un mars pe strazile municipiului. Ca si la actiunile similare din primavara anului trecut, protestatarilor din judetul Vaslui li s-au adaugat oameni din judetele Constanta, Galati, Buzau, precum si din municipiul Bucuresti.

Anterior, Chevron anunta ca intentioneaza sa inceapa in a doua jumatate a anului trecut forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Barlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta. Pe 11 iunie 2013, Compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui.

Raport SUA: Romania are rezerve de gaze de sist pentru 100 ani

Raport SUA: Romania are rezerve de gaze de sist pentru 100 ani

Tot pe 11 iunie este dat publicitatii un raport al Administratiei americane pentru informatie in domeniul energiei (EIA), potrivit caruia Romania are rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, in conditiile in care rezervele dovedite de gaze se plaseaza la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de 14 mld. mc.

Astfel, potrivit estimarilor institutiei americane, explorarea zacamintelor de sist ar creste cu 50% rezervele de petrol ale Romaniei si de peste 10 ori rezervele de gaze naturale. Romania se plaseaza pe locul al treilea in UE privind rezervele de gaze de sist, dupa Polonia (4.190 miliarde metri cubi) si Franta (3.879 miliarde metri cubi), potrivit raportului EIA.

Prima sonda de explorare a gazelor de sist

Prima sonda de explorare a gazelor de sist

Chevron obtine in octombrie 2013 autorizatia de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea. Dar, explorarea gazelor de sist de catre Chevron a fost blocata de protestele satenilor din Vaslui, pana la interventia jandarmilor.

Astfel, aproximativ 500 de persoane din Silistea, judetul Vaslui, au protestat mai multe zile la rand, in perimetrul unde compania Chevron urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, iar in timpul manifestatiei unii localnici au lesinat, avand nevoie de ingrijiri medicale. Cativa au fortat cordonul format de jandarmi mobilizati la fata locului si au reusit sa ajunga in perimetrul in care nu aveau acces, oamenii acuzand ca au fost bruscati apoi de fortele de ordine.

Ulterior, reprezentantii companiei Chevron au anuntat pe 17 octombrie 2013, ca suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in localitatea vasluiana Silistea, in urma protestelor din ultimele zile.

Prefectura Vaslui pierde trei procese cu consiliile locale

Prefectura Vaslui pierde trei procese cu consiliile locale

Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor. Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana.

Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotararile consiliilor locale pe motiv ca resursele minerale "gaze de sist" nu au fost declarate de interes national in Legea Petrolului. Anterior, Prefectura Vaslui a blocat si organizarea unui referendum in Pungesti pe tema explorarii gazelor de sist, dupa ce institutia a dat in judecata intr-un nou proces, autoritatile locale.

Chevron a inceput recent forajul de explorare a gazelor de sist in comuna vasluiana Pungesti, dupa cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajarea a platformei pe care este amplasata sonda. Dupa obtinerea certificatului de urbanism si a acordului de mediu in cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judetean Vaslui, in octombrie 2013, si autorizatia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montata sonda de explorare a gazelor de sist. Lucrarile au inceput efectiv in 2 decembrie 2013, cu o intarziere de o luna si jumatate din cauza protestelor.

Chevron Romania mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.