RTC ar putea trece pe pierdere in 2009

RTC ar putea trece pe pierdere in 20092009 ar putea reprezenta un an dificil pentru RTC, in contextul in care inceputul de an s-a caracterizat printr-o scadere a vanzarilor pe segmentul papetarie si in reteaua magazinelor Diverta. In schimb, Rafar, divizia de retail si distributie fashion a grupului RTC a inregistrat un ritm de crestere constant, sustinut si de perioada reducerilor de pret.

“Cine vorbeste de crestere, cu exceptia producatorilor de ciocolata, spre exemplu, ori minte ori este inconstient. La papetarie vanzarile au scazut cu 40%, iar la Diverta cu 20% in cea mai proasta saptamana din anul acesta. Daca inainte ma uitam peste cifrele inregistrate o data la sase luni, acum ma uit saptamanal, nu din panica, ci ca sa inteleg situatia si sa iau niste decizii. Deocamdata pentru perioada august-decembrie am vazut o cadere continua, din decembrie am vazut o fluctuatie a vanzarilor. Lucru care se aplica pentru toate business-urile”, a declarat Octavian Radu (foto).

Acesta a precizat ca nu intentioneaza sa deschida noi magazine, in situatia in care momentan nu exista cerere.

“Nu exista nicio investitie pe care sa mi-o doresc si pe care banca sa mi-o refuze, numai ca nu mai sunt investitii pe care sa mi le doresc asa cum se intampla anul trecut. In momentul in care am cateva magazine care imi produc pierderi majore si nu stiu cum sa le inchid, nu ar avea sens in contextul pietei sa deschid inca un magazine”, spune Radu, subliniind totodata importanta investitiilor in cresterea eficientei, mai ales pe timp de criza.

Pe de alta parte, RTC a avut in luna decembrie o fluctuatie de personal de 1% (aproximativ 50 de persoane), iar in luna ianuarie au fost concediati intre 100 si 200 de angajati. Totodata, grupul va sista momentan dezvoltarea proiectelor care nu genereaza venituri in viitorul apropiat.

“Din pacate cad si capete si proiecte frumoase care nu mai aduc bani, de exemplu Diverta Magazin, oferita gratis in 10.000 de exemplare. Nu poti sa mai faci lucruri de placere, daca nu ti le mai poti permite. Sunt proiecte pe care nu le mai fierbem in clocot, le tinem la foc mic”, a adaugat seful RTC.

Acesta precizeaza ca, in momentul de fata, este imposibil de estimat modul in care vor evolua afacerile RTC, grupul avand pregatite cateva scenarii adaptate contextului economic, “de la Armaghedon, la back in business”.

“Problema sta in felul urmator: va rezista sau nu un brand? Nu stiu prin ce transformari o sa trecem anul acesta. Ceea ce e cu adevarat important este sa facem lucrurile cu un milimetru sau cu o secunda mai bine decat concurenta. Nu stiu daca la sfarsitul anului o sa fiu patronul de la Diverta, sau directorul de la societate de stat Diverta SA”, explica Octavian Radu.

Proiectele imobiliare din Bucuresti raman in stand-by

Proiectele imobiliare din Bucuresti raman in stand-by“In imobiliare oferta se adapteaza foarte greu cererii. Dar si cand piata o va lua in sens invers o sa avem un an sau doi in care nu o sa avem suficiente proiecte sa facem fata. La Bucuresti pot sa dau drumul si maine insa nu e momentul. Intr-un timp mai lent sau rapid, nu depinde de mine, va sta un bloc pe locatia din Bucuresti”, a declarat Octavian Radu.

In schimb ansamblul rezidential Theresianum, din Sibiu, care cuprinde120 de apartamente, va fi finalizat in toamna acestui an, conform planului initial. Apartamentele urmeaza sa fie livrate in octombrie 2009, proiectul necesitand investitii de sapte milioane de euro.

Pe de alta parte, proiectul din strada Fizicenilor va avea 135 de apartamente va fi dezvoltat pe 15 etaje supraterane, dintre care unul va deservi spatiul tehnic si 3 niveluri subterane, investitia fiind estimata la 16 milioane de euro.

Al treilea proiect, amanat pentru moment, va fi o cladire de birouri de tip P+12, in zona Bucurestii Noi, care ar urma sa atraga o investitie de 15-17 milioane de euro.

Grupul RTC ia in calcul si o relocare a depozitelor din Giulesti, unde zona permite dezvoltari de tip rezidential, insa in ceea ce priveste al patrulea proiect, acesta va fi tot in Sibiu, unde, pe o perioada de trei ani, urmeaza extinderea ansamblului Theresianum si relocarea activitatii producatorului Flaro, a declarat, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street, Mariana Radu, CEO al Rimobi, divizia de Real Estate a grupului RTC.

Rimobi administreaza peste 11.000 mp birouri, 45.000 mp spatii de depozitare, 1.500 mp spatii comerciale si 570.000 mp teren. Principalele companii ale diviziei imobiliare si constructii sunt: Euros Trading, Forum Center, Viva Center, MTT Training Services si OTEPAA.

Investitii de aproximativ 10 mil. euro in noi proiecte

Investitii de aproximativ 10 mil. euro in noi proiectePotrivit lui Octavian Radu, RTC urmeaza sa investeasca pana la 10 milioane de euro in trei noi proiecte, dintre care doua sunt pe nise noi, detalii privind aceste planuri urmand sa fie facute publice in urmatoarele saptamani.

De asemenea, grupul va continua investitiile in depozite, doar pentru noua locatie din Chitila fiind alocati peste 3 milioane de euro. Aproximativ 500.000 de euro au fost investiti in software-ul depozitului Be Proffice.

Proiectul a fost dezvoltat in perioada iulie-decembrie 2008, avand o suprafata de 10.000 metri patrati si 120 de angajati.

Noul depozit permite reducerea cu 60% a timpului de procesare pentru orice comanda de produse office (birotica si papetarie), respectiv reducerea cu 30% a suprafetei ocupate de marfa.

Grupul RTC numara in prezent aproximativ 5.000 de angajati. Infiintat in anul 1990, de catre Octavian Radu, grupul RTC cuprinde companii cu activitati grupate in opt divizii-Diverta (retail de carte, muzica/film, IT si papetarie), Proffice (distributie de produse pentru birou si IT), Rafar (retail haine, incaltaminte si cosmetice in franciza), Rimobi (dezvoltari si proprietati imobiliare), Flaro (productie subansamble de plastic, mobilier si produse de birou), TCE (cargo, curierat si logistica), Sistec (dezvoltare software) si Sebra (divizia de francize in domeniul ospitalitatii).