Doar fondurile de top sunt capabile sa satisfaca cerintele investitorilor

Doar fondurile de top sunt capabile sa satisfaca cerintele investitorilorIn anul 2008, volumele de investitii au scazut considerabil in aproape toate tarile Europei de Vest, ramanand mai stabile, dar la un nivel mult
mai redus, in Europa Centrala si de Est.

Cele mai afectate au fost Marea Britanie, unde piata a scazut cu 66% (pana la 13,75 mld. euro) si Austria, unde s-a inregistrat un declin de 62%, coborand la 330 mil. euro, sub nivelul din Polonia (630 milioane de euro), Ungaria (480 mil. euro) si Cehia (440 mil. euro).

O scadere dramatica s-a inregistrat si in Romania, unde piata a coborat de la 480 mil. euro la numai 270 mil. euro.

Pe fondul crizei, fondurile de private equity se confrunta acum si cu scaderea profiturilor. Rata interna de rentabilitate (RIR) a coborat de la 17,1% in 2007 la 11,6% in 2008.

In anul 2009 se asteapta declinuri si mai mari. "Numai fondurile de top sunt in prezent capabile sa satisfaca cerintele stricte ale investitorilor. Diferentele de performanta dintre fonduri se adancesc. Ne putem astepta la o reconfigurare a pietei in 2010", a spus Codrut Pascu (foto), managing partner al companiei de consultanta Roland Berger.

Cine poate profita de pe urma crizei

Cine poate profita de pe urma crizeiIn special cateva companii mai mari care beneficiaza de capital din fonduri proprii pot sa profite de pe urma crizei, facand investitii anticiclice.

Pe de alta pare, o serie de fonduri de private equity mai mici sunt in dificultati, neputand deocamdata sa faca rost de capitalul necesar si nici
sa-si vanda investitiile existente cu profituri rezonabile, pentru ca, pentru moment, nu prea exista optiuni de exit. Fondurile puse la dispozitie de companiile de private equity vor scadea astfel considerabil, in primele 6 luni ale anului, atingandu-se deja un minim istoric. In acelasi timp, exiturile vor scadea pana la sfarsitul anului cu aproape 50% pentru a doua oara la rand, arata consultantii Roland Berger.

Pentru a amplifica tensiunea situatiei, bancile au devenit din ce in ce mai ezitante sa acorde finantare pentru fuziuni si achizitii. Aceasta situatie este evidenta prin prisma scaderii indicatorilor de leverage. Daca in 2007, rata indatorarii cu cu care o companie putea fi achizitionata era de 6 ori mai mare decat EBITDA-ul sau, aceasta cifra a coborat la 5 in primele 6 luni ale 2009. In plus, asteptarile sunt in continuare ca rata de indatorare la cumpararea unei companii va scadea in continuare, ceea ce inseamna ca firmele de private equity vor trebui sa contribuie ceva mai mult cu fondurile proprii.

Pe viitor, profiturile nu vor mai fi generate de datorii, ci de imbuntatatirea performantelor operationale, companiile de private equity trebuind sa-si ajusteze modelele de afaceri in conformitate cu conditiile schimbatoare de piata.

Implicarea activa

Implicarea activaIn conditii dificile de piata, cea mai mare apreciere de valoare se realizeaza in timpul perioadei de mentinere a investitiei si nu in faza achizitiei, cum era cazul in trecut. Totusi, acest fapt presupune ca managerii de fonduri trebuie din ce in ce mai multe de demonstreze abilitati traditionale de management.

Implicarea activa in restructurarea corporativa si realinierea strategica reprezinta un factor cheie de succes.

Astfel, imediat dupa achizitie este recomandabil ca fondurile sa intareasca echipa de management a companiei achizitionate cu manageri proprii si sa demareze rapid proiecte de optimizare.

Investitorii raman conservatori

Investitorii raman conservatoriMediul actual de piata este caracterizat prin faptul ca investitorii au devenit din ce in ce mai conservatori. "Focusul ramane pe preluari
integrale, volumul finantarilor start-up sau in vederea expansiunii afacerilor scazand considerabil", spun consultantii Roland Berger.

In 2008, reluarile integrale au constituit 70% din piata in timp ce finantarile afacerilor start-up sau de expansiune au scazut la 5% si respectiv 7%.

Pentru comparatie, in 2001, finantarile afacerilor start-up sau de expansiune acopereau 15% si respectiv 25% din total.

Pe de alta parte insa, s-a inregistrat o crestere a finantarii programele de crestere: inainte de 2006, acestea nu jucau un rol important, dar in 2007 si 2008 au ajuns la 5% si 14% din piata.

Contextul macroeconomic si evolutia burselor sunt esentiale pentru redresarea pietelor de private equity din Europa.

In 2010 sunt asteptate rate de crestere mai scazute, ceea ce face ca exiturile sa fie mai putin atractive. Multe investitii sunt gata pentru o oferta publica initiala, dar nu este inca un moment favorabil, potrivit Roland Berger.

Pe de alta parte, presiunea scaderii vanzarilor inca nu este destul de mare pentru preluari secundare, chilipirurile nefacandu-si deocamdata mult loc pe piata. In aceste conditii, restructurarea afacerilor de baza a investitiilor din portofoliu castiga din nou in importanta, cu atat mai mult cu cat se doreste obtinerea unui pret de vanzare favorabil, odata ce criza va lua sfarsit.