1 / 4

Ce mai e de vanzare pe piata moldoveneasca

Criza financiara este abia la inceput in Republica Moldova, insa se face simtita prin starea de expectativa adoptata de investitori. Pe bursa de la Chisinau tranzactiile au devenit foarte rare, iar lucrurile nu difera nici in afara mediului bursier. “Aveam mai multe tranzactii in pregatire din diferite industrii in a doua jumatate a anului trecut, dar imediat ce au inceput lunile septembrie-octombrie, am observat cum clientii dispar. Profilul unui client tipic de-al nostru este o companie din vest, de regula o companie europeana”, spune Alexander Turcan (foto), managing partner al casei de avocatura Turcan & Turcan, care a consiliat clienti precum Lehman Brothers si Morgan Stanley, pe portiunea moldoveneasca a investitiei de 100 milioane euro facuta in Adama Holding, in 2008, si a asistat achizitia de catre grupurile bancare Societe Generale si Veneto Banca a doua banci moldovenesti.

Investitorii sunt inhibati si de instabilitatea mediului politic, de dupa alegerile parlamentare de luna trecuta. Inca nu se stie daca vor avea loc alegeri anticipate sau care va fi componenta finala a guvernului. Posibilele “dansuri electorale” din urmatoarele luni ar putea suspenda investitiile straine, pe o piata de M&A care se bazeaza pe achizitii. “Daca vorbim de piata de M&A, in Moldova nu prea este «M», numai «A». Fuziuni nu prea sunt, foarte putine”, spune Turcan.

Piata in sine nu poate fi estimata din cauza lipsei de transparenta, majoritatea tranzactiilor private derulandu-se in termeni de confidentialitate. Un astfel de deal, in valoare de 20 milioane euro, a fost asistat de Turcan & Turcan in 2008. Tot anul trecut au avut loc deal-uri in sectorul financiar, televiziune, real estate, telecom.

Tranzactiile despre care se poate vorbi si care sunt, de altfel, si cele mai valoroase, tin de domeniul bancar. Deal-ul anului 2007 a fost cumpararea de catre Societe Generale a bancii locale Mobiasbanca (18,4 milioane euro pentru 70,5% din actiuni), la un an dupa ce Gruppo Veneto Banca a preluat Eximbank (valoarea nu a fost dezvaluita).

Insa cel mai mare deal din M&A-ul moldovenesc urma sa aiba loc in 2008, an pentru care guvernul programase privatizarea Bancii de Economii, ultima banca cu capital de stat din Moldova. Tranzactia este estimata la cateva zeci, poate chiar peste 100 de milioane de euro. Planul guvernului era sa incheie privatizarea pana la sfarsitul anului trecut, in conditiile impuse de acordul cu Fondul Monetar International: vanzarea catre un investitor strategic, o banca mare, capabila sa preia si sa dezvolte activele Bancii de Economii. “Au cea mai mare retea de sucursale din tara. Motto-ul lor este prezenta pe fiecare metru patrat. Intr-adevar, se gasesc in toate satele, ca si posta. De fapt, e un activ foarte interesant, daca se va vinde”, precizeaza Turcan.

Turcan & Turcan este implicata direct in privatizarea bancii, facand parte din consortiul de consultanta condus de grupul francez BNP Paribas. Procesul de privatizare ar putea fi reluat in a doua jumatate a anului, iar posibilii investitori sunt grupurile bancare vest-europene sau din spatiul C.S.I.

Piata de M&A respira. Sa ii luam pulsul

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri