1 / 4

Listarea la bursa, amanata pentru 2010

Misiunea lui Razvan Iancau (foto), noul director general Snack Attack, inseamna mai mult decat extinderea numarului de magazine si Snack Bakeries, noua divizie de panificatie, rezultat direct al extinderii productiei de paine, materia prima pentru sandwich-urile Snack Attack.

Asa cum declara acesta, “e important sa dezvoltam partea de procese, sa avem un control puternic al costurilor”. Misiunea nu este deloc usoara in contextul actual, spune Iancau, cand criza financiara mondiala si fluctuatia cursului euro/leu afecteaza si economia romaneasca, prin cresterea costurilor de productie si diminuarea profiturilor, in special in randul importatorilor.

“Criza nu ne-a afectat in momentul de fata, dar ne va influenta pentru ca majoritatea furnizorilor nostri fac import. Evident se va rasfrange asupra noastra prin cresterea costurilor si accesul mai greu la credite”, a declara Razvan Iancau. De mentionat este faptul ca importurile companiei Snack Attack se realizeaza la nivel de packaging (ambalaje, pahare pentru cafea, carcase), iar ingredientele provin de pe piata locala.

La inceputul anului curent, inainte de numirea acestuia la conducerea Snack Attack, reprezentantii companiei stabilisera un curs mediu de 3,6 lei/euro. “Daca nu se mentine nivelul la cursul actual (n.r - 3,78 lei/euro la data interviului) va fi o problema. Se cunoaste clar ca in ultimele luni ale anului exista o crestere, insa nu este reala din cauza diferentei create de evolutia cursului valutar”, adauga Iancau.

Pentru 2008, oficialii Snack Attack estimeaza o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, adica un avans de 47%, avand in vedere si locatiile noi deschise in Bucuresti. Majoritatea incasarilor vor proveni din sandwich-uri, iar profitul inainte de taxe si impozite (EBITDA) se va cifra in jur de 8-10%.

“In momentul de fata, cresterea e destul de mare. Anul viitor nu va fi mai mult de 20-25%”, afirma Iancau. Insa poate cel mai important aspect va fi renuntarea, cel putin pentru o perioada, la bursa londoneza (n.r - doi dintre actionarii Snack Attack sunt englezi), avand in vedere caderea simultana a cotatiilor burselor din Statele Unite si Europa, si implicit cea londoneza.

“Interesul initial era ne cotam la bursa, acum nu mai discutam, dar vom face un audit pentru a stabili valoarea companiei. Nu am renuntat complet la listare, trebuie sa treaca aceasta perioada de criza, care inseamna, din punctul nostru de vedere, cel putin inca doi ani”, explica Iancau, mentionand ca principala provocare o constituie acum dezvoltarea business-ului si eficientizarea operatiunilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri