1 / 5

Semnele declinului

Ultimele luni ale lui 2008 au adus si primele semne ca piata de training a intrat in stand-by. Marii furnizori de training au inceput sa reclame intarzieri de plati din partea clientilor, iar implementarea multor contracte deja semnate a fost amanata. Primul trimestru continua seria amanarilor.

"Multe din contractele mari pentru 2009 care erau preconizate a se semna in primul trimestru s-au amanat si cred ca se vor semna in al doilea trimestru sau deloc", spune Viorel Panaite, partener al companiei de training Human Invest, cu afaceri de 1,4 milioane de euro in 2008. Human Invest a inregistrat o scadere a numarului de zilelor de training livrate in primul trimestru al lui 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Amanarea implementarii proiectelor mari de training de catre angajatorii importanti de pe piata locala a afectat si businessul Corporate Dynamics International, firma de training si consultanta organizationala, cu afaceri de 0,7 milioane de euro in 2008. “ Contractele semnate in aceasta prima perioada sunt semnificativ mai mici din cauza amanarii implementarii proiectelor mari de catre clientii traditionali”, spune Decebal Leonard Marin, managing partner la Corporate Dynamics International.

Cat de mici sunt insa, atat ca valoare, cat si ca volum contractele semnate in primele trei luni ale lui 2009, fata de T1 2008? Andrei Gosu, director general al Ascendis, una dintre cele mai cunoscute firme de pe piata de training, spune ca cifra de afaceri a scazut cu 18% in primul trimestru al lui 2009, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.

Pe de alta parte, TMI, o alta firma importanta de training, a inregistrat o scadere cu o treime a businessului. “Daca trimestrul intai al lui 2008 a fost unul atipic in sensul bun al cuvantului, fiind dublu fata de cel din 2007, T1 din 2009 este cu aproximativ o cincime mai bun decat in 2007 si cu aproximativ o treime mai slab decat in 2008”, subliniaza Octavian Pantis, managing director la TMI Training and Consulting. Si United Business Development (UBD) a inregistrat o scadere semnificativa a valorii contractelor semnate in primele trei luni ale acestui an.

Daca in T1 2008, compania reusea sa incheie contracte de 1 million de euro, in primul trimestru din 2009, valoarea contractelor semnate a fost de doar 0,6 milioane de euro. Circa 0,6 milioane de euro a fost si valoarea contractelor semnate de firma Codecs, potrivit lui Eugen Dragomir, directorul diviziei de training, consultanta si coaching a companiei. Codecs reusea in primul trimestru al lui 2008 sa semneze contracte cu o valoare totala cu 22% mai mare.

Chiar daca afacerile firmelor de training au scazut in primul trimestru, companiile inca sunt interesate de programe de formare pentru propriii angajati, dar cauta oferta cea mai buna. Nehotararea angajatorilor a determinat sa creasca numarul discutiilor dintre clienti si firmele de training, chiar daca in final se semneaza foarte putin. “Desi avem in discutie de doua ori mai multe proiecte decat in aceeasi perioada a anului trecut, numarul de contracte a scazut. Pentru ultimele trei luni, avem semnate cu 40% mai putine contracte decat anul trecut”, declara Adrian Florea, managing partner al grupului de firme Trend Consult, cu afaceri de 1,1 milioane de euro in 2008.

Chiar daca pe alocuri firmele de training au castigat noi clienti in acest inceput de an, scaderea businessurilor este data de faptul ca marile contracte intarzie sa apara, in vreme ce contractele care se stabilesc sunt mici ca valoare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri