4 / 5

Liniste in M&A

Daca 2007 a fost un an de exceptie pentru bpv Grigorescu, anul trecut a reprezentat o scadere a numarului de tranzactii asistate de avocatii condusi de Catalin Grigorescu, specializat in in domeniile Fuziuni si Achizitii, Dreptul Concurentei, Drept European.

bpv Grigorescu a avut anul trecut patru tranzactii abandonate (trei proiecte de M&A si un deal in real-estate. “Cele trei tranzactii erau multijurisdictionale, in care Romania era doar o parte din achizitie. Motivele pentru care au fost abandonate au fost mai degraba globale”, spune Grigorescu, care adauga ca firma de avocatura are in prezent doar o tranzactie pe masa, in domeniul materialelor de mase plastice.

Cea mai dureroasa pierdere a casei de avocatura pe partea de fuziuni si achizitii a fost insa achizitia unui proiect de birouri de un fond de investitii, evaluata la 70 milioane de euro, la un yield de 6,75%. ”Am lucrat sase luni de zile la tranzactie si a picat cu 2-3 saptamani inainte de semnare, cand eram la penultimul draft. Era vorba de un fond de investitii, care din motive de prudenta a oprit tranzactia. Ar fi fost prima lor investitie pe piata locala, de prestigiu pentru ei, dar si pentru noi”, spune Grigorescu.

El spune ca inainte de declansarea crizei, o componenta emotionala domina negocierile oricarei tranzactii, asteptarile vanzatorilor fiind foarte mari in comparatie cu ce se intampla in regiune. “In prezent, piata este destul de linistita, iar cei care se uitau la Romania si planuiau o achizitie s-au retras inca din ultimul trimestru al lui 2008. Acum vedem un soi de efervescenta pe partea vanzatorilor, care probabil ca ar fi vandut si mai devreme daca ar fi obtinut preturile pe care sperau, considerate nejustificate din perspective pietei”, crede avocatul.

In 2007, bpv Grigorescu a acordat consultanta juridica in trei dintre cele mai importante tranzactii ale anului: vanzarea Best Distribution (parte din grupul RTC Holding) companiei grecesti CD Media, achizitia companiei romanesti Business Ideas Provider Grup de catre firma britanica IMSG si preluarea Pay Store de catre compania PayPoint plc.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri