1 / 4

Marea necunoscuta

In Romania sunt 56 de universitati de stat, 28 institutii de invatamant superior particulare acreditate, 21 acreditate sa functioneze provizoriu si cinci autorizate sa functioneze provizoriu, aflate in curs de acreditare.

Nicio institutie de invatamant superior de stat nu si-a publicat cifrele financiar-contabile pe site-ul Ministerului de Finante, in vreme ce 7 din 28 de universitati/institute particulare acreditate au omis sa faca acest lucru.

Din acest punct de vedere, universitatile, indiferent daca sunt de stat sau private, se afla in legalitate, intrucat legea nu obliga institutiile de invatamant superior sa-si prezinte rezultatele financiare pe site-ul Ministerului de Finante.

“Universitatile de stat sau private sunt exceptate de reglementarile fiscale in vigoare de la publicarea rezultatelor financiare pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru ca aceste institutii nu functioneaza ca societati comerciale”, spune Daniel Tomoni, seful serviciului de relatii publice in cadrul Ministerului Educatiei.

In schimb, universitatile trebuie sa faca vizibila activitatea financiara pe propria pagina de Internet.

“Din informatiile mele, ceea ce trebuie sa facem este sa trimitem rezultatele financiare anuale catre Ministerul Educatiei, precum si sa le afisam pe propriul site”, afirma Gheorge Rosca (foto), rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti.

ASE-ul, una din cele mai prestigioase institutii de invatamant superior de stat din Romania, a avut venituri de 69,5 miloane de euro si cheltuieli de 68,5 milioane de euro anul trecut, potrivit informatiilor de pe site-ul propriu.

De asemenea, informatiile legate de situatia financiar-contabila a universitatilor de stat pot fi solicitate direct institutiilor, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, intrucat, conform actului normativ, universitatile in cauza au obligatia de a furniza astfel de date.

“Conform legislatiei relevante in materia liberului acces la informatiile de interes public, institutiile publice au obligatia de a comunica din oficiu sursele financiare, bugetul si bilantul contabil. Universitatile de stat tin contabilitatea dupa regulile aplicabile institutiilor publice. Rezultatele financiare se raporteaza catre ministerul de resort, se centralizeaza si, ulterior, sunt comunicate Ministerului Finantelor Publice. Doar rezultatele financiare centralizate sunt publicate de catre Ministerul Finantelor Publice si pot fi accesate”, subliniaza Catalin Micu, avocat colaborator senior in cadrul casei Zamfirescu Racoti Predoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri