Redresarea va fi rapida

Redresarea va fi rapidaDupa ce la sfarsitul anului 2008 a coborat la un minim istoric, indicele Deloitte privind increderea industriei de private equity in Europa Centrala a revenit in forta, profesionistii fiind optimisti cu privire la relansarea activitatii.

Indicele arata ca nivelul de incredere revine la valori apropiate nivelului anterior crizei, in contextul in care doar o mica parte dintre expertii chestionati se mai asteapta la o deteriorare economica.

Declinul indicelui CE PE Confidence pe parcursul crizei financiare a fost unul abrupt si semnificativ: de la 118 (octombrie 2007) la 48 de puncte (octombrie 2008) (- 70 de puncte). Investitorii insa isi recapata increderea intr-un ritm la fel de alert, indicele recuperand 69 de puncte, pana la valoarea 117, in octombrie 2009.

„Nivelul de optimism creste in randul comunitatii investitorilor de capital de risc din Europa Centrala. Rezultatele celui mai recent studiu arata ca pe cat de dramatica a fost pierderea increderii, pe atat de rapida este acum redresarea”, spune Garret Byrne, lider M&A Transactions Services Deloitte Central Europe.




Fondurile vor active ieftine

Fondurile vor active ieftineManagerii din private equity sunt mult mai optimisti cu privire la mediul economic per ansamblu pe parcursul urmatoarelor sase luni, ei anticipand reluarea cresterii. Doar o mica parte dintre participantii la studiu se asteapta la inrautatirea situatiei, majoritatea mizand pe o performanta central-europeana superioara celei din Europa de Vest.

„In mod similar, observam si in Romania intensificarea interesului manifestat de fondurile de private equity pentru mandatele de vanzare existente. Afacerile bine administrate, cu baze si perspective solide, isi mentin atractivitatea ca oportunitati de investitii. Avand alaturi partenerul de investitii corect, astfel de companii vor iesi din criza de pe pozitii mai puternice”, declara Hein van Dam (foto), Partner in Charge Financial Advisory Deloitte Balcani.

In pofida nivelului ridicat de incredere, efectele persistente ale crizei financiare globale nu pot fi ignorate. „Pietele resimt in continuare impactul negativ al declinului financiar”, a adaugat Byrne. „Piata creantelor este inca restrictionata si companiile mai slabe, care nu au reactionat eficient in contracararea crizei, ar putea fi in continuare dezavantajate”.

Inghetul de pe piata creantelor inhiba si activitatea de fuziuni si achizitii, putin respondenti asteptandu-se la o imbunatatire in urmatoarele sase luni.

In contextul in care numeroase companii central-europene au intrat in faliment sau au initiat procedurile de insolventa, o serie de fonduri sunt in cautare de oportunitati. Companiile aflate in dificultate sau deruland proceduri de restructurare devin obiective importante pentru investitorii care vor sa achizitioneze active ieftine si care au un apetit corespunzator pentru risc si, desigur, mandate in acest sens.

Concluziile studiului

Concluziile studiuluiClimatul economic
Mediul economic general este estimat sa se redreseze in urmatoarele sase luni si sa revina la tendinta de crestere. Peste 90% dintre respondenti se asteapta la stabilizare sau imbunatatire economica.

Disponibilitatea creditarii
Chiar daca perspectivele per ansamblu se imbunatatesc, pietele financiare si de creante sunt in continuare prudente. Ponderea respondentilor care se asteapta la o redresare creste constant.

Interesul investitorilor

Investitorii isi reorienteaza acum interesul de la managementul de portofoliu la oportunitatile pentru noi investitii. Activitatea de atragere de fonduri nu reprezinta o prioritate, ceea ce arata ca ei dispun deja de resurse financiare importante.

Marimea tranzactiilor

Prudenta de pe piata creantelor afecteaza tranzactiile de tip leverage buyout, ceea ce ii determina pe investitorii profesionisti sa isi mentina atentia asupra obiectivelor de marime medie.

Activitatea pietei
Dupa o perioada de stabilizare, respondentii se asteapta la imbunatatirea activitatii de fuziuni si achizitii.

Randamentul investitiilor

Imbunatatirea mediului economic si revigorarea pietei de fuziuni si achizitii vor favoriza activitatea fondurilor de private equity si, implicit, generarea unor randamente mai mari.

Activitatile investitorilor
Majoritatea respondentilor se arata dispusi sa cumpere mai mult, pe fondul asteptarilor pozitive privind activitatea pietei.

Concurenta pentru noi investitii
Liderii de piata se mentin in topul celor mai interesante obiective pentru fondurile de private equity din Europa Centrala.

Centrul de interes
In contextul economic actual, companiile aflate in dificultate sau care deruleaza activitati de restructurare devin obiective importante pentru investitori, aproape 40% dintre respondenti exprimand interes pentru astfel de companii.

Evolutia Produsului Intern Brut

O pondere semnificativa a respondentilor se asteapta ca economiile central-europene sa inregistreze performante mai bune decat tarile din Europa de Vest.