Cei 440 de angajati vor fi disponibilizati pana la finele lui 2009

Cei 440 de angajati vor fi disponibilizati pana la finele lui 2009Dezvoltarea accelerata a afacerii Kraft Foods Romania, lider pe piata locala a ciocolatei, a generat nevoi suplimentare de extindere a capacitatii de productie, irealizabile in contextul limitarilor de spatiu si al amplasamentului fabricii din Brasov.

“Din cauza limitarilor de spatiu in cladirile existente si locatiei unitatii de productie Kraft in mijlocul orasului, cresterea capacitatii de productie la Brasov nu este o optiune viabila. Au fost studiate capabilitatile de productie din cadrul fabricilor noastre si identificate oportunitatile de a consolida productia mai eficient, astfel incat sa se asigure dimensiunea necesara pentru a sustine dezvoltarea viitoare”, declara Doina Cavache.

Potrivit reprezentantului Kraft Foods, compania a analizat “cu atentie” si alte alternative care ar fi permis extinderea capacitatii de productie si eficienitizarea operatiunilor, insa nu a gasit “nicio optiune care sa indeplineasca aceste cerinte intr-un mod fezabil si sustenabil pentru Romania”.

Relocarea productiei de la Brasov in Bulgaria s-a datorat capacitatilor de extindere, in locatia existenta, a fabricii de ciocolata din regiune, precum si proximitatii spatiale care face fezabila mutarea din punct de vedere logistic. In ceea ce priveste transferul productiei de la Brasov si in alte unitati Kraft Foods din regiune, Doina Cavache a precizat ca, deocamdata, nu a fost luata nicio decizie in acest sens.

Totodata, Cavache nu a putut spune ce se va intampla cu fabrica si terenul aferent acesteia, compania concentrandu-se asupra oamenilor, pe care incearca sa-i ajute “in perioada de tranzitie”.

“Cei aproximativ 440 de angajati ce lucreaza la fabrica Kraft Foods Romania din Brasov vor fi disponibilizati pana la finele anului 2009. Disponibilizarea se va face in mai multe etape. In perioada ce urmeaza vor avea loc negocieri cu sindicatul pentru definitivarea pachetului compensatoriu. Vom colabora cu angajatii nostri pe tot parcursul acestei perioade dificile. Le vom acorda un pachet compensatoriu cat mai avantajos, suport pentru gasirea unor noi locuri de munca si pentru a face cat mai usoara perioada de tranzitie”, declara Doina Cavache.

Cavache: Afacerile Kraft Foods in Romania nu vor fi afectate de inchiderea fabricii de la Brasov

Cavache: Afacerile Kraft Foods in Romania nu vor fi afectate de inchiderea fabricii de la BrasovIn opinia Doinei Cavache, afacerile Kraft Foods in Romania nu vor fi afectate de inchiderea unitatii de productie de la Brasov, in cadrul careia erau fabricate diferite sortimente de ciocolata comercializate atat in Romania, cat si pe pietele din alte tari.

“Transferul productiei nu va afecta calitatea produselor noastre si nici promisiunea noastra de a continua sa investim in marcile noastre puternice si in afacere. Ne vom concentra asupra portofoliului nostru de marci din segmentele de cafea, ciocolata. Anul acesta am intrat sip e segmentul de biscuiti pe care intentionam sa-l dezvoltam”, afirma reprezentantul Kraft Foods.

Evaluata anul trecut la peste 186 de milioane de euro, Kraft Foods Romania este lider pe piata ciocolatei, cea mai vanduta marca a sa, Poiana, inregistrand vanzari de peste 350 de milioane de tablete de la lansarea sa, in 1995, si pana in prezent.

Kraft comercializeaza produse alimentare in peste 150 de tari din intreaga lume. Printre marcile Kraft se numara branzeturile, semipreparatele si dressing-urile Kraft, mezelurile Oscar Mayer, crema de branza Philadelphia, cafeaua Maxwell House, prajiturile si biscuitii Nabisco si marca Oreo, cafeaua Jacobs, ciocolata Milka, Côte d’Or si biscuitii LU.

Kraft Foods este una dintre cele mai mari companii de produse alimentare si bauturi din lume, cu venituri anuale care depasesc 37 miliarde dolari, cu peste 100.000 de angajati si peste 180 de unitati de productie.

Compania este cotata la indicele bursier Standard&Poor’s 100 (NYSE: KFT) si Indicii Dow Jones Sustainability si Ethibel.

Bulgaria, o optiune viabila si in cazul Nestle Romania

Bulgaria, o optiune viabila si in cazul Nestle RomaniaIn luna septembrie a acestui an Nestle Romania si-a transferat productia de inghetata din Bucuresti, la fabrica pe care o opereaza in Varna, Bulgaria, ca urmare a reorganizarii operatiunilor din sud-estul Europei.

Potrivit companiei, Nestle urma sa asigure pachete salariale compensatorii tuturor celor 76 de angajati afectati de aceasta reorganizare si sa isi continue investitiile pe piata de inghetata din Romania, mai ales in forta de distributie si cea comerciala.

Nestle Romania, companie condusa de Paul Nuber, a realizat vanzari totale de peste o jumatate de miliard de lei in 2007, cu 30 % mai mult fata de 2006 si o contributie importanta a avut-o diversificarea portofoliului de produse.

In prezent, portofoliul Nestle Romania este format dintr-o gama larga de produse, dintre care napolitanele Joe, specialitatile Nescafe 3 in 1, Nescafe 2 in 1 si mustarul Maggi sunt produse in Romania.

Schimbare de macaz pentru Bunge si Unilever: din Bulgaria inapoi in Romania

Schimbare de macaz pentru Bunge si Unilever: din Bulgaria inapoi in RomaniaIn 2007, Bunge, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de uleiuri vegetale din Romania, isi inchidea fabrica de uleiuri Kaliakra (Bulgaria) si isi reloca productia in Romania.

In acest sens, Bunge a investit anul trecut 25 de mil. euro in modernizarea fabricii detinute in Buzau, unde a transferat si productia de ulei de la unitatea din Iasi, care a fost inchisa. Planul de restructurare a presupus concentrarea intr-un singur loc, la Buzau, a tuturor operatiunilor de zdrobire, rafinare si imbuteliere pe care Bunge le desfasoara in Romania.

Aleasa datorita apropierii de cea mai importanta regiune cultivata cu floarea soarelui si de portul Constanta, fabrica de la Buzau mai este pozitionata strategic si datorita proximitatii fata de Bucuresti si granita cu Bulgaria.

Prezent in Romania din 2002, grupul american Bunge a achizitionat fabrica de ulei de la Buzau si marcile produse de aceasta in luna martie a anului trecut de la compania Agricover.

La randul sau, Unilever isi informa angajatii, in luna martie a anului trecut, despre decizia de a reloca productia brandului Kaliakra din Bulgaria in Romania. Decizia era parte a planului companiei de a isi concentra operatiunile de productie in locatii strategice, capabile sa sustina cresterea pe termen lung.

Ca si consecinta, operatiunile de productie ale fabricii din Dobrich, Bulgaria, incetau imediat. Toata productia fabricii din Dobrich se va transfera pe platforma industriala de la Ploiesti, unde sunt produse brandurile Knorr, Rama si Delma ale companiei Unilever.

Decizia de a opri operatiunile de productie de la Dobrich a afectat un total de 70 de angajati directi ai companiei Unilever si 30 de persoane aflate sub contract de colaborare.

50 de euro brut, plata saptamanala in companiile private din Bulgaria

50 de euro brut, plata saptamanala in companiile private din BulgariaDaca in Romania plata saptamanala intr-o companie privata este de 89 de euro, in Bulgaria aceste costuri sunt de 50 de euro brut.

