1 / 8

Activitatea de M&A, influentata de criza financiara

Astfel, piata de M&A din Romania a inregistrat 46 de tranzactii in primele trei luni din acest an, totalizand 631,55 milioane de euro, in declin cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit DealWatch.

Numarul fuziunilor si achizitiilor a scazut pe piata romaneasca cu 22%, comparativ cu primele trei luni din 2008, releva DealWatch.

“La numaratoarea noastra ies mai putine tranzactii. Credem ca, pe de o parte, au fost contabilizate si anumite tranzactii din 2008 care au fost anuntate la inceputul anului 2009,” iar pe de alta parte este posibil sa fi fost contabilizate asa numitele "rumoured transactions". Oricum nu numarul acestora este diferenta esentiala fata de analiza noastra, ci mult mai important valoarea acestora”, a declarat, pentru Wall-Street, Ioana Filipescu (foto), managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania.

Ea nu crede ca avem momentan tranzactii cu distressed assets (active neperferomate) pe piata, in general fiind nevoie de un timp de ajustare "psihologica" a vanzatorilor. “Oricum cvasi-totalitatea tranzactiilor raportate in primul trimestru din 2009 au fost incepute in cursul anului 2008, cel mai probabil inainte de 15 septembrie, momentul caderii Lehman Brothers”, spune Filipescu.

Din analizele Raiffeisen Investment primul trimestru al anului 2009 a marcat o scadere de peste 90% a valorii pietei, corespunzand unei scaderi de 20% a volumului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent. “Activitatea de M&A va continua sa fie influentata de criza financiar-economica si in perioada urmatoare. In afara catorva, foarte putine de altfel, sectoare care au potential de crestere in continuare si pot face obiectul interesului si chiar al competitiei cumparatorilor”, adauga Ioana Filipescu.

Ea se refera in special la serviciile medicale, tehnologie, industrie alimentara, si a altora cateva care au potential de a fi stabile – cum ar fi telecomunicatiile, sectorul farmaceutic si anumite sub-domenii din energie – majoritatea tranzactiilor vor fi de talie relativ mica, implicand companii aflate in dificultate, cu importante componente de restructurare.

“Rezonabile sau nu, tranzactiile anilor trecuti s-au incheiat la valori semnificativ mai mari, exprimate de pilda in multipli de EBITDA, decat cele pe care le vom vedea de acum inainte. In prezent, in perceptia cumparatorilor, ajustarile au depasit -50% fata de maximumul istoric al evaluarilor”, declara Ioana Filipescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri