Pesimisti in privinta propriilor companii

Pesimisti in privinta propriilor companiiPe de alta parte, liderii companiilor romanesti sunt cei mai pesimisti in ceea ce priveste perspectivele financiare ale companiilor lor (doar 15,4% se asteapta la o imbunatatire, fata de liderul clasamentului - Polonia, cu 76,7%).

Aceste concluzii sunt incluse in raportul Deloitte despre primul indice de incredere al mediului de afaceri (Deloitte Business Sentiment Index – DBSI) – o analiza aprofundata realizata pe baza opiniilor si previziunilor directorilor executivi si financiari (CXOs) ai celor mai mari companii din sase state central-europene – Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Romania.

Conform unei majoritati de 65,4%, in Romania nu exista intarzieri semnificative de plata a datoriilor (din acest punct de vedere, companiile locale se situeaza pe locul doi in regiune, dupa cele din Polonia, unde procentul este de 79,1%).

Majoritatea respondentilor romani isi manifesta intentia de a lansa produse si servicii noi in urmatoarele 12 luni (61,5% dintre raspunsuri, al doilea procent dupa Polonia, cu 62,8%).

Potrivit studiului, 60% dintre respondentii romani se asteapta la o inasprire a reglementarilor in urmatoarele 12 luni.


O majoritate de 69,2% considera ca fondurile europene sunt foarte greu de accesat.

„Concluziile raportului DBSI confirma rezultatele primului nostru studiu din perspectiva CEO asupra mediului local de afaceri pe care l-am lansat la sfarsitul lunii mai,” subliniaza George Mucibabici (foto), presedintele Deloitte Romania. „De notat ca firmele romanesti isi continua strategia de crestere a afacerilor, insa cu o atentie sporita asupra costurilor (de exemplu, majoritatea respondentilor cred in relansarea economiei si pregatesc noi produse si servicii, anticipand totodata o reducere a cheltuielilor de capital si noi reduceri de personal). Pe de alta parte, insa, oamenii de afaceri preconizeaza o noua inasprire a reglementarilor, in urmatorul an, si lanseaza un avertisment asupra accesarii dificile a fondurilor europene”.

Accesarea fondurilor europene - o prioritate

Accesarea fondurilor europene - o prioritateAccesarea fondurilor europene ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania, cu atat mai mult intr-o perioada atat de dificila, cand lipsa fondurilor afecteaza investitii si intarzie proiecte.

Radu Kubinschi, manager in cadrul Grants & Incentives, departamentul Deloitte Romania specializat in accesarea fondurilor structurale, subliniaza ca interesul comunitatii romanesti de afaceri este tot mai mare.

„In ultimul an, am asistat la o crestere sustinuta a cererii, numarul de clienti urcand cu 38% fata de 2008. Proiectele sunt numeroase, dar au valori mai mici fata de anul trecut. Data fiind criza economica, multe companii s-au reorientat catre retentia angajatilor si restructurarea organizatiei, tendinta care se reflecta si in destinatia fondurilor structurale din acest an: 90% pentru proiecte de resurse umane, restul fiind distribuit intre proiecte pentru IMM-uri si cooperare trans-frontaliera (cate 5%). Comparativ, 80% din proiectele de finantare de anul trecut vizau investitii in echipamente, proiecte turistice (5%) si proiecte pe resurse umane (15%)”, spune Radu Kubinschi.

Deloitte Business Sentiment Index, in regiune

Deloitte Business Sentiment Index, in regiunePrimul studiu Deloitte Europa Centrala privind indicele de incredere al mediului de afaceri indica un optimism moderat. Opiniile celor aproape 200 de respondenti reflecta viziunea respondentilor asupra mediului de afaceri actual si viitor, de la perspectivele pe piata muncii si tendintele de salarizare, pana la intentia de dezvoltare de noi produse si cheltuieli de capital.

Rezultatele pentru primul semestru indica un nivel al indicelui de 97, urmand ca indicele urmator (care va fi publicat la inceputul lunii decembrie) sa permita o comparatie intre diferentele si asemanarile in atitudine si viziune de la tara la tara si de la sector la sector. Deloitte va publica acest index cu regularitate in 2009 si 2010, urmand ca dupa aceea sa il lanseze la fiecare sase luni.

Raportul va deveni un barometru periodic care ia pulsul oamenilor de afaceri cu cea mai mare influenta asupra directiei economiei si companiilor importante din Europa Centrala. Indicele ofera o perspectiva necesara care nu se bazeaza pe statistici si rapoarte financiare, ci pe reactii umane si opinii ale liderilor cu influenta, care au un rol crucial atat pentru succesul companiilor lor, cat si pentru redresarea si reluarea cresterii economiilor nationale individuale si a regiunii in ansamblu.

Europa Centrala: concluziile principale

Europa Centrala: concluziile principalePer ansamblu, aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca economia fie se va inrautati, fie va ramane la fel anul urmator. Pe de alta parte, contrar acestei tendinte prudente si pesimiste, oamenii de afaceri manifesta optimism in privinta perspectivelor pe care le au companiile lor, doar 15% dintre respondenti exprimand asteptari negative pe viitor.

Dintre cele sase tari incluse in studiu, Polonia manifesta cel mai mare grad de optimism atat in ceea ce priveste perspectivele economice, cat si cele legate direct de companii. Polonia continua sa beneficieze de cerere de consum, comparativ cu restul tarilor din regiune. Croatia, pe de alta parte, este foarte pesimista in privinta economiei (cu un total de 89,7% raspunsuri negative).

Desi exista un sentiment profund negativ cu privire la perspectivele pe termen scurt (sase luni) fata de aproape toate subiectele discutate, exista semne clare ca optimismul devine din ce in ce mai pronuntat.

Facilitatile de credit sunt disponibile. Interes scazut pentru M&A

Facilitatile de credit sunt disponibile. Interes scazut pentru M&A• In pofida provocarilor legate de creditare la nivel global, aproape doua treimi dintre respondenti (57,9%) considera ca facilitatile de credit sunt in continuare disponibile daca este nevoie de ele; o cincime considera ca aceste facilitati sunt usor de accesat.

• Conditiile de plata a datoriilor sunt sigure, considera peste jumatate dintre respondenti; peste 45% dintre ei spun ca aceste conditii sunt destul de sigure.

• Aproape jumatate (45,3%) se asteapta la o crestere a veniturilor in urmatoarele 12 luni.

• Mai mult de jumatate sunt optimisti (iar 44% destul de optimisti) in privinta lansarii de noi produse si servicii anul urmator.

• In ton cu tendintele globale, companiile raman pesimiste in ceea ce priveste angajarile, desi peste jumatate (52,1%) se asteapta ca nivelul angajatilor sa ramana relativ neschimbat; 31,6% cred ca acest nivel se va reduce.

Posibilitatea de a derula activitati de fuziuni si achizitii (M&A) este foarte scazuta, 60% dintre respondenti declarand ca nu isi angajeaza companiile in asemenea tranzactii, pentru moment.

• Peste jumatate (51,6%) considera ca fondurile europene sunt greu de obtinut, fata de un procent de 25,5% care spun ca aceste fonduri sunt disponibile.