1 / 5

Costin, BNS: FMI a prezentat un diagnostic foarte corect

Afirmatiile facute de Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, prezinta situatia reala in care se regaseste economia locala, apreciaza Dumitru Costin (foto), presedintele Blocului National Sindical (BNS).

“Delegatia FMI a prezentat un diagnostic foarte corect al raului din economia romaneasca. Estimarile de crestere cu 0,5%-1% a economiei locale in 2010 nu se bazeaza pe realizarile Guvernului, ci pe o revigorare a mediului economic din regiune, care va ajuta si Romania”, spune Costin.

El considera ca Produsul Intern Brut (PIB) ar putea inregistra o scadere mai mare de -8,5%, asa cum au anuntat reprezentantii FMI, din cauza ca Fondul nu a luat in considerare impactul bugetului de pensii asupra bugetului consolidat al statului.

“FMI trebuia sa tina cont si de bugetul fondului de pensii, care a fost alocat doar pentru o perioada de noua luni, nu pentru intreg anul. Acest lucru inseamna ca statul va trebui sa aloce fonduri suplimentare pentru sustinerea pensiilor, iar bugetul consolidat va fi afectat”, subliniaza Costin.

Pe alta parte, Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa, considera ca revenirea economiei locale pe crestere in 2010 ar putea avea loc doar daca Executivul va lua masuri concrete pentru redresarea financiara a Romaniei.

“In afara de programul Rabla, care are un impact nesemnificativ, si de masura economica slaba pe care o reprezinta programul Prima Casa, destinat mai mult celor care au construit si nu celor care vor sa construiasca, Guvernul nu a luat nicio masura concreta pentru redresarea Romaniei. Sper ca FMI a fortat autoritatile sa lupte pentru combaterea evaziunii fiscale pe piata fortei de munca, dar si sa cheltuiasca responsabil banii pe care urmeaza sa-i primeasca. Adica nu pe evenimente de genul 2 mai”, afirma Hossu.

Jeffrey Franks a declarat ca va propune conducerii FMI ca aproximativ jumatate din cele doua transe, circa 1,9 miliarde de euro, care urmeaza sa fie livrate Romaniei, sa se duca pentru finantarea deficitului bugetar, estimat la 7,3% din PIB in prezent.

“Noi speram ca a doua transa de la FMI sa se acorde Guvernului si nu Bancii Nationale. In cazul in care Guvernul va primi banii, ne dorim ca 40% din suma sa fie destinata sustinerii investitiilor, iar 60% sa fie alocata pentru plata salariilor din sistemul bugetar. Daca banii vor merge la BNR, bancile ii vor scoate din tara, iar creditarea nu s-ar debloca”, spune Hossu.

Referitor la reducerea anuala cu 0,5% din PIB a cheltuielilor cu salariilor bugetarilor in urmatorii 4-5 ani anuntata de reprezentantul FMI in Romania, Dumitru Costin crede ca ajustarile remuneratiilor din sectorul public se pot face fara disponibilizari de personal.

“Sistemul bugetar este unul suprapopulat cu sefi, iar numarul acestora ar trebui redus semnificativ printr-un proces coerent de restructurare a posturilor. De asemenea, ar trebui eliminate sau reduse anumite costuri nejustificate, cum ar fi cheltuielile de deplasare pentru bugetari. Ar trebui facuta o restructurare organizatorica si in administratiile locale, pentru ca acolo sunt circa 200.000 de bugetari, dar si in educatie si sanatate”, a mai spus Costin.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri