1 / 5

Piata fortei de munca in 2010, o copie a anului 2009?

In acest context, piata fortei de munca in 2010 isi va mentine parametrii din ultimele trei luni, potrivit specialistilor in resurse umane. Nivelul salarial va stagna, rata somajului va continua sa creasca, insa mult mai lent decat in 2009, mobilitatea pe piata va fi scazuta, iar tinerii vor continua sa fie cea mai dezavantajata categorie de angajati.

„Daca ne uitam in 2009 la tendinte, prima concluzie pe care o putem trage este ca ceea ce s-a previzionat in luna aprilie 2009 pentru anul 2010 nu mai este real si exista tendinta de scadere in toate sectoarele de activitate si in toate industriile. De exemplu, conform studiilor realizate de Hay Group, cresterile salariale pentru luna aprilie a anului 2009 au fost previzionate la 6%, iar, in luna noiembrie, aceste previziuni au fost revizuite la 4%”, considera Csaba Gergely, director resurse umane Provident Financial si presedinte HR Club.

In plus, conform unui studiu derulat de compania de resurse umane Manpower, in primele trei luni ale anului 2010 peste un sfert dintre companiile de pe piata locala se asteapta la scaderea activitatii de recrutare, in timp ce doar 15% dintre angajatori intentioneaza sa creasca volumul angajarilor. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 754 de angajatori din Romania.

Nici Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler, nu vede o revenire spectaculoasa a pietei muncii in 2010. "Pronosticurile macro-economice pentru Romania nu sunt din cele mai optimiste - aceasta insemnand ca vom avea, poate, crestere economica doar in a doua jumatate a anului. Putinul care s-a facut pe plan intern nu este suficient pentru a relansa economia, astfel incat, o eventuala crestere economica se va baza pe cereri externe. Insa mai sunt destui investitori interesati de potentialul nostru pe zona vorbitorilor de limbi straine, si in acest domeniu cererea va creste cu siguranta", afirma el.

Citeste aici cele mai importante 10 estimari privind evolutia economica a Romaniei in 2010.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri