Un semestru linistit pentru Enterprise Investors

Un semestru linistit pentru Enterprise InvestorsDupa ce la finele anului trecut Enterprise Investors a vandut pachetul integral de actiuni al retelei de magazine Artima catre Carrefour dupa doi ani de investitii, o perioada de timp foarte redusa comparativ cu durata medie de investitie pentru un fond de private equity de 4-5 ani, era de asteptat ca polonezii sa continue sirul de investitii cu intrari in alte companii romanesti cu potential de crestere.

Chiar daca Enterprise Investors a lansat in 2006 fondul Polish Enterprise Fund VI, pentru care sumele atrase s-au ridicat la peste 600 de milioane de euro, Romania nu a absorbit investitii considerabile in primul semestru din 2008. “Mai mult de atat nu am putut face in primul semestru, chiar daca astazi mai avem peste 300 de milioane de euro pentru investitii in regiune”, spune Cristian Nacu (foto), partener in cadrul Enterprise Investors.

Concret, anul 2008 a insemnat pentru polonezii de la Enterprise Investors doar achizitia grupului de firme Simcor Oradea de la oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu, prin intermediul producatorului de materiale de constructii Macon Deva, in cadrul unui ‘deal’ de 53 de milioane de euro.

Spre comparatie, fondul de investitii Advent International, a avut un prim semestru mai dinamic. A doua mare tranzactie din primul semestru si cea mai mare care a implicat si un fond de private equity a fost incheiata de fondul american de private equity Advent, care a preluat, prin intermediul firmei Eurogenerics, producatorul roman de medicamente LaborMed. Advent, un specialist al tranzactiilor in piata pharma, a platit pentru LaborMed 123 milioane de euro. Mai mult, americanii de la Advent au cumparat Bengoss, prin intermediul düfa Deutek, pentru 18,9 mil. euro.

De asemenea, un al fond mare de investitii, GED, a achizitionat reteaua de magazine PlusGSM, pe care o va fuziona cu lantul Fonomat.

Potrivit lui Cristian Nacu, Enterprise Investors este in permanenta in discutii avansate pentru trei patru preluari pe piata locala, fiind posibil ca una sa fie incheiata pana la finele acestui an. “Pe plan regional, facem in medie 5-7 tranzactii anual. Pana acum am inchis doar trei”, spune Nacu.

Povestea si logica tranzactiei Macon-Simcor

Povestea si logica tranzactiei Macon-SimcorProiectul Enterprise Investors-Macon Deva a inceput in 2006, cand polonezii au achizitionat compania Macon, printr-o tranzactie de 35 de milioane de euro, de tip Leveraged Buyout.

Avand in portofoliu un grup mare de constructii, polonezii de le Enterprise Investors au simtit nevoia consolidarii. Cristian Nacu, unul dintre cei mai influenti manageri din private equity-ul local, spune ca primul contact cu actionarii Simcor s-a produs pe 9 noiembrie 2006, iar negocierile s-au intins pana in luna aprilie a acestui an cand cele doua parti au batut palma.

Enterprise Investors a fost consiliata in cumpararea Simcor Group de RTPR Allen & Overy, PricewaterhouseCoopers si Raiffeisen Capital Investment.

Negocierile care au tinut un an si jumatate au dat de lucru celor doua parti si in week-end-uri, dupa cum spune directorul general al Macon, Marius Marin (foto), care va fi seful echipei de conducere a celor doua firme, insa potentialul acestei achizitii este urias: ca urmare a integrarii celor doua companii, Macon si Simcor, poate lua nastere un lider regional si local.

Astfel, grupul va ajunge la o capacitate cumulata de productie de 800.000-850.000 de metri cubi de BCA si la 60.000 de metri cubi de prefabricate beton, iar afacerile celor doua companii vor creste, in lei, cu 60% in perioada 2007-2010, la 202 milioane de lei pentru Macon si cu 56% in cazul Simcor, la 144 milioane de lei, in 2011 fata de 2007.

Unul dintre punctele slabe ale grupului nou format consta in organizarea prea complicata a companiei Simcor, care este compusa practic din sapte firme - Simcor Oradea, Simterac, Simcor Var, Simcor Management, Simpromat, Simterac si Simsped. Potrivit lui Cristian Nacu, acestea vor fi organizate, sub forma unui holding, unele firme urmand sa fie inchise.

Exit programat pentru Macon

Exit programat pentru MaconPentru viitorul Macon si Simcor, strategia polonezilor este creionata: fondul va ramane in companii cel putin pana in 2011.

Cristian Nacu estimeaza ca la momentul exitul-ui valoarea celor doua companii de constructii se va tripla fata de momentul preluarii, asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte companii din portofoliul Enterprise Investors. Spre exemplu, la momentul exitului din Artima catre Carrefour, dupa doi ani de investitii, valoarea companiei a crescut de trei ori.

“Pentru exit-ul Macon Deva si Simcor, luam in considerare si un IPO, pe care il vom compara cu vanzarea catre un investitor strategic. Astazi ar fi imposibil sa iesim din Macon printr-un IPO, in situatia in care se afla bursele internationale”, spune Nacu, care insisita pe ideea ca urmeaza o perioada grea de consolidare a celor doua companii.

Un fond de venture capital pentru start-upuri

Un fond de venture capital pentru start-upuriCel mai interesant proiect al polonezilor se va concretiza la toamna cand Enterprise Investors va atrage 100 de milioane de euro pentru un nou fond de investitii, care va urmari preluarea de firme in Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. Potrivit lui Cristian Nacu, prima inchidere a avut loc deja, fiind stranse fonduri de 50 de milioane de euro

Acesta va fi un fond de venture capital cu o tinta finala de capitalizare de 100 de milioane de euro. Fondul, care va avea inchiderea finala in luna septembrie.

“Prin acest fond urmarim si tranzactii de mici dimensiuni, de sub 20 de milioane de euro pentru un proiect. Vizam start-up-uri din domenii dinamice precum este IT-ul”, explica Cristian Nacu.

Astazi, celelalte fonduri de investitii administrate de Enterprise Investors investesc 20 de milioane de euro pentru achizitia unei companii.

Urmeaza un exit din Siveco?

Urmeaza un exit din Siveco?Fondul de investitii detine de asemenea si un pachet de actiuni la producatorul de software Siveco Romania, investitie despre care Nacu spune ca se apropie de maturitate.

"Nu suntem aproape de o iesire, inca nu am primit cea mai buna oferta. Am luat in calcul si listarea Siveco, dar conditiile din piata nu sunt dintre cele mai bune”, spune Nacu.

Printre ceilalti actionarii ai Siveco se numara Intel Capital si Siveco Netherlands B.V. In toamna anului trecut, grupul de firme Asesoft, care activeaza, prin companiile care il compun, in segmente principale ale pietei IT, isi exprima intentia de a achizitiona un volum de actiuni reprezentand intre 20% si 30% din compania Siveco Romania, oferta fiind de 20 mil. euro.

Enterprise Investors administreaza sapte fonduri inchise de investitii (private equity) si cu capital mixt (venture capital), are un capital de peste 1,7 miliarde euro si a investit 1,1 miliarde euro in 107 companii din Europa Centrala si de Est, dintre care 100 milioane euro au fost investiti in Romania, in companii precum: Orange Romania (exit in 2005), Artima (exit in 2007), Siveco, Macon Deva si Simcor Grup.