Petrom: Reducerea capacitatii de rafinare si eliminarea petrochimiei

Petrom: Reducerea capacitatii de rafinare si eliminarea petrochimieiPetrom, cea mai mare companie romaneasca, si-a revizuit planurile de dezvoltare pentru 2010 din cauza crizei si a hotarat continuarea programului de restructurare, reducerea capacitatii de rafinariilor si renuntarea la activitatea de petrochimie.

“In efortul nostru de a spori valoarea activitatii integrate a Petrom, am decis sa renuntam la activitatile secundare pentru a asigura fluxul viitor de numerar si pentru a utiliza resursele de care dispunem in cel mai profitabil mod", a declarat in decembrie 2009 Mariana Gheorghe (foto), CEO-ul Petrom.

In aceeasi luna, Petrom a finalizat negocierile cu reprezentantii Oltchim pentru transferul activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim. Pentru activele fixe, stocurile de hidrocarburi si celelalte active circulante aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim, precum si pentru investitiile efectuate de Petrom, Oltchim va achita circa 13 milioane de euro (inclusiv taxe si accize). Producatorul de titei si gaze Petrom a hotarat de asemenea ca va disponibiliza circa 1.000 de angajati de la Doljchim, combinatul urmand a fi inchis pana la finele lui 2010.

Conducerea companiei a mai decis sa modifice programul investitional destinat activitatii de rafinare, in conditiile in care marjele sunt "foarte scazute", iar perspectivele - negative, determinate de supraproductie. Astfel, desi capacitatea Petrobrazi va fi redusa la 4,2 milioane de tone pe an, in conformitate de nevoile pe plan local, rafinaria va beneficia de o investitie de 750 de milioane de euro in perioada 2010-2014.

In plus, acestia au mai anuntat ca Petrom a mai constituit in ultimul trimestru al anului 2009 un provizion in valoare de 60 de milioane de euro, reprezentand cheltuieli facute deja. Compania nu exclude in viitor posibilitatea unei majorari de capital sau alte optiuni de finantare pentru asigurarea pozitiei pe piata. Statul roman ar putea participa la majorarea capitalului producatorului de titei si gaze Petrom (SNP), operatiune estimata la circa un miliard de euro, potrivit unor surse guvernamentale citate de NewsIn.

Rompetrol: O abordare mult mai pragmatica a afacerii

Rompetrol: O abordare mult mai pragmatica a afaceriiDupa ce Dinu Patriciu (foto) si-a vandut si ultima participatie din cadrul Rompetrol la mijlocul anului 2009, kazahii de la KazMunaiGaz spuneau in decembrie ca actualele conditii din piata impun o schimbare a strategiei de dezvoltare, printr-un management mult mai pragmatic si mai aplecat spre profit. Procesul de optimizare a costurilor, demarat in 2009, a generat o reducere a costurilor cu circa 100 de milioane de dolari, taieri care insa nu au vizat si disponibilizari.

"Ne pastram aceleasi obiective si pentru 2010, dar nu excludem sa renuntam la o parte din activitatile secundare ale companiei, care nu au impact direct asupra core business-ului (activitate principala - n. red.)", a explicat in decembrie CFO-ul Rompetrol Group. Grigoryev a subliniat totodata ca nu se vor opera reduceri de personal, dar ca in 2010 nu poate garanta cresteri ale numarului de angajati (care se cifreaza la 9.600 in prezent). Pentru 2010, compania are bugetate investitii de 240 de milioane de dolari in cele 12 tari in care este prezenta, principalele state vizate fiind cele cu iesire la Marea Neagra - Bulgaria, Georgia, Turcia, Ucraina si Romania.

Un punct important de pe agenda de investitii a grupului pentru anul viitor este si rafinaria Petromidia, care se afla in proces de modernizare. Astfel, in perioada 2010-2011 Rompetrol va continua programul de majorare cu circa 25% a capacitatii de procesare a rafinariei, pana la cinci tone de materie prime, in conditiile in care diminuarea marjelor de rafinare si scaderea cererii de produse petroliere au dus la reducerea si chiar inchiderea unor rafinarii din Europa.

