Pana la 25% dintre IMM-uri ar putea fi inchise

Pana la 25% dintre IMM-uri ar putea fi inchiseIn cazul in care se mentin actualele conditii economice, 25% dintre intreprinderile mici si mijlocii risca sa se inchida anul acesta, crede presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Petre Milut.

Pentru evitarea colapsului in sectorul IMM-urilor, Guvernul ar trebui sa ia niste masuri, precum deblocarea creditarii, potrivit reprezentantului UNPR, De asemenea, presedintele organizatiei patronale a subliniat ca este necesar ca plata TVA a societatilor sa se produca la incasare.

O alta masura invocata de Milut ar fi scaderea accizelor la gaze, energie si combustibili. "In ultimile luni, calitatea gazelor a fost foarte slaba. De asemenea, avem cea mai scumpa benzina si motorina din Europa", a mentionat presedintele UNPR.

El a adaugat ca, pentru stabilizarea situatiei in randul intreprinderilor mici si mijlocii, este nevoie de facilitarea obtinerii de credite garantate de stat.

O ultima masura indicata de reprezentantul UNPR consta in reglementarea de catre de stat, prin Consiliul Concurentei, a pretului materiei prime. "Nici cu materia prima nu stam mai bine. De pilda, intreprinzatorii din industria constructiilor au ajuns sa achizitioneze ciment din tari precum Bulgaria sau Turcia."

Milut a precizat ca, in Bulgaria, conditiile economice sunt mult mai bune, ceea ce l-a determinat sa-si deschida o societate in aceasta tara.

Omul de afaceri a preluat in 1998 Prefab Bucuresti prin intermediul firmei Romerica International.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman a organizat, ieri, o conferinta de presa cu tema "Evolutia economica a IMM-urilor in perioada iulie 2008 - martie 2009".

Concedieri, concedieri, concedieri

Concedieri, concedieri, concedieriCirca 90% dintre managerii de IMM-uri au in plan concedierea in acest an a aproximativ 10% din personal, a declarat Petre Milut, citand un studiu realizat in randul membrilor uniunii.

Potrivit acestuia, membrii uniunii au spus ca, pentru 2009, vor ingheta salariile angajatiilor "chiar daca in contractul colectiv de munca sunt stipulate cresteri de salarii".

Milut a adaugat ca una dintre masurile care ar putea fi luate pentru evitarea concedierilor in randul IMM-urilor ar putea fi scaderea contributiilor sociale, potrivit NewsIn.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Marian Sarbu, a anuntat, luni (n.r. 23 martie), ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200-300.000 de persoane.

Numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta la un milion, numai din constructii, transporturi, textile, agricultura si industria alimentara provenind peste 400.000 de persoane, potrivit organizatiilor patronale autohtone.

Reorientarea afacerii, o oportunitate in perioada crizei

Reorientarea afacerii, o oportunitate in perioada crizeiPotrivit unei unui alt studiu realizat insa de compania internationala de cercetari de piata MEMRB, printre cele mai importante oportunitati pe perioada de criza economica se afla, in opinia a jumatate dintre IMM-urile participante la un studiu, reorientarea afacerii spre zone de activitate mai profitabile.

Sondajul a fost realizat, in perioada 16 februarie -13 martie 2009, pe un esantion de 431 de intreprinderi mici si mijlocii din Romania, care activeaza in diverse domenii.

Astfel, potrivit studiului, 45% dintre IMM-uri considera ca alte oportunitati, in aceasta perioada, ar fi concurenta mai slaba si preturile mai mici la echipamente sau materii prime. Doar 15% dintre firme vad oportunitati ca urmare a unor investitii in piata imobiliara.

In ceea ce priveste strategia pentru acest an, companiile romanesti vor incerca sa atinga, in principal, obiective legate de consolidarea portofoliului actual de clienti.

Mai mult de 80% dintre firmele participante la studiu nu si-au stabilit obiective legate de posibile achizitii sau fuziuni, in timp ce 17% dintre acestea vor renunta la cresterea cifrei de afaceri.

Analiza MEMRB arata, de asemenea, ca aproape 80% dintre companiile romanesti au luat masuri speciale pentru a trece cu bine prin criza economico-financiara. Astfel, cei mai multi intreprinzatori au recurs la reducerea costurilor cu servicii furnizate de terti si reducerea costurilor cu utilitatile. Pe de alta parte, cea mai rara initiativa in randul IMM-urilor a fost lansarea de produse sau servicii noi.

In ceea ce priveste durata crizei, aproape jumatate dintre companii se asteapta ca perioada dificila sa ia sfarsit spre finele anului viitor, in timp ce cealalta jumatate nu a putut anticipa o perioada, insa pentru aproape 60% criza economico-financiara si-a aratat primele semne incepand cu noiembrie 2008. Ca perceptie, pentru trei din patru companii din Romania, criza economica este echivalenta cu scaderea cererii pentru produsele sau serviciile oferite.


Estimari sumbre privind profitul pentru 2009

Estimari sumbre privind profitul pentru 2009Majoritatea patronilor de IMM-uri, respectiv 83%, au estimari negative privind profitul care il vor obtine in acest an.

Potrivit studiului UNPR, 76% dintre IMM-urile intervievate intentioneaza sa se adapteze la conditiile economice actuale prin restrangerea activitatii, in timp ce 16% dintre ei cauta investitori pentru recapitalizarea afacerii.

Conform sondajului citat, 74% dintre antreprenorii mici si mijlocii sustin ca actuala criza este generata de conditiile externe, in timp ce 26% dintre respondenti invinovatesc Guvernul pentru lipsa unei coerente in aplicarea masurilor de salvare a economiei.

Peste 60% dintre IMM-uri sustin ca relaxarea creditarii, corelata cu alte masuri economice, ar putea duce la o mai buna functionare a afacerii, iar 34% dintre acestia spun ca masurile trebuie sa fie de natura relaxarii fiscale.

De asemenea, 55% dintre firmele mici si mijlocii cred ca acordul cu FMI este o solutie, in timp ce 34% sustin contrariul.

Presedintele UNPR, Petre Milut, a subliniat ca, in opinia lui, actuala criza financiara va reprezenta un boom "de minimum cinci ani".





Bancile iau finantari pentru IMM-uri

Bancile iau finantari pentru IMM-uriBCR a luat o linie de finantare de 100 de milioane de euro de la BERD pentru credite destinate IMM-urilor cu cifra de afacere mai mica de 50 milioane euro si continua discutiile cu alte institutii financiare internationale pentru obtinerea de finantari.

De asemenea, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) este in discutii cu opt-noua banci din Romania pentru a le acorda finantare destinata firmelor mici si mijlocii (IMM) si ar putea semna pana in mai contracte cu sase dintre acestea, a declarat vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen (foto).

"Pentru finantarea firmelor mici si mijlocii din Romania prin intermediul bancilor de pe piata locala, exista deja o linie de finantare de la BEI de 500 milioane euro, pe care vrem sa o majoram anul acesta", a spus Kollatz-Ahnen.

Linia de finantare este indreptata catre finantarea companiilor cu cel mult 249 de angajati, cifra de afaceri de pana la 50 de milioane euro si active de cel mult 43 de milioane euro. Sub-imprumuturile acordate companiilor in cadrul acestei linii de credit nu pot fi mai mari de 1,5 milioane euro.

"Scopul nostru este sa ajutam IMM-urile cu credite, iar BCR finanteaza toate afacerile viabile pe termen mai lung. Tranzactia ne va consolida si diversifica baza de resurse atrase. BCR este un partener important pe termen lung al BERD in Romania", a spus directorul general al BCR, Dominic Bruynseels.

Linia de finantare acordata Bancii Comerciale Romane (BCR) o urmeaza pe cea acordata de BERD Bancii Transilvania, in luna decembrie 2008, de 100 milioane euro, destinata, de asemenea, creditarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

"Imprumutul reprezinta un pas important in continuarea finantarii sectorului privat al intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. De asemenea, linia de finantare acordata BCR face parte din reactia noastra fata de situatia de criza si se inscrie in eforturile coordonate cu celelalte institutii financiare internationale in vederea stimularii economiei romanesti, in contextul acestor circumstante globale exceptionale", a spus prim-vicepresedintele BERD, Varel Freeman.

De asemenea, BERD ar putea subscrie 50 milioane euro pentru majorarea capitalului Bancii Transilvania, dupa ce i-a acordat un nou imprumut, de 100 milioane euro, destinat creditarii IMM-urilor, declarat recent directorul general al BT, Robert Rekkers.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat o crestere semnificativa, de pana la 7 miliarde euro, a investitiilor sale totale in 2009. Tranzactia cu BCR face parte din Planul Comun de Actiune al Institutiilor Financiare Internationale, in cadrul caruia, in urmatorii doi ani, BERD, Banca Mondiala si BEI vor investi 24,5 miliarde euro in IMM-uri prin intermediul sectoarelor bancare din Europa de Est.

BERD isi va majora investitiile in Romania cu inca 500 milioane euro, pana la 1 miliard euro in urmatorii doi ani, in cadrul pachetului financiar international de 20 miliarde euro. Aproximativ jumatate din aceasta suma va fi destinata sectorului financiar, iar restul va fi investit in economie, inclusiv in sectoarele corporatist, energetic si eficienta energetica, precum si in infrastructura nationala si municipala.

Totodata, BCR discuta si cu alte institutii financiare internationale cu privire la posibilitati suplimentare de sustinere a finantarii economiei reale si, in special, a sectorului IMM-urilor.


Acces imediat la fondurile Eximbank si CEC

Acces imediat la fondurile Eximbank si CECFirmele mici si mijlocii din Romania au nevoie imediata de accesarea fondurilor CEC Bank si Eximbank, dar si de relaxarea normelor celor doua banci de stat, care in momentul de fata sunt cele mai exigente dintre institutiile financiare, a declarat vicepresedintele CNIPMMR, Florea Parvu.

"Capitalizarea celor doua banci a avut deja loc, de aceea dorim ca intr-o saptamana firmele sa aiba acces la forndurile CEC Bank si Eximbank. De asemenea, doresc sa subliniez ca la ora actuala, normele de finantare ale celor doua banci sunt mai exigente decat orice alta banca din tara", a precizat reprezentantul Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

De asemenea, membrii organizatiei patronale solicita autoritatilor sa fie consultati in vederea unor discutii referitoare la obiectivele imprumutului de la Fondul Monetar International.

"Dat fiind ca se stie ca statul este cel mai prost administrator, dorim sa fim consultati si sa se tina cont de sugestiile noastre in ce priveste tinta banilor de la FMI. De asemenea, vrem sa stim care sunt institutiile bancare la care se vor tine banii si sa se faca o monitorizare transparenta a acestora", a spus, la randul sau, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu (foto).

Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro, a anuntat miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.


Preluare de catre investitori

Preluare de catre investitoriO solutie concreta pentru salvarea IMM-urilor ar fi preluarea de catre fonduri de investitii ori de investitori strategici.

Valoarea tranzactiilor pe piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania in care au fost implicate IMM-urile s-a ridicat in 2008 la o valoare de aproximativ un miliard de euro, microintreprinderile atragand aproximativ 25% din investitii, intreprinderile mici - 40%, iar intreprinderile mari -35%, potrivit companiei de consultanta Sequoia.

Sectorul IMM-urilor nu este monitorizat foarte atent in piata de fuziuni si achizitii, iar multe tranzactii nu sunt cuantificate. Investitorii directi vor astepta pana in vara sa incheie tranzactiile in cazul in care nu vor intalni o oportunitate foarte mare, iar valoarea deal-urilor pe segmentul IMM-urilor va fi cel putin la nivelul din 2008, existand reale posibilitati de crestere cu 25% fata de anul trecut, conform reprezentantilor Sequoia.

Astfel, IMM-urile au contribuit in 2009 cu aproximativ 16% in totalul pietei romanesti de M&A (fuziuni si achizitii), estimata la 6 miliarde de euro, potrivit companiei de consultanta Riff Holding International.

Solutii anti-criza pentru IMM-uri

Potrivit Sequoia, mai mult de jumatate din tranzactiile incepute anul trecut au fost amanate pentru anul in curs, cea mai mare parte dintre acestea urmand a fi renegociate, reevaluate si o parte anulate.

“IMM-urile sufera de lipsa de transparenta, exista putine elemente comparabile, iar factorul emotional si cel uman au un impact foarte mare asupra incheierii unei tranzactii. De multe ori evaluarea firmei are mai mult legatura cu valoarea contabila sau imobiliara decat cu potentialul companiei”, a declarat recent, pentru Wall-Street, Igor Jitta, fondatorul si directorul executiv al companiei de consultanta Sequoia, afiliata Sequoia Amsterdam si Sequoia Londra.

Valoarea medie a unei tranzactii in care sunt implicate microintreprinderile este de 100-200 000 de euro, pentru intreprinderile mici de 400-500.000 euro, iar pentru intreprinderile mijlocii de 1,5-3 milioane de euro.

Evaluarile IMM-urilor s-au ajustat in medie cu 30-50% in ultimele trei luni, iar firmele ce administreaza active neperformate au suferit deprecieri si mai mari, de 60-70%, considera Jitta.

10 solutii de salvare pentru IMM-uri

10 solutii de salvare pentru IMM-uri
  • deblocarea creditarii
  • plata TVA a societatilor sa se produca la incasare
  • scaderea accizelor la gaze, energie si combustibili
  • facilitarea obtinerii de credite garantate de stat
  • reglementarea de catre de stat, prin Consiliul Concurentei, a pretului materiei prime
  • reorientarea afacerii spre zone de activitate mai profitabile.
  • scaderea contributiilor sociale;
  • finantari de la banci (BCR si Banca Transilvania tocmai au primit bani de la BERD, pentru a finanta IMM-urile;
  • accesarea fondurilor CEC Bank si Eximbank
  • preluarea de catre un investitor strategic sau financiar;