Barclays

Barclays

Banca britanica Barclays a inceput sa concedieze oameni inca din perioada crizei financiare. Compania de servicii financiare si bancare a anuntat in mai ca in urmatorii trei ani va adauga alte 19.000 de concedieri pe lista celor deja facute.

Cel mai recent val al concedierilor a eliminat 7.000 de pozitii de la banca de investitii, aflata in fostul sediu Lehman Brothers din New York. Barclays spune ca aceasta decizie va ajuta banca sa devina "mai flexibila si mai puternica", dar si mai echilibrata pe termen lung.

Investitorii au primit cu entuziasm acest anunt, iar actiunile companiei au urcat cu 7% in ziua in care s-a facut anuntul privind disponibilizarile masive.

Sursa foto: Shutterstock.

Microsoft

Microsoft

Compania americana Microsoft este in ascensiune, insa noul director Satya Nadella a initiat cel mai mare val de concedieri din istoria producatorului de software.

La inceputul verii, gigantul IT a anuntat ca va face 18.000 de disponibilizari in urmatorul an, reprezentand 14% din totalul angajatilor. Cifra este de aproape patru ori mai mari decat cea a concedierilor facute in timpul Marii Recesiuni, cand au fost dati afara 5.000 de oameni.

Majoritatea disponibilizarilor, circa 12.500, vizeaza sectorul de servicii si productie de telefonie mobila, pe care Microsoft le-a preluat de la Nokia.

Investitorii nu au jubilat la primirea acestei vesti, in ziua anuntului actiunile urcand cu circa 1%.

Sursa foto: Shutterstock.

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard

Meg Whitman, care a preluat conducerea Hewlett-Packard in 2011, a salvat compania, insa a facut si cateva miscari dure. In mai, HP a anuntat ca va taia pana la 16.000 de joburi, dupa valul de 34.000 de concedieri facute in perioada precedenta. Prin aceste concedieri, compania va reusi sa economiseasca circa 1 miliard de dolari pe an.

Compania are in jur de 300,000 de angajati, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din lumea IT. Rezultatele pozitive din ultimul an, cand actiunile au crescut cu 27%, au fost determinate de marile taieri de costuri.

Sursa foto: Shutterstock.

Cisco Systems

Cisco Systems

Concedierile de la Cisco Systems au fost determinate in primul rand de scaderea dramatica a vanzarilor.

Producatorul de switch-uri si routere de internet a anuntat saptamana aceasta ca va disponibiliza 6.000 de angajati in urmatoarele luni. Acest numar reprezinta in jur de 8% din forta de munca globala a companiei. Cisco nu a dezvaluit care sectoare vor fi afectate de concedieri, precizand doar ca acest lucru o sa "varieze in functie de nevoile afacerii".

Prin economisirile de costuri compania a anuntat ca va face investitii in centrul de date, software, securitate cibernetica si serviciile de tip cloud. Reducerea personalului nu s-a reflectat pozitiv in actiunile companiei, care au scazut cu 2%, pe fondul unor rezultate trimestriale dezastruoase.

Sursa foto: Shutterstock.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase

Banca americana JPMorgan Chase, cea mai mare din SUA dupa active, a anuntat anul acesta ca va face reduceri de personal.

In februarie, banca a anuntat ca va renunta la 8.000 de locuri de munca in 2014, vizand doua sectoare. Pe de alta parte, institutia financiara va suplimenta alte segmente cu 3.000 de posturi, numarul disponibilizarilor reducandu-se astfel la 5.000.

Sursa foto: Shutterstock.

Intel

Intel

Cel mai mare producator de chipuri de memorie din lume, Intel, a anuntat in ianuarie ca va renunta la 5% din totalul de 107.500 de angajati la nivel global pana la finalul anului 2014. Asta inseamna ca peste 5.300 de angajati vor fi dati afara.

Gigantul IT, care se confrunta cu o scadere a cererii pe fondul unui declin al vanzarilor de calculatoare, a pus valul de concedieri pe seama "evolutiei trendurilor pietei". Compania a raportat venituri dezamagitoare in ultima perioada.

Sursa foto: Shutterstock.

Sony

Sony

Sony, unul dintre cei mai importanti producatori de electronice, a facut mii de disponibilizari anul acesta.

Producatorul PlayStation a anuntat investitorii in luna februarie ca va renunta la 5.000 de locuri de munca, decizie care face parte dintr-un plan de restructurare care include diviziile de PC de TV.

Investitorii Sony au laudat initiativa managementului de a face disponibilizari si, ca atare, actiunile companiei au crescut cu 3,9 dupa acest anunt. In ciuda faptului ca a depasit competitorul Xbox in razboiul consolelor de jocuri, Sony a pierdut 1,26 miliarde de dolari in ultimul an, pana in martie.

Sursa foto: Shutterstock.

Macy's

Macy's

Pe masura ce consumatorii, cu precadere cei americani, renunta la cumparaturile in malluri in favoarea celor online, magazinele precum Macy's, au inceput sa fie afectate.

In ianuarie retailerul de fashion a anuntat ca va disponibiliza 2.500 de angajati si ca va inchide 5 magazine. Compania a estimat ca aceste planuri de restructurare ii vor aduce economii anuale de 100 de milioane de dolari.

Investitorii au primit pozitiv vestea concedierilor, iar actiunile retailerului au crescut cu 8% in ziua de dupa acest anunt.

Sursa foto: Shutterstock.