1 / 7

Punct si de la capat

“Discutam despre o piata absolut neexplorata”, spunea cu entuziasm Nicolae Voiculescu vara trecuta, la putin timp dupa ce renuntase la sefia filialei locale a Novartis pentru a infiinta Link Resource, o companie de consultanta in domeniul sanatatii, alaturi de Ion Nestor, partener coordonator al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Un business in care i-a atras mai apoi ca actionari pe Dragos Dinu, fostul sef al A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic local, dar si pe Alexandra Petrila, fosta colega a lui Voiculescu de la Novartis.

Alti manageri au ales sa-si infiinteze propria firma de consultanta si sa lucreze, pentru inceput, pe cont propriu. “Cochetam deja de un an cu ideea de a-mi deschide propria afacere, tinand cont de faptul ca si apropiatii din industrie, care intrasera in consultanta, aveau rezultate si satisfactii, dar cred ca de fapt nu am avut timpul necesar sa-mi stabilesc o strategie si nici curajul necesar”, povesteste Dana Stanciulescu (foto), intr-un interviu acordat Wall-Street, intre doua intalniri de business. “Sunt mereu pe fuga, pentru ca deocamdata lucrez singura, dar sper ca pe masura ce afacerea se va dezvolta, voi putea sa-mi formez propria echipa de consultanti”, spune antreprenoarea. Marturiseste ca este uneori nostalgica dupa echipa pe care si-a format-o la Teva, dar ca ruptura de multinationala era inevitabila. “Dupa 15 ani de experienta, consultanta vine de la sine”, concluzioneaza Stanciulescu.

Stanciulescu a renuntat, la inceputul anului, la conducerea Teva Romania pentru Core Invest Consulting, propriul proiect in domeniul consultantei, care a inceput sa functioneze in mai. “Primele contracte incheiate au fost pentru servicii de business development in distributie si de consultanta in organizarea unei reprezentante locale a unei companii franceze nou-intrate pe piata, declara fostul executiv, care spera ca pana la sfarsitul anului sa faca afaceri de 50-60.000 de euro.

De profesie medic, Dana Stanciulescu a intrat in piata farmaceutica in 1993, ca reprezentant medical pentru GlaxoWellcome (actualul GlaxoSmithKline), ca mai apoi sa avanseze in ierarhie, pe functii de product manager, marketing manager la Sindan (actualul Actavis) si pana la country manager. Stanciulescu a inceput sa lucreze pentru produsele Teva in 2001, cand producatorul era reprezentat pe plan local de Valmedica. “Cea mai mare realizare a mea a fost ca am adus compania de la vanzari de 30.000 de euro, cat inregistra in 2001, la 14 milioane de euro in doar opt ani”, spune fosta sefa Teva.

Cinci ani mai tarziu, cand producatorul israelian facea vanzari de cinci milioane de euro pe piata locala, a aparut si Teva Romania SRL, filiala care numara atunci 14 angajati. Pana la momentul plecarii sale din companie, Teva Romania avea deja 54 de salariati si reusise sa se impuna ca lider pe segmentul medicamentelor destinate bolilor metabolice si osteoporozei. Printre deciziile-cheie pe care le-a luat la Teva, Stanciulescu mentioneaza intrarea pe piata de oncologice in 2007, intr-o perioada "tulbure", si anume odata cu descentralizarea sistemului de medicamente anticanceroase si trecerea la licitatii in spitale, respectiv in retail, dar si schimbarea modelului de business, respectiv transformarea companiei dintr-o entitate de marketing/promovare intr-una comerciala.

"Teva a avut de infruntat atat dificultati neestimate venite din schimbarile legislative majore, respectiv descentralizarea sistemului de oncologie, trecerea prescriptiei pe denumire comerciala, cat si dificultati interne, estimate, create prin schimbarea modelului de business”, explica fostul executiv farma.

Dupa un 2008 greu, in care afacerile importatorilor si distribuitorilor au fost puternic afectate prin neactualizarea preturilor la medicamente in functie de cursul leu/euro, Stanciulescu a plecat de la Teva, lasand loc liber Alinei Luiceanu, fost director comecial in cadrul GlaxoSmithKline. Misiunea la Teva s-a incheiat, spune Stanciulescu, dar asta nu inseamna neaparat ca nu isi doreste sa revina, intr-o zi, din nou la carma unui mare jucator farma. "Nu exclud posibilitatea de a reveni ca director general al unei companii farma, dar cu siguranta nu voi renunta la firma de consultanta, chiar daca nu va mai fi condusa direct de mine", afirma ex-country managerul Teva.

Stanciulescu spune ca dupa plecarea de la Teva a primit oferte din partea altor companii din domeniu, dar ca nu le-a acceptat pentru ca dorea sa creioneze strategia pentru Core Invest Consulting. "Este o afacere de familie si nu voi renunta niciodata la ea", afirma cu convingere fosta sefa Teva Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri