Centrofarm, doar o farmacie in mediul rural

Centrofarm, doar o farmacie in mediul ruralDesi are in prezent o retea de 48 de farmacii in toata tara, Centrofarm detine pentru moment doar o farmacie in mediul rural, in localitatea Magurele din judetul Ilfov. “Piata farma, asemeni tuturor industriilor in crestere, este foarte dinamica. Iar dinamismul implica o cerere foarte mare de personal specializat (farmacisti, asistenti de farmacie). Daca la oras este din ce in ce mai greu sa-i gasesti, in mediul rural este aproape imposibil”, motiveaza Dorin Catana, director general Centrofarm, reticienta retelei pe care o conduce referitor la mediul rural.

Desi recunoaste ca investitia intr-o farmacie in mediul rural ar fi mai mica pentru ca locatiile din mediul rural sunt mai mici ca suprafata decat cele din orase, acesta declara ca pentru moment prioritatea Centrofarm ramane extinderea in mediul urban, unde vrea sa ajunga la 60 de unitati pana la sfarsitul acestui an.

Un alt factor care trebuie luat in considerare este, in opinia reprezentantului Centrofarm, lipsa cabinetelor medicale in afara oraselor. ”Intr-un viitor apropiat este foarte dificil de prevazut orientarea marilor jucatori spre zona rurala, pana nu vor beneficia de niste facilitati din partea autoritatilor locale”, mai afirma acesta.

Pe fondul cresterii puterii de cumparare, reprezentantul Centrofarm estimeaza ca anul acesta piata farma se va aprecia cu circa 8-10 procente fata de anul precedent. “Preconizam o crestere a pietei cu 8-10%, in timp ce Centrofarm si-a bugetat o crestere de 80%”, declara acesta.
In primele 6 luni, Centrofarm a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 76% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 12,78 mil euro.

Centrofarm este cel mai vechi lant de farmacii din Romania, cu o istorie de 75 de ani pe piata locala. Investitiile in rebranding au inceput insa in 2005, atunci cand lantul de farmacii a fost preluat de omul de afaceri portughez cu mare experienta in domeniul farmaceutic, Alain Bonte.

Sensiblu: Nu ne putem asuma un plan de extindere la sate

Sensiblu: Nu ne putem asuma un plan de extindere la sateSi cea mai mare retea de farmacii cu acoperire nationala, Sensiblu, care detinde in prezent 216 unitati, a ocolit pana acum zona rurala, deschizand in 2006 prima si unica farmacie rurala, in comuna Crasna din judetul Gorj. “Din pacate, in lipsa unei strategii guvernamentale coerente pentru dezvoltarea mediului rural ca infrastructura si servicii, nu ne putem asuma un plan de extindere in aceste zone, pe termen mediu”, este de parere Veronica Burlacu, PR manager A&D Pharma.

Aceasta considera ca lantul de farmacii Sensiblu este unul de competenta urbana, venitul clietilor retelei Sensiblu fiind unul mediu si ridicat.
Reteaua Sensiblu a fost infiintata in anul 1997, si numara in prezent 216 farmacii in 51 de orase.

Daca cifra de afaceri inregistrata de Sensiblu in 2007 a fost de 122 mil. euro, in prima jumatate a lui 2008 vanzarile per farmacie au crescut cu 38%.

HelpNet ocoleste mediul rural, dar se indreapta spre orasele mici

HelpNet ocoleste mediul rural, dar se indreapta spre orasele miciDesi recunoaste ca trendul pe piata farma locala este de orientare catre localitatile cu un numar mai mic de locuitori, reprezentantii lantului de farmacii HelpNet, primul lant de farmacii care a deschis o farmacie in mediul rural, ia in calcul si problemele cu care se poate confrunta o retea farmaceutica in planurile sale de extindere in zona rurala.

“Piata farmaceutica din Romania tinde sa se orienteze catre zone cu o densitate mai mica de populatie. Daca pana acum 3-4 ani zona de interes era formata in principal din orasele mari - datorita concentrarii mari a populatiei, veniturilor mai ridicate si a gradului de educare - in ultimii ani situatia s-a schimbat datorita accesului la informatii, a iesirii unui numar mare de romani in afara granitelor, dar si a cresterii castigurilor”, declara Isabelle Iacob, director general HelpNet Farma.

Totusi, primul obstacol in extinderea catre mediul rural este lipsa fortei de munca. “Lipsa de personal calificat de specialitate (farmacisti) ne-au determinat sa incetinim ritmul acestei dezvoltari si sa ne mentinem orientarea extinderii catre zonele urbane”, mai afirma reprezentanta lantului de farmacii.

A doua problema evocata si de HelpNet este lipsa sustinerii autoritatilor locale precum si o legislatie adecvata. “Lipsa suportului autoritatilor locale, dar si un cadru legislativ stabil, care sa incurajeze firmele romanesti sa investesca in continuare si care sa permita deschiderea farmaciilor in mediu rural astfel incat sa facilitam accesul la medicamente si in zone defavorizate este un alt impediment pentru extinderea in mediul rural”.

Chiar daca in prezent detine doar o farmacie in zona rurala, in comuna Tomnatic din judetul Timis, HelpNet si-a indrepatat atentia spre orasele cu un numar mic de locuitori cum ar fi Fagaras in judetul Brasov, Lugoj, Jimbolia si Sannicolau Mare in Timis.

Help Net Farma face parte din grupul Farmexim care a obtinut la nivelul primului semestru al anului in curs vanzari consolidate in suma de 115 milioane euro, in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului 2007.

“In concordanta cu conditiile actuale ale pietei si cu influenta pe care modificarile conditiilor comerciale de catre distribuitori o au asupra retailerilor, Help Net si-a modificat strategia de dezvoltare urmand sa atinga pana in 2010 un numar de 160 de unitati, si nu 200 cate era planificat”, a adaugat directorul general al retelei de farmacii.

In prezent, reteaua de farmacii Help Net este formata din 105 unitati active.