Enel: Investitii de 300 mil. euro in infrastructura de distributie

Enel: Investitii de 300 mil. euro in infrastructura de distributieGrupul italian Enel si-a bugetat investitii de 300 milioane de euro in Romania in infrastructura de distributie a energiei electrice, a declarat directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti (foto). O parte din fonduri au fost deja utilizate in 2009, urmand ca restul sa fie alocat investitiilor din 2010.

"Investitiile vor viza infrastructura de distributie, adica modernizarea liniilor electrice si a sistemului de control al retelei, dar si echipamentele noi", a spus in iunie 2009 Fulvio Conti, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, Enel intentioneaza sa pastreze acest nivel de investitii, pentru urmatorii cinci ani, in Romania, de 150 milioane euro anual.

Astfel, Enel ar depasi investitiile anuntate recent, pentru cinci ani, de 700 milioane euro in total. Recent, compania italiana anuntase ca, in urmatorii cinci ani, Enel va investi aproximativ 700 de milioane euro, pentru modernizarea infrastructurii electrice din regiunile romanesti pe care le deserveste.

Enel este cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice din Romania, dupa preluarea pachetului majoritar la cele trei companii de distributie si furnizare de energie din regiunile Banat, Dobrogea si Muntenia Sud.

LukOil: Buget conservator

LukOil: Buget conservatorAnul viitor, rusii vor investi in total 45 de milioane de dolari, restul banilor fiind directionati catre rafinaria Petrotel-LukOil. “Investitiile de 36 de milioane de euro in rafinarie vor fi facute pentru siguranta tehnica, ecologie si calitatea produselor”, a declarat in octombrie 2009 Andrei Bycenco (foto), directorul AOA LukOil din Moscova.

Afacerile distribuitorului de carburanti au fost puternic impactate de criza, LukOil injumatatindu-si afacerile in primele noua luni ale anului, pana la 932 de milioane de dolari (fata de cele 1,7 miliarde de dolari din 2008). Rezultatele dupa primele noua luni confirma tendinta descendenta de la inceputul anului, compania raportand in perioada ianuarie-iunie 2009 o cifra de afaceri la jumatatea nivelului din aceeasi perioada a lui 2008.

Constantin Tampiza, seful LukOil Romania, a mai spus atunci ca desi criza a impactat veniturile companiei, nu s-au luat masuri de disponibilizare de personal sau de micsorare a salariilor. "Nu vom apela la aceste masuri nici in viitorul apropiat", a subliniat Tampiza. Masurile de reducere a costurilor s-au axat pe micsorarea cheltuielilor administrative, a celor cu mentenanta, cu deplasarile si protocoalele, dar si bugetul de publicitate a fost afectat.



E.ON vrea sa-si recupereze pierderile din ultimii patru ani in 2010

E.ON vrea sa-si recupereze pierderile din ultimii patru ani in 2010Cu un buget investitional redus aproape la jumatate si pierderi acumulate in valoare de peste 700 de milioane de lei in 2009, germanii de la E.ON si-au propus ca in 2010 sa-si acopere costurile de capital prin cresterea pretului la gaze si electricitate.

"Dorim sa continuam investitiile in Romania, dar pentru a-i convinge pe actionari sa ne aloce noi fonduri trebuie sa dovedim ca ceea ce au investit obtine rata rentabilitatii asteptate, lucru care nu s-a intamplat din 2005 si pana acum. Speram ca in 2010 sa ajungem la valoarea costurile de capital pentru ca perioada de gratie acordata de investitori s-a terminat", a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, in cadrul unei conferinte de presa din decembrie.

In 2009, compania a investit aproximativ 225 de milioane de lei (60 de milioane de euro) in domeniul energiei electrice si al gazelor naturale, pentru anul viitor E.ON alocand o suma similara pentru imbunatatirea retelei de distributie.

Pentru recuperarea pierderilor acumulate in prezent, care se ridica la 780 de milioane de lei, E.ON a solicitat ANRE cresterea preturilor la gaze cu 15% si a energiei electrice cu 12%. Autoritatea Nationala de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) a stabilit insa cresterea tarifelor la energia electrica cu doar 4% incepand de la 1 ianuarie 2010.

Romgaz incepe productia in sapte zacaminte de gaze

Romgaz incepe productia in sapte zacaminte de gazeUnul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, Romgaz, estima in decembrie ca va incepe in 2010 productia pe sapte zacaminte de gaze nou descoperite, iar pana in 2011 va monta 40 de sonde de explorare, care sa gaseasca alte posibile zacaminte.

"Ca urmare a forajelor executate in anii precedenti si a lucrarilor de infrastructura de suprafata (conducte colectoare, grupuri, statii uscare), estimam ca in anul 2010 va incepe productia pe sapte zacaminte nou descoperite. Pentru aceste zacaminte, la finalizarea perioadei de exploatare experimentala (un an si jumatate), se va determina potentialul de productie si numarul de sonde necesare pentru exploatarea lor pe termen lung", potrivit datelor transmise de producatorul de gaze detinut de statul roman, Romgaz.

Reprezentantii companiei mai spuneau in decembrie 2009 ca este prematur sa vorbeasca despre un numar de sonde instalate in perimetrele noi, pentru ca, deocamdata, se face exploatare experimentala. "In conformitate cu evolutia stadiului desfasurarii lucrarilor pregatitoare si de realizare efectiva a forajelor de cercetare, estimam pentru urmatoarea perioada de doi ani realizarea a minimum 40 de sonde de explorare, capabile sa evidentieze noi acumulari de hidrocarburi. Doar dupa finalizarea perioadei de exploatare experimentala de un an si jumatate se poate vorbi de o estimare a cantitatii de gaze exploatate din aceste minim 40 de sonde propuse pentru urmatorii doi ani", potrivit datelor Romgaz.





Hidroelectrica: Investitii de 1,5 mld. lei

Hidroelectrica: Investitii de 1,5 mld. leiCel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica, vrea sa investeasca in 2010 circa 1,5 miliarde lei, a declarat in noiembrie Mihai David, directorul general al Hidroelectrica.

Oficialul Hidroelectrica mai spunea in octombrie ca incepand cu 1 ianuarie va negocia pretul de vanzare a energiei pornind de la un minim de 44 de euro pe MWh, adica dublul tarifului perceput in prezent. "Am negociat preturile in crestere in perioada 1 august - 31 decembrie, dar de la 1 ianuarie 2010 piata se va schimba complet, pentru ca se modifica structura de cost", a spus directorul general al Hidroelectrica.

Seful producatorului de energie electrica a mai afirmat atunci ca in prezent costul de productie este de circa 20 de euro/MWh, energia rezultata fiind vanduta catre furnizorii traditionali la un tarif mediu de 25 de euro/MWh. "Vom pastra aceleasi cantitati, insa la un alt pret", a subliniat seful Hidroelectrica, adaugand ca spera sa incheie anul acesta pe profit.



MOL vrea sa-si mentina volumul de vanzari

MOL vrea sa-si mentina volumul de vanzariGrupul petrolier ungar MOL estimeaza ca in 2010 va reusi sa-si mentina volumul de vanzari de carburanti, in ciuda deprecierii consumului personal.

“Pentru 2010, vrem sa ne pastram nivelul de carburanti vanduti si sa investim in reteaua existenta, concentrandu-ne pe vizibilitatea preturilor pentru clienti astfel incat sa dispara ideile preconcepute legate de pret”, a declarat Laszlo Piry (foto), vicepresedinte senior al diviziei de retail in cadrul grupului MOL.

Acesta a explicat ca marea provocare a anului care incepe va fi “balansarea reculului consumului personal cu revigorarea sectorului industrial”,astfel incat nivelul vanzarilor sa se mentina la acelasi nivel. Oficialii MOL nu au spus cu cat a scazut consumul de carburanti anul acesta, dar au precizat ca deprecierea a fost conform previziunilor.

Oficialii MOL au declarat la sfarsitul anului ca este prea curand pentru a face estimari in ceea ce priveste afacerile in 2010. “Ne-am propus mentinerea cotei de piata si o prognozare atenta. Anul acesta a fost unul greu si sunt sigur ca si anul viitor va fi la fel, cel putin primul semestru”, a precizat Szabolcs Ferencz, noul country manager pentru MOL Romania.

OMV se concentreaza pe expansiunea retelei de benzinarii

OMV se concentreaza pe expansiunea retelei de benzinariiPentru 2010, compania petroliera OMV Romania isi reevalueaza fiecare cost, pentru a gasi solutii optime adaptate contextului crizei economice, si nu are in vedere sa vanda sau sa cumpere benzinarii, singurele pe care le va deschide anul viitor fiind cele doua benzinarii pe A2.

"Fiecare linie de cost a fost analizata si reevaluata, pentru a se ajunge la solutia optima care sa permita indeplinirea obiectivelor companiei cu privire la optimizarea costurilor si a activitatilor. OMV Romania a derulat programe de optimizare a costurilor inca din 2008. Aceste programe au fost continuate in 2009 si vor merge mai departe si in 2010. Masurile anticriza adoptate au vizat optimizarea activitatilor si a costurilor companiei, cresterea eficientei prin imbunatatirea proceselor de lucru", potrivit datelor transmise de companie catre NewsIn in noiembrie.

De asemenea, reprezentantii companiei mai spuneau ca si in 2010 strategia OMV Romania se va concentra pe dezvoltarea calitativa a retelei, prin extinderea si imbunatatirea serviciilor disponibile in statiile OMV.

"In acest moment nu avem in vedere achizitia de noi benzinarii sau vanzarea unor statii din cadrul retelei. Pe termen mediu si lung, strategia noastra vizeaza dezvoltarea retelei pe traseul autostrazilor. De altfel, pe Autostrada Soarelui (A2), ca urmare a castigarii licitatiei pentru lotul de la km 49, vom deschide doua statii OMV, cate una pe fiecare sens de deplasare", potrivit informatiilor OMV Romania.

ELCEN si-a bugetat investitii de 60 mil. lei

ELCEN si-a bugetat investitii de 60 mil. leiProducatorul de energie electrica si termica Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) va aloca circa 50-60 milioane lei pentru investitii, in 2010, pentru finalizarea proiectelor deja incepute si in lucrari de mediu, a declarat in decembrie directorul comercial al companiei, Irina Duica.

"Investitiile vor fi suportate din surse proprii ale companiei, prin amortizari. Din cele 50-60 milioane lei, 14 milioane lei vor merge in consolidarea cosului de fum de 104 metri de la CET Sud, iar restul la lucrari de mediu la centrala Iernut de la Mures", a mai afirmat Irina Duica, citata de NewsIn.

De asemenea, in 2009, compania Electrocentrale Bucuresti a investit 30 milioane lei in cosul de fum al CET Sud, care nu mai fusese reparat in ultimii 20 de ani. Contractul pentru aceste lucrari a fost atribuit prin licitatie deschisa companiilor Energoconstructia din Bucuresti si GIP Grup din Bucuresti.

ELCEN este primul producator de energie termica furnizata de centrale de cogenerare, producand anual peste 40% din energia termica distribuita in sistem centralizat si aproximativ 12% din cantitatea de electricitate generata in intreaga tara. Compania are sucursale in Bucuresti, Mures si Constanta.