Rompetrol, un exemplu de succes

Rompetrol, un exemplu de succes

Om de afaceri incepand cu anul 1990, Dinu Patriciu a achizitionat in anul 1998 compania Rompetrol, devenind unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri in domeniul energiei din Romania.

In anul 2001, Dinu Patriciu preia functia de director general al companiei, pentru ca in acelasi an sa devina presedinte al CA si CEO al The Rompetrol Group, devenind o societate petroliera multinationala cu sediul in Olanda si activitate operationala in 13 tari. Sub noua formula, grupul si-a continuat evolutia pe piata de energie sub conducerea lui Dinu Patriciu, devenind dintr-o firma de servicii petroliere a statului, intr-unul dintre cei mai mari 25 de operatori de profil din intreaga Uniune Europeana. In 1999 Rompetrol a achizitionat rafinaria Vega, a urmat achizitia Petros SA si achizitia pachetului majoritar al Petromidia SA, in anul 2001 considerata cea mai moderna rafinarie si complex petrochimic din Romania.

O data cu aceste achizitii grupul Rompetrol si-a inceput un amplu program de extindere in regiune, dar si la nivel international – in zona balcanilor, Moldova, Georgia si Ucraina.

Dinu Patriciu a condus spre succes business-ul Rompetrol, astfel ca in anul 2007, omul de afaceri a vandut 75% din actiunile Rompetrol Holding catre grupul KazMunai Gaz, unde el detinea un total de 80% din actiuni. In urma tranzactiei, Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman, cu o avere de 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde reprezenta suma rezultata in urma vanzarii Rompetrol.

Experienta de mogul media la Adevarul

Dinu Patriciu a intrat in industria media din Romania in anul 2006, o data cu achizitia si infiintarea Adevarul Holding. Trustul Adevarul avea la acel moment in portofoliu, printre altele, cotidianul Adevarul, tabloidul Click!, revistele OK!, Dilema veche, Dilemateca, Foreign Policy Romania, precum si cotidianul Blik din Ucraina, colectiile de carte de lux Adevarul, dar si un numar mare de suplimente si produse complementare.

Drumul spre insolventa

Dupa mai multi ani in care trustul a experimentat piata media, si mai ales provocarea de la declansarea crizei, in toamna anului 2012 trustul media Adevarul Holding a intrat in insolventa. Tribunalul Bucuresti a admis deschiderea procedurii generale de insolventa in cazul societatii Adevarul Holding SRL.

Trustul de presa a fost cumparat ulterior de catre Cristian Burci.

Pe langa trustul Adevarul, Dinu Patriciu mai detinea si agentia de publicitate Odyssey, firma pe care a bagat-o in insolventa, dar care a scapat de gustul amar al incapacitatii de plata in vara anului 2012.

Esecul din retail: exemplul Mic.ro

Esecul din retail: exemplul Mic.ro

Unul dintre esecurile in business ale omului de afaceri Dinu Patriciu a fost reteaua Mic.ro. Cu un ritm de dezvoltare extrem de ridicat, care dupa doar cateva luni de la lansare ajunsese sa numere 228 de magazine, intr-un ritm de expansiune mai rapid chiar si decat al discounterilor avea sa se indrepte spre faliment dupa numai cateva luni de functionare. surse din piata de retail sustinand ca Mic.ro are chirii neplatite de mai multe luni in cazul multor magazine.

Mic.ro Retail, companie controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu si care detine magazinele Mic.ro, a intrat in insolventa la inceputul anului 2012, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea companiei de deschidere a procedurii, RVA Insolvency fiind desemnat lichidator judiciar.

Printre firmele care au cerut insolventa Mic.ro se numarau compania de taximetre Meridian, Touring Europabus - apartinand lui Dragos Anastasiu, Vel Pitar si grupul Tiriac Auto.

Pe scurt, primul magazin Mic.Ro, afacere detinuta de catre Dinu Patriciu, a aparut in aprilie 2010 in zona Dorobanti din Bucuresti, iar la finalul lui 2010 reteaua avea peste 150 de unitati fixe, precum si cateva zeci mobile (magazine pe roti, amplasate in zone aglomerate din Bucuresti si in zonele apropiate)[. La finalul anului 2010, reteaua a ajuns la 830 de magazine, pentru ca in februarie 2012 sa intre in insolventa.

Alte doua esecuri tot in retail: Minimax Discount si Macro

Alte doua esecuri tot in retail: Minimax Discount si Macro

Un alt business in domeniul de retail, care s-a dovedit un esec a fost MiniMax Discount, companie intrata pe piata in primavara anului 2005. In august 2010, compania Mercadia Holland BV, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, a achizitionat integral lantul de magazine MiniMax.

La finele anului 2010, reteaua MiniMax Discount numara circa 40 de magazine la nivelul intregii tari, pentru ca doi ani mai tarziu, in primavara anului 2012 Dinu Patriciu sa demareze un amplu proces de concedieri, toti cei peste 300 de salariati ai retelelor MiniMax Discount si Macro fiind pusi „pe liber”ca urmare a demararii procesului de insolventa in cazul celor doua firme.

Planurile omului de afaceri vizau la nivelul anului 2010 ca business-urile in industria de retail sa ajunga la o valoare de 2 miliarde de lei.

Achizitia Bancii Populare a Georgiei: un domeniu care i-a prins

Achizitia Bancii Populare a Georgiei: un domeniu care i-a prins

In septembrie 2009, alaturi de un fost prim-ministru georgian, Dinu Patriciu a cumparat prin intermediul unui fond de investitii creat de ei doi a saptea cea mai mare banca din Georgia, in schimbul sumei de 15 milioane dolari.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a cumparat, in parteneriat cu fostul premier al Georigei Vladimir Gurgenidze, Banca Populara a Georgiei de la compania Eurooil, o subsidiara a RAKInvestment din Emiratele Arabe Unite.

Banca Populara a Georgiei a fost infiintata in octombrie 2002 si dispunea la acel moment de o retea de 211 sucursale in intreaga tara.

Experienta in domeniul bancar se pare ca i-a prins omului de afaceri, astfel ca la finele anului trecut Liberty Bank a ocupat pozitia a treia in topul bancilor georgiene in functie de active.
Liberty Bank avea la 31 decembrie 2013 active totale in valoare de 745,6 milioane de dolari, activele bancii crescand cu peste 365% de la preluarea bancii de catre miliardarul roman.

Conform Bloomberg, banca georgiana ar fi fost cumparata la un pret cu peste 80% sub pretul mediu de tranzactionare din acea perioada. Capitalizarea bancii georgiene in 2009 era de circa 95 milioane de dolari, iar Dinu Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, desi capitalizarea pachetului cumparat de el era de 87,5 milioane dolari.

Bet Cafe Arena, un pariu pierdut in domeniul industriei pariurilor?

Bet Cafe Arena, un pariu pierdut in domeniul industriei pariurilor?

Pe langa afacerile in domeniul energiei si cel al media sau bancar, Dinu Patriciu a cochetat si cu business-urile in domeniul jocurilor de noroc, fiind proprietarul casei de pariuri Bet Café Arena.

Bet Café Arena se afla in vizorul creditorilor de mai bine de doi ani, numai de la inceputul lui 2012, zece firme cerandu-i insolventa in incercarea de a-si recupera banii de la fostul patron al trustului “Adevarul”.

Conform celor mai noi informatii financiare disponibile, afacerea Bet Cafe Arena nu a reusit sa intre pe profit nici dupa patru ani de la deschiderea primelor locatii in Romania. Anul trecut, afacerile derulate de Bet Cafe Arena s-au ridicat la circa 15 milioane de euro, in scadere fata de 2011, cand acestea au fost de 26,3 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, informatiile aferente anului 2012 nefiind depuse catre Ministerul de Finante. In ceea ce priveste evolutia pierderilor raportatem business-ul Bet Cafe Arena a inregistrat anul trecut un regres aproape 1,6 milioane de euro, o usoara imbunatatire fata de nivelul anilor 2010 - 2011.

Imobiliarele, un colac de salvare?

Imobiliarele, un colac de salvare?

Unele din primele business-uri pe care le-a deschis in Romania au fost in domeniul imobiliar, fiind unul dintre importantele surse de venit atat in anii de inceput, cat si in ultima perioada. Daca retailul, jocurile de noroc si afacerile in industria media nu au avut succes, in imobiliare a avut mai mult de castigat.

Dupa exitul de la Rompetrol, omul de afaceri a avut o serie de investitii in imobiliare. Dinu Patriciu Global Properties detine mai multe proprietati in Germania si Romania, printre cele mai importante active de pe plan local se numara Cubic Center sau Romana Offices. Patriciu a vandut anul trecut cel mai important activ imobiliar de pe plan local, cladirea Lakeview catre fondul de investitii NEPI.

Cititi si Povestea averii imobiliare a lui Dinu Patriciu.