Astfel, Romania este statul european care a inregistrat in ultimii patru ani cel mai mare salt al salariului minim, a carui evaluare in euro arata o crestere anuala cu 18%, pana la 114 euro, dar care "a beneficiat din plin de pe urma aprecierii leului", potrivit Institutului european de statistica Eurostat.

Salariul minim din Romania a crescut de la nivelul de 90 de euro din ianuarie 2006 sau 72 de euro din ianuarie 2005.

Conform acestui studiu, salariul minim legal in Romania se ridica in 2007 la 114 euro pe luna in timp ce pentru Bulgaria salariul minim legal nu depaseste valoarea de 92 de euro pe luna.

Diferentele intre statele membre sunt insa foarte mari, media variind intre 92 de euro (Bulgaria).

Guvernul bulgar intentioneaza sa majoreze salariul minim de la 220 leva (110 euro) la 240 leva, de la 1 ianuarie 2009 si sa majoreze salariile functionarilor cu 10% de la 1 iulie 2009.

Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, ramane cel mai sarac stat dintre cele 27.

In ciuda unei cresteri de 6,2% in 2007 si de 7% in primul trimestru din 2008, statul se confrunta cu o inflatie record, de 14,7% anual in iunie, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana. Spre comparatie, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) vede pentru acest an un salariu mediu brut de 1.507 lei (418 de euro).

Afacerile Colgate-Palmolive, din Brasov in Polonia

Afacerile Colgate-Palmolive, din Brasov in PoloniaCompania Colgate-Palmolive a inchis in prima parte a acestui an fabrica din Brasov si a transferat productia in Polonia, ca urmare a unui program de reorganizare a activitatii.

Colgate-Palmolive isi declara atunci intentia de a consolida productia de produse de curatat din Europa de Est. Anuntul facea parte din programul de reorganizare al activitatii anuntat anterior, program ce va eficientiza si intari operatiunile acesteia.

Planurile de consolidare vor fi implementate treptat, de-a lungul unei perioade de tranzitie, urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2008.

Ca urmare a acestui proces, fabrica companiei din Brasov va fi inchisa, productia urmand sa fie transferata la fabricile companiei din Polonia.

"Compania si-a asigurat angajatii din Brasov ca intentia de a inchide fabrica nu este rezultatul contributiei lor si a performantelor acestei fabrici. Angajatii au fost de asemenea informati si asigurati ca tuturor celor afectati compania le va oferi asistenta si ca planurile organizate vor reflecta valorile companiei", spuneau in luna martie oficialii companiei.

Reorganizarea afacerilor si in cazul Coca-Cola HBC Romania

Reorganizarea afacerilor si in cazul Coca-Cola HBC RomaniaDaca anul trecut Coca-Cola HBC Romania anunta inchiderea fabricii de bauturi racoritoare carbonatate din Bucuresti, trasferand productia la unitatea din Ploiesti, compania a decis, la mijlocul lunii septembrie a acestui an, sa inchida si fabrica din Oradea in vederea eficientizarii activitatilor desfasurate la nivel local.

Potrivit reprezentantilor companiei, Coca-Cola urmeaza sa se axeze in acelasi timp pe consolidarea capacitatii de productie in unitatile din Iasi, Timisoara, Ploiesti si Dorna.

Activitatea in fabrica din Oradea va continua pana la jumatatea lunii noiembrie, depozitul urmand sa ramana un centru zonal de distributie.

Cei 102 angajati vor primi fiecare, la finalizarea procesului, un pachet compensatoriu de sapte pana la zece salarii, in conformitate cu prevederile din cadrul contractului colectiv de munca. In plus, acestia vor beneficia de ”sprijinul companiei, precum si de cel al firmelor de recrutare si selectie care ii vor ajuta in gasirea unui nou loc de munca adecvat pregatirii lor profesionale”, potrivit reprezentantilor companiei.