1 / 5

Monica Mandrutiu – Ursus Breweries

Lucreaza in industria berii din anul 1990, de la absolvirea Facultatii de Tehnologia si Chimia Produselor Alimentare din cadrul Universitatii din Galati. In primii ani de facultate a studiat principalele tehnologii de fabricare a produselor alimentare, iar ulterior a ales sa se specializeze in domeniul industriei berii.

“Am facut aceasta alegere deoarece fabricarea berii este un proces complex si fascinant. Este un domeniu al diversitatii si creativitatii, o imbinare intre stiinta si arta. In orice domeniu succesul se obtine investind multa munca, pasiune si perseverenta in ceea ce faci, indiferent daca esti femeie sau barbat. Daca doresti cu adevarat sa faci performanta si iti iubesti meseria, nimic nu pare greu si nici o provocare nu te poate impiedica sa ajungi unde ti-ai propus”, argumenteaza Monica Mandrutiu (foto).

Potrivit acesteia, formarea unui degustator de bere implica parcurgerea mai multor etape. Initial, candidatii sunt supusi unor teste preliminarii de selectie. Daca aceste teste sunt trecute cu succes urmeaza etapele de instruire propriu-zisa, pe parcursul carora degustatorul deprinde tehnicile de degustare, se familiarizeaza cu principalele stiluri de bere, invata sa recunoasca aromele specifice berii, in concentratii foarte mici, de ordinul microgramelor/litru. La sfarsitul fiecarei etape de instruire se fac teste de validare, daca rezultatele obtinute sunt corespunzatoare se trece la nivelul urmator de dificultate.

Acest proces de invatare a “limbajului berii” dureaza aproximativ doi-trei ani, insa ulterior degustatorii trebuie sa parcurga instruiri periodice, deoarece abilitatile dobandite se pot pastra numai prin exercitiu.

In cazul Monicai Mandrutiu, programul initial de instruire a durat 2 ani, continuand cu un program la nivel avansat. “Perfectionarea unui expert degustator nu se termina niciodata. Eu particip permanent la programe de educare senzoriala pentru a-mi mentine abilitatile dobandite”, explica Mandrutiu.

Prima sa participare la o competitie internationala, ca membru al juriului, a avut loc in anul 2002, Mandrutiu devenind cunoscuta in special datorita rezultatelor obtinute la comisiile de degustare ale SABMiller, atat la nivel local, cat si regional sau international.

In ceea ce priveste cea mai grea competitie la care a participat, Mandrutiu nominalizeaza rapid: World Beer Cup. Deseori numita si “Jocurile Olimpice ale industriei berii”, World Beer Cup are loc o data la 2 ani si este una dintre putinele competitii din lume care acorda doar cate o medalie de aur, argint si bronz fiecare categorii.

“Pentru a castiga o medalie, o bere parcurge in medie trei etape etape succesive de selectie. De fiecare data sunt evaluate noua categorii de atribute distincte: limpiditatea si culoarea, mirosul, calitatea amarelii, continutul de alcool, respectarea criteriilor specifice stilului, aroma si gustul remanent, echilibrul aromelor, continutul de bioxid de carbon si meritul tehnic. Este cu adevarat o competitie globala, la editia din 2008 s-au inscris 2.864 sortimente de bere. La categoria “International Style-Lager”, unde a participat Ursus Premium, au concurat 51 de sortimente de bere”, isi aminteste Mandrutiu.

Un moment memorabil din activitatea sa profesionala este legat de aceasta competitie, si anume castigarea medaliei de aur la editia din anul 2008. “Imi aduc aminte si acum de emotiile de la festivitatea de premiere, de momentul de surpriza la anuntarea castigatorului, de felicitarile primite de la colegii berari din Germania, de nerabdarea cu care am asteptat sa se faca dimineata in Romania ca sa-mi pot suna colegii”, povesteste Monica Mandrutiu.

Aceasta nu se dezice cand vine vorba de bautura preferta, berea, si nu are restrictii in a consuma anumite bauturi in timpul liber. “Nu am restrictii privind regimul alimentar sau tipul de bauturi, insa am adoptat un stil moderat, fara excese. Nu fumez, evit preparatele picante, bauturile foarte fierbinti sau excesiv de reci”, afirma Mandrutiu.

CV Monica Mandrutiu

Nascuta in Baia Mare in anul 1967, Monica Mandrutiu si-a inceput cariera profesionala in anul 1990 in cadrul fabricii de bere Ursus din Cluj, unde a ocupat mai multe functii. Incepand cu anul 1998 si pana in anul 2004 a ocupat functia de manager de calitate in cadrul Companiei de Bere Romania, membra a SABMiller, supervizand activitatea din cadrul celor trei unitati de productie din Cluj, Buzau si Timisoara.

In perioada 2004-2007 a detinut functia de chief brewer Ursus Breweries Romania, fiind responsabila de calitatea si procesul tehnologic din cadrul fabricilor din Cluj, Buzau, Brasov si Timisoara. Din luna iunie 2007 este director de calitate in cadrul aceluiasi producator de bere.

Ursus Breweries produce in Romania marcile Peroni Nastro Azzurro, URSUS, Redd’s, Timisoreana, Stejar, Ciucas si Pilsner Urquell.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri