1 / 4

Angajatii, de astazi in somaj tehnic, prin rotatie

Angajatii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati intra, de astazi, in somaj tehnic pentru cate zece zile, rotatia personalului urmand sa se incheie la finele lunii iulie, a anuntat conducerea companiei.

"Am inceput acest program de somaj tehnic, care se va derula timp de doua luni jumatate - trei luni, pana la sfarsitul lunii iulie", a declarat Augustine Kochuparampil (foto), CEO ArcelorMittal Galati.

Initial, siderurgistii de la Galati urmau sa fie trimisi in somaj tehnic de la data de 1 aprilie, insa compania a preferat sa astepte masurile promise de Guvern companiilor afectate de criza.

In intervalul mai-iulie, siderurgistii din sudul Moldovei vor sta acasa cate zece zile, timp in care vor fi platiti cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime. Ei vor avea posibilitatea sa aleaga, impreuna cu responsabilii locurilor de munca, varianta de repaus la care recurg: zece zile consecutive, doua etape de cate cinci zile sau o zi pe saptamana timp de zece saptamani, in formula week-end prelungit. Intre timp, compania va monitoriza piata otelului pentru a vedea daca apar semne de revitalizare a comenzilor si pentru a evalua daca, dupa incheierea perioadei de somaj tehnic, vor fi necesare alte masuri de reducere a costurilor.

"Deocamdata, nu putem vedea nicio schimbare semnificativa in piata. Trebuie sa fim pregatiti pentru varianta ca lucrurile se vor imbunatati intr-un timp mai indelungat, dar nu am luat nicio decizie despre ce vom face dupa somaj tehnic. Suntem deschisi si analizam situatia zi de zi si luna de luna. Numai daca lucrurile se vor inrautati ne vom gandi la noi masuri", a declarat Augustine Kochuparampil, citat de NewsIn.

Angajatii Uzinei CocsoChimice, 1.400 din 11.700 de salariati, sunt singurii care nu vor fi trimisi in somaj tehnic. Pentru ei, compania a deschis acum o schema de plecari voluntare cu acordarea de compensatii financiare, in contextul in care Cocseria va fi inchisa in luna iunie.

Numarul de salariati a coborat sub 12.000 in intervalul in primele patru luni ale acestui an, cand compania a derulat o schema de plecari voluntare de care au profitat 1.800 de salariati din toate uzinele combinatului. Acestia au plecat deja acasa si ar putea fi urmati de alti colegi ale caror cereri de concediere, depuse pana la 30 aprilie, data-limita, sunt inca in analiza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri