1 / 5

Romania, din beneficiar in victima a delocalizarii

Daca pana acum Romania a fost un beneficiar al delocalizarilor, in prezent tara noastra s-ar putea transforma intr-o victima a acestor procese pe fondul retragerii productiei locale a unor mari jucatori internationali, in favoarea unor tari precum Bulgaria sau Polonia, crede Viorel Ghete, managing partner BPI Romania, care ofera consultanta companiilor aflate in restructurare.

Daca in tari precum Germania, Spania si Franta, actorii publici inteleg care sunt avantajele directe si indirecte, pe timp mediu si lung, pe care un investitor le poate aduce, pe plan local, aspecte precum rolul comunitatii locale sau regionale in a atrage si mentine un investitor important sau implicarea autoritatilor in redinamizarea unui teritoriu afectat de o delocalizare nu sunt teme foarte des abordate, in opinia lui Viorel Ghete (foto).

“Suntem din pacate intr-o zona de democratie originala. In momentul in care se anunta o anumita investitie intr-o zona apar interesele imobiliare care fac ca terenul respectiv sa devina aproape inabordabil pentru un teren care nu are utilitati sau drumuri de acces, iar lucrurile acestea sunt premise, in opinia mea, de catre actorii publici, care inca nu au inteles care le este menirea, nu au inteles cum si in ce fel ar trebui sa slujeasca teritoriul si cetatenii sai. Prin urmare, cred ca este nevoie de un efort public si privat in a schimba mentalitatea, in a populariza si povestile de succes care exista in Romania”, crede Viorel Ghete.

In opinia acestuia, motivele cel mai des invocate de companiile care trec printr-un process de delocalizare a activitatii sunt cele legate de costurile de productie, costurile cu forta de munca, costurile de logistica, calitatea si productivitatea muncii.

“Teoretic, costurile cu forta de munca erau la originea decizie, fiind si cel mai vizibile. Dar se vede ca nu doar acest aspect este cel care ghideaza companiile in a decide delocalizarea activitatii. In aceasta situatie se afla si Colgate-Palmolive, care delocalizeaza activitatea in Polonia, unde au o fabrica care va prelua surplusul de productie care era acoperit de fabrica de la Brasov”, spune Ghete.

Acestor factori li se adauga si aspecte de natura imobiliara, intrucat actualele locatii nu le ofera producatorilor posibilitatea de a-si extinde capacitatea de productie. In plus, infrastructura locala improprie poate genera costuri mult mai mari de stocare si transport.

“Pentru a transporta ceea ce se produce in Romania catre alte tari din Europa este evident nevoie de un timp mult mai indelungat, ceea ce inseamna costuri mult mai mari de stocare si transport si o nevoie de a avea tot timpul stocuri-tampon pentru a putea onora comenzile in avans. Sunt zone care pot sa le consume companiilor foarta multa energie si bani, si daca in alte tari aceste lucruri se aranjeaza mai usor si mai benefic pentru ele, nu vor ezita sa ia decizia de delocalizare”, declara Viorel Ghete.

Wall-Street lanseaza astazi Harta Crizei Economice, o unealta utila pentru vizualizarea efectelor crizei economice - judet cu judet.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri