Angajatii, de astazi in somaj tehnic, prin rotatie

Angajatii, de astazi in somaj tehnic, prin rotatieAngajatii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati intra, de astazi, in somaj tehnic pentru cate zece zile, rotatia personalului urmand sa se incheie la finele lunii iulie, a anuntat conducerea companiei.

"Am inceput acest program de somaj tehnic, care se va derula timp de doua luni jumatate - trei luni, pana la sfarsitul lunii iulie", a declarat Augustine Kochuparampil (foto), CEO ArcelorMittal Galati.

Initial, siderurgistii de la Galati urmau sa fie trimisi in somaj tehnic de la data de 1 aprilie, insa compania a preferat sa astepte masurile promise de Guvern companiilor afectate de criza.

In intervalul mai-iulie, siderurgistii din sudul Moldovei vor sta acasa cate zece zile, timp in care vor fi platiti cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime. Ei vor avea posibilitatea sa aleaga, impreuna cu responsabilii locurilor de munca, varianta de repaus la care recurg: zece zile consecutive, doua etape de cate cinci zile sau o zi pe saptamana timp de zece saptamani, in formula week-end prelungit. Intre timp, compania va monitoriza piata otelului pentru a vedea daca apar semne de revitalizare a comenzilor si pentru a evalua daca, dupa incheierea perioadei de somaj tehnic, vor fi necesare alte masuri de reducere a costurilor.

"Deocamdata, nu putem vedea nicio schimbare semnificativa in piata. Trebuie sa fim pregatiti pentru varianta ca lucrurile se vor imbunatati intr-un timp mai indelungat, dar nu am luat nicio decizie despre ce vom face dupa somaj tehnic. Suntem deschisi si analizam situatia zi de zi si luna de luna. Numai daca lucrurile se vor inrautati ne vom gandi la noi masuri", a declarat Augustine Kochuparampil, citat de NewsIn.

Angajatii Uzinei CocsoChimice, 1.400 din 11.700 de salariati, sunt singurii care nu vor fi trimisi in somaj tehnic. Pentru ei, compania a deschis acum o schema de plecari voluntare cu acordarea de compensatii financiare, in contextul in care Cocseria va fi inchisa in luna iunie.

Numarul de salariati a coborat sub 12.000 in intervalul in primele patru luni ale acestui an, cand compania a derulat o schema de plecari voluntare de care au profitat 1.800 de salariati din toate uzinele combinatului. Acestia au plecat deja acasa si ar putea fi urmati de alti colegi ale caror cereri de concediere, depuse pana la 30 aprilie, data-limita, sunt inca in analiza.

Cocseria va fi oprita luna ciitoare

Cocseria va fi oprita luna ciitoareUltimele trei baterii de cocsificare care mai functioneaza in combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati vor fi inchise in luna iunie, dupa care i se va permite si personalului Uzinei CocsoChimice (UCC) sa plece acasa cu plati compensatorii, a declarat directorul general.

"Am revizuit starea in care se afla bateriile de cocsificare si le vom inchide de sfarsitul trimestrului al doilea, probabil undeva in luna iunie", a afirmat Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati.

Potrivit acestuia, angajatii de la Cocserie, pentru a care a fost deschisa zilele trecute o schema de plecari voluntare, vor putea pleca acasa abia dupa oprirea bateriilor. "Am introdus o schema de plecari voluntare, modificata, doar pentru angajatii din Uzina CocsoChimica. Ne asteptam ca o parte dintre angajati sa se inscrie si, odata ce bateriile vor fi inchise, le vom permite sa plece", a spus Kochuparampil.

Cocsarii care vor profita de aceasta schema vor incasa sume fixe cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, plus 8 pana la 24 de salarii compensatorii lunare.

Colegii lor care rezista tentatiei banilor pentru a-si pastra locul de munca vor fi relocati. "Pentru angajatii UCC care nu vor participa la schema de plecari voluntare, lucram la un concept nou care se numeste Talent Pool (Bazinul de talente, n.r.). Este un concept care ne permite sa punem impreuna oamenii care ar fi surplus intr-un anumit segment si sa vedem ce facem in continuare cu ei, pentru a-i redirija catre alte segmente.

Deci angajatii care nu vor opta pentru schema de plecari voluntare vor fi transferati catre Talent Pool, unde va fi un proces de verificare a fiecaruia sa vedem catre ce sector ar putea fi redirijat. O parte a acestor oameni va fi redirectionata imediat catre alte sectoare, altii vor avea nevoie sa fie recalificati, dupa care vor fi redistribuiti", a explicat directorul general al siderurgicului galatean. Oficialul a precizat ca noua structura, Talent Pool, este implementata cu ajutorul unor experti straini.

Dupa oprirea bateriilor de cocsficare din UCC, combinatul galatean nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ. Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

Inchiderea Cocseriei si certitudinea ca un nou grup masiv de personal va fi pierdut au starnit nemultumirea sindicatelor, care au declansat proteste. Astazi, intre orele 12.30 si 14.00, sindicatul Solidaritatea din combinat organizeaza o asemenea actiune la poarta UCC, unde vor protesta fata de "hotararea de inchidere nejustificata a Uzinei CocsoChimice si fata de punerea in pericol a functionarii intregului combinat", se arata intr-un comunicat al organzatiei sindicale. Protestele vor continua pe 20 mai, dar in Capitala, cu pichetarea sediilor Guvernului si Presedintiei.

Amanari pentru unele dintre investitiile de mediu

Amanari pentru unele dintre investitiile de mediuArcelorMittal Galati va cere amanarea termenelor de realizare a unor investitii de mediu asumate, invocand criza economica, au anuntat oficialii companiei siderurgice.

"Am inregistrat rezultate foarte bune pana in 2008 in privinta investitiilor de mediu. O parte din ele sunt continuate. In acelasi timp, pentru cateva dintre aceste investitii s-ar putea sa cerem amanari, dar ramanem angajati pentru tinta lui 2014. Acest lucru se intampla din cauza acestei crize fara precedent ce nu afecteaza doar piata otelului, ci toata economia", a declarat directorul general, Augustine Kochuparampil.

Oficialul nu a putut preciza cate dintre investitiile asumate in domeniul protectiei mediului vor fi amanate, explicand ca discutiile sunt la inceput. "Chiar acum se discuta aceste lucru, suntem abia la inceput", a spus Kochuparampil.

Pe 30 octombrie 2007, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului i-a emis companiei siderurgice ArcelorMittal Galati autorizatia integrata de mediu valabila timp de sapte ani, pana la 31 decembrie 2014. Documentul, despre care autoritatile de mediu au spus atunci ca este cel mai elaborat act de acest tip emis in Romania, este acompaniat de un plan de 301 masuri ce trebuie implementate de companie pana la momentul expirarii autorizatiei. Volumul investitional atras de aceste masuri a fost estimat la "cateva sute de milioane de euro" de catre oficialii companiei.

Cele 301 masuri trasate de autoritatile de mediu au ca scop reducerea poluarii pana la anumiti parametri, specificati foarte clar in textul autorizatiei. Din volumul total de masuri, 151 se refera la diminuarea poluarii in aer, 113 in sol si 37 in apa. Ele au termene clare de finalizare, iar depasirea unui termen sau neindeplinirea unei investitii poate atrage declansarea procedurilor de suspendare a autorizatiei integrate de mediu, dupa cum au avertizat comisarii Garzii Nationale de Mediu. Foarte optimisti, reprezentantii ArcelorMittal Galati s-au angajat, insa, atunci ca vor finaliza toate investitiile cu sase luni inainte de termenul final.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.