Productia fabricii InBev din Blaj, suspendata pana in martie 2010

Productia fabricii InBev din Blaj, suspendata pana in martie 2010Incepand cu data de 1 octombrie, activitatea fabricii de bere din Blaj va fi suspendata pana la sfarsitul lunii martie 2010. Astfel, 110 angajati ai fabricii, in principal cei care lucreaza in departamentul de productie, vor intra in somaj tehnic. Fabrica are in total aproximativ 200 de angajati.

Potrivit InBev Romania, in aceasta perioada angajatii afectati de decizie „vor primi toate drepturile prevazute de catre legislatia in vigoare si contractul colectiv de munca”.

”Principalele argumente ale acestei decizii sunt evitarea concedierilor, optimizarea raportului cerere-oferta si mentinerea pozitiei competitive a InBev Romania pe piata. Masura a fost luata ca urmare a scaderii cererii, determinata atat de contextul economic, cat si de sezonalitate. In aceasta perioada, vom continua productia de bere in fabrica noastra de la Ploiesti”, au declarat reprezentantii companiei.

Fabrica producatoare de malt ramane operationala, iar pentru a minimiza efectele asupra celorlalte departamente se va recurge, acolo unde este posibil, la solutia rotatiei de personal, adauga oficialii InBev Romania.

Subsidiara locala a gigantului Anheuser-Bush Inbev a afisat anul trecut o scadere a cifrei de afaceri pana la 173,5 mil. euro, fata de valoarea atinsa in 2007, de 188,5 mil. euro (627.835.160 lei). In plus, profitul net al companiei s-a redus cu 53% fata de 2007, pana la valoarea de aproximativ 15 mil. euro (55.320.400 lei).

La nivelul anului 2008, din totalul volumului de bere vandut, zona Europa Centrala si de Est a avut o pondere de 16,2%. Romania a livrat peste 8% din volumele vandute de zona, ocupand astfel locul al treilea ca marime si importanta a pietei in zona Europa Centrala si de Est.

Liderul mondial al productiei de bere a anuntat anul acesta ca va scoate la vanzare diviziile din Europa Centrala si de Est pentru a acoperi “muntele de datorii”. Operatiunile din Europa Centrala si de Est includ 11 divizii in sapte tari - Bulgaria, Romania, Ungaria, Croatia, Cehia, Serbia si Muntenegru. Impreuna, aceste divizii produc anual 1,2 miliarde de litri de bere si au aproximativ 6.000 de angajati.

Prezenta de 15 ani pe piata locala, InBev Romania produce marcile Stella Artois, Beck’s, Bergenbier, Lowenbrau si Noroc si importa specialitatile belgiene Leffe si Hoegaarden.

Heineken Romania renunta la productia de malt

Heineken Romania renunta la productia de maltLa finalul saptamanii trecute, Heineken Romania, al doilea mare producator de bere pe plan local, a anuntat ca va renunta la productia de malt, incepand cu 19 octombrie, pentru a-si mari eficienta. Ca urmare, 61 de angajati vor fi concediati.

Compania produce malt in sectiile de la Hateg, Craiova si Miercurea-Ciuc. Decizia de a renunta la productia de malt s-a luat in urma unei analize, care a aratat ca productia de malt in cadrul Heineken Romania se realizeaza cu costuri foarte mari, rezultate din consumul mare de energie si apa.

In plus, tinand cont de standardele existente, capacitatea celor trei sectii de malt este relativ scazuta. Astfel, compania va achizitiona malt de la furnizori.

“Scopul nostru este sa ne desfasuram activitatea in Romania pe termen lung, intr-un mod eficient si responsabil. Suntem aici pentru a ramane, pentru a investi in continuare in companie si in marcile noastre, pentru a oferi o calitate excelenta consumatorilor nostri. De aceea cercetam in permanenta unde sa directionam investitiile in mod eficient si ce trebuie facut pentru a imbunatati in permanenta calitatea. Orientarea catre furnizori de malt, cu echipamente de productie mai moderne, va contribui la realizarea acestui obiectiv. In plus, ne va permite sa ne concentram asupra activitatii noastre de baza, arta fabricarii unei beri de inalta calitate, pentru care Heineken este cunoscut atat in Romania, cat si in intreaga lume”, declara la momentul respectiv Jan Derck van Karnebeek (foto), director general al Heineken Romania.

In urma deciziei de renuntare la productia de malt, 61 de angajati vor fi disponibilizati.

Heineken Romania are cinci fabrici de bere situate in Constanta, Craiova, Hateg, Miercurea-Ciuc si Targu Mures si 1.300 de angajati. Portofoliul de marci acopera toate segmentele pietei: Heineken, Ciuc Premium, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Gösser, Schlossgold, Silva, Gambrinus, Harghita si Hategana.

Compania a raportat in primul semestru al anului un avans de 12% a cifrei de afaceri, pana la o valoare neta de 436 mil. lei (103,3 mil. euro).

Bere Azuga, de la bere la imobiliare

Bere Azuga, de la bere la imobiliareIn luna iunie, actionarii fostului producator de bere Bere Azuga SA au decis concedierea colectiva a angajatilor, incetarea activitatii principale, respectiv fabricarea berii, si inlocuirea acesteia cu inchirierea si subinchirierea de imobile. In urma acestei hotarari, 160 de angajati au fost concediati.

In 14 mai, presedintele Ursus Breweries, Stephan Maria Weber (foto), companie ce a achizitionat Bere Azuga, declara ca angajatii fabricii de bere Azuga vor intra in somaj tehnic si vor primi pachete salariale compensatorii in functie de vechime, sumele incasate fiind cuprinse intre 10 si 20 de salarii. Productia berii Azuga va avea loc in toate cele patru fabrici Ursus-Timisoara, Buzau, Cluj-Napoca si Brasov.

La inceputul anului, Ursus Breweries, subsidiara a SABMiller, a achizitionat 71% din actiunile producatorului local de bere, Bere Azuga. Compania controleaza in prezent 96,26% din capitalul Bere Azuga.

Ursus Breweries, cel mai important jucator de pe piata locala de bere, a afisat in primele trei luni ale anului financiar aprilie 2009 - martie 2010 o scadere a volumelor de 3% fata de aceeasi perioada a anului financiar precedent, in care compania raportase o crestere de 22%.

Compania detine in prezent o cota de piata de 30,6%, conform datelor MEMRB Retail Audit pentru perioada aprilie-iunie 2009. In anul financiar aprilie 2008-martie 2009 Ursus Breweries detinea o cota de piata de 29%.

Compania are sediul central in Bucuresti si detine 4 fabrici de bere in Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov, avand peste 1.500 de angajati. Marcile Ursus Breweries sunt: Peroni Nastro Azzurro, URSUS, Redd’s, Timisoreana, Stejar, Ciucas si Pilsner Urquell.

SABMiller plc este una dintre cele mai mari companii de bere din lume, cu participatii in societati producatoare de bere sau acorduri de distributie pe 6 continente. Marcile grupului includ beri premium internationale, cum ar fi Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro si Pilsner Urquell, precum si o gama de marci locale, precum Aguila, Castle, Miller Lite, Snow si Tyskie. In afara SUA, SABMiller plc este, de asemenea, una dintre cele mai mari companii din lume care imbuteliaza produse Coca-Cola.

Volumul total al vanzarilor din piata locala de bere a raportat un regres de 10% in primul semestru al anului, pana la 9 mil. hl, pe fondul crizei economice generale, care a determinat o scadere a puterii de cumparare a romanilor si schimbari in obiceiurile de consum.