1 / 4

Nu dezvolt in special feminismul, ci profesionalismul

Din 2006 ocupa pozitia de director general executiv al Petrom, cea mai mare companie din Romania. Pentru Mariana Gheorghe (foto) cea mai dificila decizie din aceasta functie de conducere este legata de restructurare.

“Situatia cea mai grea pentru mine ramane restructurarea. Din pacate este o situatie pe care trebuie sa o gestionam de cativa ani si probabil va mai continua avand in vedere procesul de transformare si modernizare al companiei. Este cu adevarat dificil cand te gandesti la miile de oameni de care trebuie sa te desparti si care trebuie sa faca fata unor provocari si mai mari fiind pe piata muncii in aceste perioade. E o durere pe care din pacate nu ai decat sa o reduci, sa o atenuezi prin masurile pe care le ai de ajutor financiar, de orientare si pozitionare pe piata muncii, lucru pe care un CEO responsabil trebuie sa-l faca”, a declarat, pentru Wall-Street, Mariana Gheorghe.

Prezenta in cadrul celei de-a patra editii a evenimentului LeaderShe, organizat de catre Forum Invest, CEO-ul Petrom afirma ca acest proces de disponibilizare reprezinta o parte a programului de restructurare si modernizare inceput de companie in anul 2005.

“Nu avem obiective numerice in ceea ce priveste disponibilizarile. Este vorba de continuarea unui proces de transformare. Facem investitii, automatizam, imbunatatim conditiile de munca si echipamentele si atunci ai nevoie de mai putini oameni. E un raport foarte delicat intre investitii si resurse umane. Pe de alta parte, se poate sa avem nevoie sa angajam, si facem acest lucru acolo unde este nevoie de o anumita specializare sau in functie de nevoia nou creata de programul de investitii”, spune Mariana Gheorghe.

“Trebuie sa aflam acel raport optim intre compasiune si nevoile business-ului, de care esti la fel de responsabil ca si pentru soarta celor cu care lucrezi. Lucrurile dure trebuiesc facute, insa daca le faci cu mai multa compasiune si grija atenueaza putin din durerea deciziilor”, adauga Gheorghe.

Vom continua sa facem disponibilizari si in 2010

In opinia acesteia, criza financiara reprezinta o oportunitate, in sensul revizuirii standardelor de performanta si a politicii de costuri.

“Cred foarte mult in aportul personal al unui manager, fie el barbat sau femeie. Nu dezvolt neaparat feminismul, ci mai ales profesionalismul. Criza reprezinta o oportunitate depotriva pentru managerii femei si barbati, de a-si revizui standardele de performanta si politica de costuri. Desi resimtim din plin contextul economic dificil, este o criza, deci este temporara. Important este sa nu pierdem din vedere interesele pe termen mediu si lung. Noi ne-am redus bugetul de investitii de la 1,7 mld. euro in 2008 la 1 mld. euro in 2009. Insa continuam sa investim. De multe ori uitam sa ne uitam la cifra absoluta pentru ca ne uitam la trend. Si trendul este important, pentru ca este in scadere, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca investim in continuare”, declara Mariana Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri