1 / 26

Radiografia pietei de M&A din Romania

Sectorul de achizitii si fuziuni cu firme romanesti a crescut in primul semestru pana la 1,3 miliarde de euro, fata de 400 milioane de euro cat s-a inregistrat in primele sase luni ale lui 2007.

Numarul tranzactiilor anuntate in prima jumatate a lui 2008 a depasit numarul total inregistrat in primul semestru al anului trecut, conform unei analize Wall-Street. Astfel, daca in primele sase luni ale anului trecut s-au inchis 17 tranzactii, anul acesta au fost anuntate 24, cu o distributie egala pe cele doua trimestre.

Asadar, se confirma faptul ca volumele de activitate in M&A raman sus, cu o vizibila schimbare de structura, in directia unui numar mai mare de tranzactii de valoare unitara mai redusa decat anul trecut.

“Avem foarte multa vibratie in piata de M&A, in special pe zona de tranzactii mici si mijlocii. La inceputul anului imi era teama ca piata va ingheta pentru o perioada – asa cum s-a intimplat cu cea imobiliara – dar deocamdata nici vorba de asa ceva”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu (foto), partener principal la una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, Capital Partners.

Acesta explica ca, deocamdata, resimtim limitat efectele crizei internationale, in principal datorita faptului ca tranzactiile romanesti sint relativ mici, deci cumparatorii tip fonduri de private equity si strategicii nu au nevoie sa se finanteze pentru achizitii. “Efectele imediate se resimt insa in ceea ce priveste pozitia de negociere a cumparatorilor potentiali -care este mult mai puternica decit anul trecut- si durata inchiderii tranzactiilor care a crescut considerabil datorita precautiei cumparatorilor. Pe ansamblu insa, volumele de activitate in M&A ramin sus, cu o vizibila schimbare de structura, in directia unui numar mai mare de tranzactii de valoare unitara mai redusa decit anul trecut”, spune Lionachescu.

Doru Lionachescu nu se asteapta la schimbari dramatice de trend sau structurale. “Cred ca piata va continua sa evolueze pe aceeasi formula: tranzactii numeroase de valori relativ mici. Anul viitor, post-electoral, ar trebui sa marcheze si deblocarea catorva proiecte mai ample care fie au tangenta directa cu sectorul public, fie sint influentate de conjuctura electorala”, argumenteaza bancherul de investitii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri