5 / 23

Automobilele electrice vor deveni un element vizibil al peisajului urban din Bucuresti

Harald Dietter, partener Ensight Management Consulting

• E-Mobilitatea va lua avant in 2016
Titlurile recente publicate in presa conduc la concluzia ca Romania a reusit sa apara pe harta e-mobilitatii in Europa:
- "Vanzarile de masini electrice si hibride noi in Romania au atins volumul de 411 unitati in zece luni, fapt care reprezinta o crestere de 125,8 %, fata de aceeasi perioada din 2014, arata statisticile prezentate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicole (APIA), conform Agerpres."
- "Compania americana Tesla Motors va construi statii de incarcare a bateriilor pentru masini electrice in Romania, incepand de anul viitor."
- In 2016, Romania va dispune de trei astfel de statii la Bucuresti, Galati si Craiova. Aceste locatii vor furniza energie electrica fara costuri proprietarilor de modele de autovehicole Tesla."
- "Actualmente exista doar sase masini Tesla Model S in Romania. Tesla Motors pregateste un nou model intermediar care va fi lansat in acest an."
- "Preturile bateriilor, responsabile in mare masura pentru costurile initiale mari ale vehiculelor electrice, vor scadea semnificativ in urmatorii cativa ani, reducand, ca atare, costurile initiale."
- "Guvernul stimuleaza achizitia de e-vehicule prin subventionarea a pana la 25% din pretul unei masini electrice noi (maxim 5.000 de euro)."
Conform unui studiu efectuat in 2012, cand Romania era pe punctul de a intra pe scena e-mobilitatii, 2016 va fi anul cand e-mobilitatea va atinge un stadiu vizibil de maturitate in Romania.
- In 2012, Romania abia a intrat pe scena e-mobilitatii central si est-europene, si impreuna cu Ungaria, Slovenia si Slovacia a format grupul Urmaritorilor, Austria fiind liderul in termeni de maturitate a pietei.
- In 2015, Romania a prins avant si numarul de e-vehicule noi pe strazile romanesti a crescut cu 125% in comparatie cu 2014.
- In anul 2016, e-mobilitatea va deveni un element vizibil al peisajului urban din Bucuresti.

• Digitalizarea va juca un rol firesc in vietile noastre
Digitalizarea va deveni o tendinta importanta in 2016.
- 2015 a insemnat nu doar anul lansarii ceasului inteligent de catre Apple, ci si anul lansarii ceasului Vector, un produs romanesc foarte apreciat din segmentul wearable-urilor inteligente.
- Citirea mesajelor pe ceasurile noastre si controlarea temperaturii din case prin folosirea telefoanelor noastre inteligente vor continua sa devina elemente tot mai firesti ale vietilor noastre. Ceasurile sport fara capabilitatea de a masura ritmul inimii, distanta parcursa sau numarul de pasi efectuati vor deveni in 2016 deja o raritate.
- Unde vom stoca toate aceste date? In cloud! In 2016, informatiile vor deveni accesibile pe toate dispozitivele noastre, ca intr-o magie, cu ajutorul cloud-ului.
- In cadrul Baneasa Mall, un sistem video de recunoastere texte scaneaza placutele de inmatriculare ale masinilor care intra in garajul subteran si trimite datele culese la o unitate centrala. La parasirea parcarii, sistemul va recunoaste masina si va verifica daca a fost platita taxa de parcare, dupa care va ridica automat bariera. Este deja o realitate a anului 2015, care va fi si mai des intalnita in 2016.
- Uber a intrat recent in Romania! Conform companiei, acest fapt s-a petrecut datorita unui numar mare de romani care au cerut firmei sa intre pe piata locala. In curand, vom vedea servicii similare devenind realitate in Romania.
- Tichetele Digital Meal sunt deja disponibile in Romania, achizitia de bunuri de la comercianti ar putea fi usor imbogatita cu profilul social al detinatorului de card, si astfel tiparele de cumparaturi ar putea fi legate de segmente sociale si, mai important, achizitiile viitoare ar putea deveni predictibile. Ca sa devina realitate in 2016!

• Cresteri continue pentru piata IT&C
In 2016, sectorul IT&C din Romania va continua sa fie cel mai mare contributor la cresterea economica a tarii.
- In 2014, piata IT&C a contribuit in total cu 6% la PIB-ul national si cu 7,4% in trimestrul doi al anului 2015
- Investitiile straine au impulsionat dezvoltarea pietei in 2015
- Conform Romanian Insider, sectorul IT&C contribuie la economia nationala mai mult decat sectoarele constructii si servicii financiare luate impreuna
- Scutirea de impozit pe venit pentru angajatii IT si finantarea publica a parcurilor IT, au darul de a stimula si mai mult industria
- Companiile IT nu se bazeaza pe infrastructura rutiera sau de cale ferata, ci pe infrastructura Internet, care se numara printre cele mai rapide din lume
- Tendintele legate de digitalizare necesita dezvoltari pe scara larga, companii software precum SAP, Microsoft, Oracle si multe altele se concentreaza actualmente pe recodificarea platformelor lor software. Aici, Romania este un contributor important in termeni de furnizori, datorita centrelor software near-shore si facilitatilor de dezvoltare R&D operationale in tara.
- SAP, Intel, Microsoft, ca sa dam doar cateva nume, dispun deja de centre de dezvoltare operationale in Romania.
- Anul 2016, va aduce cresteri si mai mari datorita tendintelor globale legate de IT precum digitalizarea, big data, Internet of Things etc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri