Un tablou diferit in M&A-ul romanesc

Un tablou diferit in M&A-ul romanescIn urma cu patru luni, cand Philippe Lajat se alatura ca partener de M&A al firmei Ernst & Young Romania, piata de fuziuni si achizitii era la finalul unui ciclu de evolutie in care dominanti erau vanzatorii. In prezent piata a intrat intr-o stare de “repaus", din cauza crizei financiare, care a inclinat raportul de forta in favoarea cumparatorilor.

“In prezent vedem un tablou diferit al pietei de fuziuni si achizitii din Romania. Avem o piata locala in schimbare si ma astept sa fie alimentata de o diversitate factori, tranzactiile fortate si reorganizarile/restructurarile spre exemplu reprezentand doar o mica parte a fuziunilor si achizitiilor ce vor fi incheiate in urmatoarele luni”, declara, intr-un interviu acordat Wall-Street, Philippe Lajat.

Tranzactiile clasice strategice reprezinta un alt element de sustinere a pietei de fuziuni si achizitii, ca parte a consolidarii asteptate pe mai multe segmente cheie ale pietei romanesti. “Piata de tranzactii intre companii private nu s-a blocat complet, iar noi, consultantii de M&A, reactionam prompt la noile conditii si chiar avem mai mult de lucru in aceasta perioada” spune partenerul Ernst & Young.

Potrivit unor estimari recente ale bancilor de investitii prezente in Romania, piata locala de fuziuni si achizitii va scadea in 2009 cu 50% comparativ cu anul trecut, cand in Romania s-au semnat tranzactii in valoare totala de peste 5 miliarde euro.

“In prezent, Ernst & Young Romania are in pipeline aproximativ 15 tranzactii, de la cele de cateva milioane de euro la mandate de peste 100 milioane de euro. Cautam foarte atent, alaturi de clientii nostri, cea mai potrivita abordare, mizand pe faza de pregatire (esentiala pentru convingerea partenerilor) si adaptand tranzactia in functie de obiectivele actionarilor, situatia companiei, dar si in functie de conditiile economice actuale”, explica Lajat.

[Prin intermediul acestui articol, Wall-Street ii invita pe bancherii si consultantii romani de M&A sa devina membri ai grupului profesional de M&A existent pe LinkedIn.com, urmand acest link.]

Un an cu deal-uri de top pentru Ernst & Young

Un an cu deal-uri de top pentru Ernst & YoungErnst & Young Romania a fost in 2008 unul dintre cei mai dinamici jucatori de pe piata autohtona de M&A, avand peste 50 de clienti pe parcursul anului trecut.




Top 10 tranzactii in Romania in anul 2008, in functie de valoare (mil. EUR)
Loc
Companie achizitionata Cumparator
Sector de activitate Valoarea tranzactiei Ernst&Young
1.
Asiban Groupama Asigurari 350 Da
2. Unita VIG Asigurari 230 Nu
3. Bere Mures Heineken FMCG 150 Da
4. LaborMed Advent International Farma 123 Da
5. LaDorna Lactalis Lactate 100 Da
6. Ardaf/RAI Generali PFP Holding Asigurari 80 Nu
7. Cargus DHL Transport 50 Nu
8. Grupul controlat de Avrig 35 New Europe Property Investments Imobiliare 44 Da
9. Capital Partners* *Piraeus Bank Managementul activelor 32 Da
10. Simcor Oradea Macon Deva(Enterprise Investors) Materiale de constructie 53 Nu
Sursa: Wall-Street - Topul celor mai mari tranzactii din 2008
* Tranzactie blocata, cf. Money Express;

“In prezent, portofoliul Ernst & Young arata un raport echilibrat intre mandatele de cumparare si cele de vanzare, chiar daca in toamna anului trecut a existat un punct de inflexiune in piata de M&A, in care cumparatorii au trecut in prim-plan.“

Lajat spune ca a avut mai multe discutii cu antreprenori care cauta sa valorifice oportunitatile oferite de conditiile actuale din piata. In opinia sa, pe fondul crizei economice, oportunismul investitorilor se dezvolta in doua directii: in primul rand, antreprenorii se uita dupa solutii de crestere accelerata in contextul in care competitorii intampina dificultati si, in al doilea rand, apar noi investitori financiari. “Suntem in discutii cu o echipa de investitori cu experienta care intentioneaza sa lanseze un fond de investitii axat pe tranzactii cu active neperformate”, precizeaza Philippe Lajat.


Negocieri si mandate in vreme de criza

Negocieri si mandate in vreme de crizaPhilippe mentioneaza ca echipa sa se afla in discutii legate de reevaluarea strategiei cu mai multe grupuri de firme, printre care jucatori din sectorul de health-care (de-a lungul intregului lant de producere a valorii), obiectivul fiind acela de a transforma tatonarile in mandate propriu-zise.

Mai mult, profesionistii de M&A ai Ernst & Young Romania lucreaza in stransa legatura cu cei din reteaua globala a firmei pe mai multe oportunitati de tranzactii cross-border, atat cu investitori corporatisti, cat si cu fonduri de investitii interesati de Europa Centrala si de Est, Ucraina si Turcia. “In orice tranzactie aducem beneficiul capacitatilor noastre de la nivel local si regional. Sunt multi jucatori regionali care cauta sa se extinda si in Romania, dar si altii ce analizeaza extinderea prin achizitii pe piata locala. Suntem intrebati frecvent de clientii nostri despre oportunitatile din Romania”, spune Lajat. “Romania prezinta in continuare interes pentru investitori, insa,exista si companii care se concentreaza asupra pietelor principale, reconsiderandu-si prezenta pe anumite piete emergente, printre acestea aflandu-se si Romania.”

Totusi, Philippe Lajat se asteapta ca in continuare tranzactiile de tip inbound (achizitii straine - n. red.) sa detina suprematia pe piata de M&A, iar cele din plan local si de tip 'outbound' (achizitii romanesti in afara - n. red.) sa ramana in continuare la un nivel mai scazut.

In prezent, companiile din portofoliul de M&A al Ernst & Young activeaza in urmatoarele industrii: productie industriala, alimentara, servicii de IT, imobiliare, energie (inclusiv regenerabila).

Ingredientele deblocarii pietei de M&A

Ingredientele deblocarii pietei de M&APhilippe Lajat este unul dintre consultantii care inca isi pastreaza perspectiva optimista asupra pietei M&A din Romania. El spune ca sunt 3 ingrediente care vor contribui la dezghetarea pietei de M&A in Romania.

In primul rand, spune Lajat, vom vedea mai multe tranzactii fortate intre antreprenorii de mare calibru din Romania care vor opta pentru o cedare partiala sau totala a afacerii pe care o detin.

Al doilea vector de revenire a pietei fuziunilor si achizitiilor va fi reprezentat de tranzactiile generate de nevoia de finantare sau chiar re-finantare. Criza financiara globala a saracit sursele de lichiditate ale companiilor, punand presiune asupra respectarii obligatiilor din contractele de imprumut sau creand nevoi de finantare si mai mari.

“Oricat de ciudat ar parea, inca exista lichiditati insa accesibile intr-un regim mult mai selectiv. Acest fapt este confirmat de unele dintre cele mai mari institutii de creditare de pe piata. In functie de politica lor de risc si de expunerea pe care o prezinta, anumite banci vor reevalua posibilitatea de a debloca creditarea de proiecte. Inca o data, decizia finantatorilor se va baza pe cat de convingatoare sunt planurile de afaceri si analizele financiare prezentate, precum si pe aspecte ce tin de relatia dintre actorii economici. De aceea noi subliniem intotdeauna importanta fazei de pregatire (analiza de strategie si cea de scenarii). O buna pregatire contribuie intr-o egala masura si la evidentierea calitatii managementului”, spune Lajat.

In al treilea rand, vorbim despre incredere si siguranta. Lipsa de incredere a intensificat criza financiara. Increderea dintre partenerii de afaceri este vitala, de aceea trebuie restabilita increderea in sistemul financiar.

“In prezent majoritatea clientilor nostri se concentreaza pe mentinerea nivelului activelor. Acesta este si sfatul nostru in conditiile economice actuale”. Lajat a intalnit antreprenori care au hotarat sa isi gestioneze portofoliul de active cu pragmatism, identificandu-le pe cele esentiale pentru afacere, precum si zonele in care managementul aduce valoare. “Partenerii nostri ne solicita si apreciaza capacitatea noastra de a-i asista in evaluarea situatiei, imbunatatirea eficientei, si mai ales in alocarea inteligenta a resurselor austere pentru dezvoltarea durabila a afacerii”.

Ajustare a multiplilor de evaluare

Ajustare a multiplilor de evaluarePotrivit lui Philippe Lajat, in ultimele luni am asistat la o modificare a asteptarilor vanzatorilor, pe fondul degradarii conditiilor economico-financiare, tendinta ce va continua si in perioada urmatoare. “Multiplii de evaluare variaza de la industrie la industrie, asa ca avem scaderi diferite pentru fiecare segment de piata”, spune Lajat.

El citeaza un raport al Ernst & Young realizat in regiunea EMEIA, conform caruia, companiile din biotehnologie si industria farmaceutica au inregistrat in 2008 o ajustare de 10% a valorii de piata, in timp ce sectorul financiar, cel imobiliar si industria miniera a raportat un declin de 50% al valorii.

Ernst & Young a aprobat anul trecut propunerea de constituire a noii regiuni EMEIA. Aceasta cuprinde 87 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa din cele 140 in care este prezenta compania in intreaga lume.

Potentialii cumparatori nu mai sunt dispusi sa plateasca acelasi pret ca in urma cu un an, iar diferenta dintre asteptarile celor doua parti implicate intr-o tranzactie ramane in continuare considerabila, spune Philippe Lajat, care vede o distanta de 30%-40% intre pretul vanzatorilor si al investitorilor. “Este important insa sa diferentiem impactul din fiecare sector, intrucat exista discrepante uriase dar si capacitatea fiecarei industrii de a raspunde conditiilor economice actuale poate aduce diferente semnificative”, adauga Lajat.

Fondurile private de investitii vor reveni la cumparare

Fondurile private de investitii vor reveni la cumparareO singura tranzactie a fost anuntata in primele doua luni ale anului pe piata locala de catre un fond privat de investitii (private equity fund) – mutarea prin care Daniel Guzu a vandut ultima participatie, de 15%, detinuta in compania Fabryo catre fondul de investitii suedez Oresa Ventures.

Specialistul in fuziuni si achizitii al Ernst & Young considera ca nu toate fondurile de investitii au renuntat la tatonarea pietei romanesti, chiar daca in prezent este mult mai greu pentru investitorii financiari sa ia decizii pe termen mediu, in conditiile unui mediu economic dificil si volatil.

Din discutiile pe care le poarta cu managerii fondurilor de investitii, Philippe Lajat trage concluzia ca spectrul strategiilor investitorilor financiari este foarte larg: fondurile de investitii se concentreaza atat pe administrarea eficienta a companiilor din portofoliu – ceea ce nu ii opreste pe manageri sa ia in considerare achizitii strategice – cat si pe scanarea unor posibile tranzactii in Romania.

“Nici un fond de investitii pe care il stim nu a renuntat la oportunitatile din Romania, mai ales daca sunt indeplinite criteriile planului de investitii, care de altfel au fost inasprite: o cunoastere clara a strategiei si totodata asigurarea cu privire la robustetea clientului final, care bineinteles cere preturi atractive”, explica Philippe Lajat.

In opinia sa, apetitul fondurilor de investitii pe piata romanesca va depinde printre altele de marimea capitalului disponibil pentru investitii (atat din fondurile deja ridicate, cat si din alte vehicule de investitie nou-create), de atentia alocata portofoliului actual, de concentrarea pe anumite industrii, de profilul tarii, dar si de pret.

“Fondurile de investitii vor reveni la cumparare, intrucat fundamentele pietei pe termen lung sunt pozitive, in opinia mea. Avem cateva mandate solide din partea fondurilor de investitii care vor sa investeasca in pietele emergente, insa avem si solicitari pentru tranzactii cu active neperfomate (distressed assets)”, spune Lajat.

Finantarea de tip mezanin, o oportunitate in vreme de criza

Finantarea de tip mezanin, o oportunitate in vreme de crizaPotrivit partenerului de la Ernst & Young, metoda de leveraged buy-out (LBO - n. red., tranzactie finantata partiala cu bani imprumutati) nu este folosita in Romania la acelasi nivel ca in pietele mature. “Pana acum, am vazut doar cateva tranzactii de tip LBO pe piata locala, iar acum este si mai dificil sa avem asa ceva, date fiind conditiile de finantare actuale. Consider un lucru pozitiv faptul ca Romania nu a fost expusa unui numar mare de tranzactii de acest tip, finantate cu credite mari”, spune Lajat.

El estimeaza ca vom vedea si in urmatoarele luni cateva LBO-uri, insa nu unele clasice, ci restructurari financiare. “Si in Romania a sosit vremea pentru fondurile de tip ‘mezanin’ care au un real succes pe pietele mature”, spune Lajat, care a remarcat prezenta a doua companii ce acorda finantare de tip mezanin, el estimand intrarea si altor jucatori de profil pe piata romaneasca.

Finantarea de tip mezanin, relativ necunoscuta pe piata din Romania, descrie un credit acordat de un fond de investitii unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni (conform unei structuri prestabilite), in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta.

Finantarile de tip mezanin reprezinta imprumuturi subordonate pe termen lung, de cinci-opt ani, rambursabile in totalitate la scadenta, finantatorul avand optiunea de a deveni actionar al companiei imprumutate, la un moment dat, cand se schimba actionarul majoritar al firmei sau cand aceasta este listata la bursa.

Costurile asociate acestui tip de finantare constau in dobanda fixa perceputa si veniturile obtinute in urma vanzarii actiunilor detinute la compania respectiva.

Finantarea mezanin este utilizata pentru LBO-uri, achizitiile de companii, dezvoltarea firmei, finantari de tip "punte", recapitalizari si restructurari precum si pentru achizitionarea pachetelor minoritare de actiuni ale firmei.

Randamentul investitiilor mezanin se ridica la 12-17% pe toata perioada investitiei, nivel situat peste cel al bancilor (7-8%), obtinut pentru credite, dar sub randamentul obtinut de fondurile de private equity (cel putin 25%).

Profil de consultant: Philippe Lajat

Profil de consultant: Philippe LajatPhilippe Lajat s-a alaturat in noiembrie 2008 firmei Ernst & Young Romania, unul dintre cei mai activi jucatori in consultanta pe M&A, compania fiind implicata in sase tranzactii dintre cele mai mari zece incheiate anul trecut pe piata locala. Anterior, Lajat a activat incepand cu anul 2000 in cadrul departamentului de asistenta in afaceri (transaction advisory) al Ernst & Young Franta.

Inainte de a se alatura firmei Ernst & Young, Philippe Lajat a lucrat vreme de opt ani in cadrul grupului financiar Societe Generale, atat la Paris, cat si in cadrul biroului din New York, unde ariile sale de interes au fost fuziunile si achizitiile, finantarile structurate (leveraged buy-out) si operatiunile pe piata de capital (oferte publice initiale, achizitii si majorari de capital).