1 / 4

Portretul de criza al managerului roman

Costumul, servieta, laptopul si pantofii de firma contureaza imaginea pe care o au atat managerii romani, cat si cei din strainatate. Poza nu ar fi completa fara aptitudinile intelectuale si practice, dobandite atat pe baza experientei profesionale, cat si a studiilor efectuate. Poate invata scoala un manager cum sa aiba succes pe timp de criza?

“In ceea ce priveste managerii romani, conteaza foarte mult unde si-au facut studiile, insa acum exista posibilitatea dobandirii unei educatii in spatiul european, cu accesibilitatea foarte mare si pentru tinerii romanii. Nu cred ca este suficient doar sa iti faci studiile afara ca sa fii un manager de succes, ci doar ca cei care obtin o educatie afara au sanse mai mari de reusita ”, spune Eugen Voicu (foto stanga), directorul general al Aviva Investors, care a absolvit facultatea de stiinte economice a universitatii Babes Bolyai, din Cluj.

Adrian Stanciu este de parere ca in criza actuala studiile nu sunt de ajutor pentru un manager, pentru ca prezinta aspecte din trecut. “Situatia de acum este atat de diferita de ceea ce stim deja, incat ceea ce invatam prin scoli pur si simplu nu ajuta. Pe de alta parte ar trebui sa ne punem mai mare accent in pregatirea managerilor pe aspecte care tin de caracter, modele de gandire si de luare a deciziilor, pe abilitatea de a gandi critic si in medii diferite”, afirma Stanciu, care preda in cadrul programului de EMBA oferit de CEU Business School pe piata locala.

Asadar, daca manageri au fost invatati gresit, se poate spune ca avem manageri de criza? “ Problema nu e daca avem sau nu, ci cati avem. In orice economie, numarul acestora este foarte mic. Nu cred ca exista modele afara ce pot fi adaptate aici”, considera Voicu, iar Stanciu completeaza ca lipsa modelelor straine care sa poata fi urmate de managerii romani este cauzata de criza de sistem prin care trece economia globala.

Un bun manager de criza ar trebui sa aiba posibilitatea de a vedea lucrurile in perspectiva, pentru a-si putea dezvolta afacerea chiar daca pe termen scurt scopul principal ar trebui sa fie asigurarea supravietuirii.”Din pacate, la noi cam lipseste orientarea pe termen lung si nici prin alte parti lucrurile nu stau prea bine. Modelul actual al guvernarii corporatiste, bazat pe maximizarea valorii actionarilor si pe listarea societatilor comerciale pe burse internationale a generat un exces de orientare care a dus la actiuni in mod evident periculoase, dar profitabile pe termen scurt”, afirma Stanciu.

Pe langa capacitatea a privi lucrurile in perspectiva managerii romani ar trebui sa se uite in vreme de criza la sectorul in care activeaza, la costuri, trenduri, cash si oportunitati.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri