Marea necunoscuta

Marea necunoscutaIn Romania sunt 56 de universitati de stat, 28 institutii de invatamant superior particulare acreditate, 21 acreditate sa functioneze provizoriu si cinci autorizate sa functioneze provizoriu, aflate in curs de acreditare.

Nicio institutie de invatamant superior de stat nu si-a publicat cifrele financiar-contabile pe site-ul Ministerului de Finante, in vreme ce 7 din 28 de universitati/institute particulare acreditate au omis sa faca acest lucru.

Din acest punct de vedere, universitatile, indiferent daca sunt de stat sau private, se afla in legalitate, intrucat legea nu obliga institutiile de invatamant superior sa-si prezinte rezultatele financiare pe site-ul Ministerului de Finante.

“Universitatile de stat sau private sunt exceptate de reglementarile fiscale in vigoare de la publicarea rezultatelor financiare pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru ca aceste institutii nu functioneaza ca societati comerciale”, spune Daniel Tomoni, seful serviciului de relatii publice in cadrul Ministerului Educatiei.

In schimb, universitatile trebuie sa faca vizibila activitatea financiara pe propria pagina de Internet.

“Din informatiile mele, ceea ce trebuie sa facem este sa trimitem rezultatele financiare anuale catre Ministerul Educatiei, precum si sa le afisam pe propriul site”, afirma Gheorge Rosca (foto), rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti.

ASE-ul, una din cele mai prestigioase institutii de invatamant superior de stat din Romania, a avut venituri de 69,5 miloane de euro si cheltuieli de 68,5 milioane de euro anul trecut, potrivit informatiilor de pe site-ul propriu.

De asemenea, informatiile legate de situatia financiar-contabila a universitatilor de stat pot fi solicitate direct institutiilor, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, intrucat, conform actului normativ, universitatile in cauza au obligatia de a furniza astfel de date.

“Conform legislatiei relevante in materia liberului acces la informatiile de interes public, institutiile publice au obligatia de a comunica din oficiu sursele financiare, bugetul si bilantul contabil. Universitatile de stat tin contabilitatea dupa regulile aplicabile institutiilor publice. Rezultatele financiare se raporteaza catre ministerul de resort, se centralizeaza si, ulterior, sunt comunicate Ministerului Finantelor Publice. Doar rezultatele financiare centralizate sunt publicate de catre Ministerul Finantelor Publice si pot fi accesate”, subliniaza Catalin Micu, avocat colaborator senior in cadrul casei Zamfirescu Racoti Predoiu.

Ultimele cifre facute publice de UPB sunt din martie 2008

Ultimele cifre facute publice de UPB sunt din martie 2008Una din institutiile de invatamant de prestigiu din Romania care nu si-a publicat rezultatele financiare aferente anului 2008 pe site-ul propriu este Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB).

Pe pagina de Internet a universitatii sunt prezente trei documente, toate fiind insa din data de 31.03.2008: un bilant, executia de venituri si executia de cheltuieli.

De asemenea, un al patrulea document, Planul Operational 2008, surprinde doar previziunile de buget si cheltuieli aferente anului trecut.

In niciunul din documentele prezente pe site-ul universitatii nu se face referire la situatia financiar-contabila pe intreg anul 2008.

In cazul altor institutii de invatamant superior, nu exista niciun fel de transparenta a cifrelor.

“Atunci cand se acrediteaza o institutie de invatamant superior de stat, ARACIS verifica situatia financiara a institutiei, fie la Curtea de Conturi, fie in urma unui control facut de un auditor profesionist”, spune Mihai Floroiu, director de comunicare la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

ARACIS si Agentia Romana a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) sunt singurele entitati care pot oferi acreditare si autorizare pentru specializarile din institutiile de invatamant romanesti.

In anul universitar 2008/2009, 891.000 de romani erau inscrisi intr-o forma de invatamant superior, din care 46,1% frecventau invatamantul privat, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Daca in anul universitar 2005/2006, 203.000 de romani erau inscrisi la o forma privata de invatamant superior, numarul a crescut de peste doua ori in 2008/2009, ajungand la 411.000.

Aproape o treime (31,6%) din studentii inscrisi in anul universitar 2008/2009 au optat pentru aprofundarea stiintelor economice, 26,4% pentru cele universitar-pedagogice, iar 21,2% pentru cele tehnice.

In invatamantul superior din sectorul privat, ponderea cea mai mare s-a inregistrat pentru studentii care au ales stiintele economice (43,6%).

Cele mai bogate 5 universitati private fabrica un profit de 62,1 mil. euro

Cele mai bogate 5 universitati private fabrica un profit de 62,1 mil. euroExcedentul inregistrat in 2008 de cele mai mari cinci universitati particulare din Romania, acreditate de Ministerul Educatiei, care se calculeaza ca diferenta dintre veniturile si cheltuielile inregistrate pe durata unui an, a fost de 61,2 milioane de euro, potrivit datelor aflate pe site-ul Ministerului de Finante.

Universitatea Spiru Haret, cea mai mare institutie de invatamant din Romania, care scolarizeaza aproape 300.000 de studenti, conduce detasat in topul celor mai bogate cinci universitati private din tara, fiind o adevarata fabrica de facut bani.

Institutia educationala a inregistrat anul trecut venituri de 101,4 milioane de euro si cheltuieli de 53 de milioane de euro, raportand un excedent (profit) de 48,4 milioane de euro. Astfel, universitatea a avut o marja de profit de 47,7%, mai mare decat orice companie din top 100 in functie de cifra de afaceri pe 2008. Doar producatorul de ciment Lafarge Romania a reusit sa se apropie de profitabilitea Spiru Haret, cu o marja de 44% in 2008.

Raportand profitul universitatii din 2008 la numarul de studenti scolarizati, rezulta ca fiecare student a generat un profit de 161,3 euro.

Pe locul al doilea se pozitioneaza Universitea Vasile Goldis, din Arad, cu un excedent de 4,5 milioane de euro.

Locul al treilea in topul profitabilitatii institutiilor de invatamant privat din Romania este ocupat de Universitatea Romano-Americana (Bucuresti), cu un excedent de 4,2 milioane de euro in 2008, la venituri de 12 milioane de euro si cheltuieli de 7,8 milioane de euro.

Pe ultimele doua locuri in topul celor mai bogate institutii private de invatamant din Romania se afla Titu Maiorescu (Bucuresti), cu un excedent de 3,7 milioane de euro in 2008, respectiv Dimitrie Cantemir (Bucuresti), cu 3,5 milioane de euro.

Toate cele cinci universitati private au avut marje de profit de cel putin 22% in 2008, doar cateva din cele mai importante 100 de companii din economie putandu-se lauda cu asemenea performante anul trecut.